ΕΔΗΣ ΑΕ όπως APE sa | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΕΔΗΣ ΑΕ όπως APE sa

10:08 | 23/9/16
edhs-ae-opws-ape-sa

Πως θα αξιοποιήσει η Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών τις ΔΕΚΟ που αναλαμβάνει

Αιτία πολέμου έχει γίνει η μεταφορά των συνολικά 11 δημοσίων εταιριών στον τέταρτο κλάδο του υπερ-ταμείου αποκρατικοποιήσεων
την Εταιρία Δημοσίων Συμμετοχών ΑΕ αλλά μάλλον άδικα αφού όσο και αν είναι πρωτότυπο για τα ελληνικά δεδομένα το Γαλλικό μοντέλο δημιουργίας της εταιρίας είναι η βελτίωση με διατήρηση του δημόσιο χαρακτήρα της και όχι το «ξεπούλημα».

Κατ εικόνα και κατ ομοίωση της Γαλλικής «AGENCE DES PARTICIPATIONS DE L'ÉTAT» δηλαδή της Υπηρεσίας κρατικών συμμετοχών θα είναι η σύσταση και λειτουργία της ΕΔΗΣ ΑΕ. Ο Γαλλικός οργανισμός εποπτεύεται από το Γαλλικό υπουργείο οικονομιών. Κύρια αποστολή του δεν είναι η πώληση αλλά η βελτίωση των εταιριών που διαχειρίζεται .

Στο τέλος του 2014 η Γαλλική …. ΕΔΗΣ είχε στο χαρτοφυλάκιο της συμμετοχές σε 77 κρατικές συνολικής αξίας 110 δις εκ ευρώ από την οποία 83,1 δις σε εισηγμένες εταιρίες της .

Η κρατική αυτή εταιρία έχει τέσσερις βασικές αρχές λειτουργίας:

1. Την διατήρηση πλειοψηφικού ποσοστού στις στρατηγικού χαρακτήρα δημόσιες επιχειρήσεις .

2. Την εξασφάλιση χρηστής διοίκησης ώστε να εξυπηρετούνται οι εσωτερικές ανάγκες του Γαλλικού κράτους .

3. Την υποστήριξη των στρατηγικών τομέων της βιομηχανίας που οδηγούν την ανάπτυξη της Γαλλικής οικονομίας

4. Την διάσωση εταιριών που βρίσκονται στα πρόθυρα της χρεοκοπίας . Για την ιστορία θα πρέπει να αναφέρουμε ότι η συγκεκριμένη υπηρεσία διέσωσε την αμαρτωλή Dexia to 2012 την PSA Pegeuot- Citroen to 2014 και τώρα ασχολείται με την διάσωση των εταιριών των Γαλλικών Πυρηνικών Σταθμών.


Από τις δραστηριότητες της δεν απέχουν τελείως οι πωλήσεις αλλά αυτές περιορίζονται σε ποσοστά των εταιριών που διατηρούν το απόλυτο έλεγχο για το Γαλλικό Δημόσιο.

Η ΕΔΗΣ

Με δεδομένο ότι θα αποκτήσουμε ένα ταμείο αποκρατικοποιήσεων με Γαλλικό Know How έπρεπε να δημιουργηθεί και μια αντίστοιχη ελληνική εταιρία για τις συμμετοχές του δημοσίου που δεν θα βρίσκονται σ ε διαδικασία αποκρατικοποίησης. Άλλωστε το τι θα πουληθεί περιλαμβάνεται στο αναθεωρημένο επενδυτικό σχέδιο του ΤΑΙΠΕΔ που ήταν αναπόσπαστο τμήμα και του τρίτου μνημονίου .

Ο ιδρυτικός νόμος του υπερταμείου αναφερόμενος στην ίδρυση της ΕΔΗΣ είχε μια γενικόλογη διατύπωση που άφηνε πολλά περιθώρια να ερμηνεύσει κανείς ακόμη και ξεπούλημα για τις εταιρίες που θα διαχειριστεί . Συγκεκριμένα ο νόμος ίδρυσης της εταιρίας έλεγε ότι σκοπός λειτουργίας της είναι «να κατέχει τις συμμετοχές του κράτους σε δημόσιες επιχειρήσεις, να διαχειρίζεται επαγγελματικά και να επαυξάνει την αξία των συμμετοχών αυτών και να τις αξιοποιεί σύμφωνα με τις βέλτιστες διεθνείς πρακτικές και τις κατευθυντήριες γραμμές του ΟΟΣΑ…».

Ωστόσο πρακτική της αντίστοιχης Γαλλικής εταιρίας δεν δείχνει την διάθεση ξεπουλήματος . Από την άλλη η αλήθεια είναι ότι από την περιουσία που μεταβιβάζεται και θα αναφέρεται πιο αναλυτικά στο νομοσχέδιο για τα προαπαιτούμενα της δόσης των 2,8 δις ευρώ περίπου οι μισές εταιρίες δεν υπάρχει περίπτωση ν πουληθούν ακόμη και αν το δημόσιο θέλει α τις πουλήσει Σε ότι αφορά τις εισηγμένες ΔΕΚΟ που θα αποτελέσουν την δεύτερη ομάδα που θα ενταχθεί στην ΕΔΗΣ το κομμάτι που θα πουληθεί είναι ήδη γνωστό αφορά το ΤΑΙΠΕΔ.

Στην πρώτη ομάδα των εταιριών που θα περάσουν στο ταμείο περιλαμβάνονται αμιγώς κρατικές εταιρίες όπως ο ΟΑΣΑ ,ο ΟΣΥ ,οι ΣΤΑΣΥ , ο ΟΑΚΑ και τα ΕΛΤΑ. Με εξαίρεση τα ΕΛΤΑ οι εταιρίες συγκοινωνιών της Πρωτεύουσας μπορούν να ενταχθούν στις προβληματικές εταιρίες.

Η επίμαχη ομάδα Β περιέχει στην πλειοψηφία της εισηγμένες εταιρίες εκτός όμως του ποσοστού που έχει αποφασιστεί να εκχωρηθεί στο ΤΑΙΠΕΔ.

Συγκεκριμένα:

Στην ΕΥΑΘ Το ποσοστό του δημοσίου φτάνει το 74% ενώ το 21% είναι μετοχές στην ελεύθερη αγορά και 5% κατέχεται από την Γαλλική Suez Από το ποσοστό του δημοσίου ποσοστό 54% εκχωρείται στην ΕΔΗΣ , 23% θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ για αξιοποίηση.

Στην ΕΥΔΑΠ το δημόσιο κατέχει ποσοστό 61% , ποσοστό 10% κατέχεται από την πρώην Αγροτική Τράπεζα νυν Τράπεζα Πειραιώς και 29% είναι μετοχοποιημένο . Με την δημιουργία του υπερταμείου από το ποσοστό του δημοσίου το 11% θα μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και το 50% στην ΕΔΗΣ ΑΕ.

Στην ΔΕΗ το δημόσιο κατέχει σήμερα το 51% και το υπόλοιπο 49% είναι μετοχοποιημένο. Από το 51% του δημοσίου το 17% έχει μεταφερθεί στο ΤΑΙΠΕΔ και στην ΕΔΗΣ θα μεταφερθεί το υπόλοιπο 34%.

Η ΕΛΒΟ ΑΕ βρίσκεται σε εκκαθάριση από το 2014 . Ο στόχος της εταιρίας δημοσίων συμμετοχών είναι να επιχειρήσει μια διάσωση εταιρίας αλλά ελληνικά.

Το Αττικό Μετρό είναι 100% κρατική εταιρία η οποία από το 2013 είναι ελλειμματική για πολλούς και διάφορους λόγους. Η προσπάθεια και εδώ είναι η εταιρία να περάσει σε κερδοφορία .

Αν τώρα το αποτέλεσμα θα είναι αλά Γαλλικά ή…. αλά ελληνικά , ο καιρός θα δείξει.

Πηγή: news247

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών