ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια και περαιτέρω μέτρα στήριξης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

ΕΚΤ: Αμετάβλητα τα επιτόκια και περαιτέρω μέτρα στήριξης

19:06 | 8/9/16
Η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα ετοιμάζεται να λάβει περαιτέρω μέτρα στήριξης για την οικονομία της ευρωζώνης χωρίς, ωστόσο, να μεταβάλει τα επιτόκια

Η οικονομία της ευρωζώνης αναμένεται ευρέως να χρειαστεί περαιτέρω μέτρα στήριξης από την Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα, τα οποία, ωστόσο, ίσως να μην υιοθετηθούν κατά τη σημερινή συνεδρίαση της ΕΚΤ. Η ανάπτυξη και ο πληθωρισμός παραμένουν αδύναμοι αλλά η ΕΚΤ έχει ήδη εξαντλήσει μεγάλο μέρος της δύναμης πυρός της, άρα ο πρόεδρος της Μάριο Ντράγκι πρέπει να μην βιαστεί και πιθανόν έχει αρκετά επιχειρήματα για να περιμένει λίγο ακόμα.

Παρά ταύτα, είναι πιθανόν θέμα μηνών πριν η ΕΚΤ χαλαρώσει περαιτέρω την πολιτική της, αναγνωρίζοντας ότι ο πληθωρισμός δεν αυξάνεται παρά τον δωρεάν δανεισμό προς τις τράπεζες, τα επιτόκια που είναι σε χαμηλά επίπεδα ρεκόρ και το τύπωμα χρήματος αξίας 1,2 τρισεκ. ευρώ τον τελευταίο ενάμισι χρόνο.

«Περιμένουμε να λάβουν μέτρα και πάλι τον Δεκέμβριο, όταν βλέπουμε να υπάρχει περιθώριο για μια ακόμα μείωση των επιτοκίων, μια παράταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων κατά έξι ακόμα μήνες και την ΕΚΤ επίσης να εξετάζει την πιθανότητα αγοράς τραπεζικών ομολόγων», σχολίασε η Έλγκα Μπαρτς, οικονομολόγος στη Morgan Stanley.

Με την ανεργία να κινείται κοντά στο 10%, τις κυβερνήσεις να συγκρατούν τις δαπάνες τους καθώς προσπαθούν να μειώσουν το χρέος τους και τη βιομηχανία να έχει ανεκμετάλλευτη την τεράστια δυναμικότητά της, η ανάπτυξη δεν μπορεί να αυξηθεί, συγκρατώντας τον πληθωρισμό.

Στην πραγματικότητα, η αύξηση των τιμών, που διατηρείται κοντά στο μηδέν, είναι χαμηλότερη του στόχου της ΕΚΤ για 2% εδώ και περισσότερο από 3 τρία χρόνια και ο στόχος αυτός αναμένεται να μην επιτευχθεί για τουλάχιστον 2 χρόνια ακόμα, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για την αξιοπιστία της τράπεζας και τη βιωσιμότητα των στόχων του πληθωρισμού.

Ωστόσο η οικονομία της ευρωζώνης πράγματι δεν επηρεάστηκε τόσο σοβαρά από το σοκ της ψήφου της Βρετανίας υπέρ του Brexit και φαίνεται ότι ακολουθεί τον ήπιο δρόμο ανάκαμψης που προέβλεψε η ΕΚΤ τον Ιούνιο – αν και υπάρχουν προσφάτως ενδείξεις για επιβράδυνση στη Γερμανία.

Οι νομισματικές συνθήκες μέχρι στιγμής έχουν παραμείνει σε γενικές γραμμές σταθερές, ο τραπεζικός δανεισμός αυξάνεται και η Γερμανία αύξησε τις πιθανότητες μείωσης φόρων, κάτι που φαίνεται να ικανοποιεί τον Ντράγκι καθώς έχει αρκετές φορές ζητήσει τη στήριξη των κυβερνήσεων.
Τα σχέδια για αυξήσεις των επιτοκίων της αμερικανικής κεντρικής τράπεζας Federal Reserve ίσως επίσης διαδραματίσουν κάποιο ρόλο. Η όποια ενέργεια της ΕΚΤ θα μπορούσε να ενδυναμώσει το δολάριο, κάνοντας πιο δύσκολη τη δουλειά της Fed, κάτι που η ΕΚΤ θέλει να αποφύγει.

«Η ΕΚΤ φαίνεται να συνειδητοποιεί ολοένα και περισσότερο τις αρνητικές επιπτώσεις της τρέχουσας στάσης νομισματικής πολιτικής», δήλωσε ο οικονομολόγος της ING Κάρστεν Μπρζέσκι. «Κατά συνέπεια, είναι πιο δύσκολη η επιλογή μεταξύ του να κάνει μια από τα ίδια ή να μπει σε αχαρτογράφητα εδάφη».

Σχεδόν όλοι οι αναλυτές που συμμετείχαν σε έρευνα του Reuters αναμένουν τα επιτόκια να παραμείνουν αμετάβλητα σήμερα, ενώ οι περισσότεροι προβλέπουν ότι έχουν ήδη φθάσει στο κατώτατο σημείο τους. Από την άλλη, αναμένουν επίσης ότι οι μηνιαίες αγορές περιουσιακών στοιχείων ύψους 80 δισεκ. ευρώ της ΕΚΤ θα παραταθούν πριν από το τέλος του έτους, καθώς τώρα προβλέπεται να λήξουν τον επόμενο Μάρτιο, διάστημα που κρίνεται πολύ σύντομο προκειμένου να προλάβει να ανακάμψει ο πληθωρισμός.

Με τα επιχειρήματα για τη διατήρηση αμετάβλητης πολιτικής να αποδυναμώνονται από τις προοπτικές εξασθένισης του πληθωρισμού, κάποιοι αναλυτές αναμένουν η εξάμηνη παράταση των αγορών περιουσιακών στοιχείων να ανακοινωθεί σήμερα.

Αλλά ακόμα και μια απλή παράταση του προγράμματος αγοράς περιουσιακών στοιχείων 1,74 τρισεκ. ευρώ που ξεκίνησε τον Μάρτιο του 2015 δεν είναι και τόσο απλή καθώς εξαντλούνται τα ομόλογα που μπορεί να αγοράσει η ΕΚΤ λόγω των περιορισμών που έχει θέσει η ίδια στο πρόγραμμα.

Σε αυτή την περίπτωση, η επιλογή είναι μεταξύ του να αλλάξουν οι κανόνες αγορών ή να γίνει ένα μεγαλύτερος επανασχεδιασμός.

Οι πιο απλές επιλογές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αγορά ομολόγων με αποδόσεις χαμηλότερες του επιτοκίων καταθέσεων της τράπεζας που βρίσκεται τώρα στο -0,4%, την παράταση του χρόνου ωρίμανσης των ομολόγων που μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα στα 30 από τα 20 χρόνια καθώς και την αγορά μεγαλύτερου ποσοστού μιας συγκεκριμένης ομολογιακής έκδοσης.

Οι μεγαλύτερες αλλαγές θα μπορούσαν να περιλαμβάνουν την αγορά νέων κατηγοριών περιουσιακών στοιχείων, όπως τα τραπεζικά ομόλογα, μη εξυπηρετούμενων δανείων ή σε ακραία περίπτωση, μετοχών.

Η ΕΚΤ ανακοινώνει την απόφασή της για τα επιτόκια στις 14:45 ώρα Ελλάδας, με τον Ντράγκι να πραγματοποιεί την τακτική συνέντευξη Τύπου στις 15:30.
(Με πληροφορίες από ΑΠΕ)

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών