12:48 | 1/9/16
Τι τονίζουν στις επιστολές τους
Μπαράζ παραιτήσεων υπήρξε από τους προέδρους και τα μέλη των Συμβουλίων Ιδρυμάτων από τα Πανεπιστήμια ΑΠΘ, Μακεδονίας και ΕΜΠ.Όπως τονίζουν στις επιστολές με τις οποίες υποβάλουν την παραίτησή τους, οι αποφάσεις ελήφθησαν έπειτα από την απόφαση της αναπληρώτριας υπουργού Παιδείας Σίας Αναγνωστοπούλου να επεκτείνει τη θητεία τους μέχρι και τον Αύγουστο του 2017, χωρίς να υπάρχει επίσημη τοποθέτηση για το μέλλον του θεσμού.
Αυτό που καταγγέλλουν είναι ότι η σημερινή πολιτική ηγεσία προχωρά στην απαξίωση του θεσμού. Κι αυτό γιατί αντί να προκηρυχθούν εκλογές για την ανάδειξη νέων συμβουλίων. καθώς η θητεία των σημερινών Συμβουλίων έληξε στις 31 Αυγούστου, το υπουργείο Παιδείας αποφάσισε την παράταση της θητείας των ήδη υπαρχόντων.
«Είχαμε εξ' αρχής και δημοσίως εκφράσει την αντίθεσή μας στην παράταση της θητείας των Συμβουλίων των Πανεπιστήμιων. Με τη λήξη της κανονικής μας θητείας θεωρούμε ότι οφείλουμε να παραιτηθούμε συνεπείς με τις θέσεις που είχαμε εκφράσει. Είχαμε να αντιμετωπίσουμε ποικιλότροπο απαξίωση και σταδιακό περιορισμό των αρμοδιοτήτων, ιδίως αυτών που αφορούσαν στο μακροχρόνιο στρατηγικό σχεδιασμό, οποίος είναι απαραίτητος για την ορθολογική λειτουργία κάθε πανεπιστημιακού ιδρύματος», επισημαίνουν χαρακτηριστικά τα μέλη του Συμβουλίου Ιδρύματος του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Με τη σειρά τους, οι συνάδελφοί τους από το Πανεπιστήμιο Μακεδονίας αναφέρουν χαρακτηριστικά στις επιστολές παραίτησής τους: «Παρά τη μεταβολή των συνθηκών που οδήγησαν σε κατακόρυφη υποβάθμιση του ρόλου των Συμβουλίων, παραμείναμε στις επάλξεις από αίσθημα καθήκοντος απέναντι στο Πανεπιστήμιό μας, όμως δεν αποδεχόμαστε την επιβαλλόμενη παράταση της θητείας μας. Δυστυχώς, οι προσπάθειες αυτές δεν προχώρησαν στην πλειοψηφία των πανεπιστημίων- είτε επειδή η πρωτοβουλία ανήκε σύμφωνα με την νομοθεσία σε άλλα όργανα των Ιδρυμάτων είτε επειδή οι παλινωδίες της πολιτικής ηγεσίας αφαίρεσαν τη δυνατότητα να αναπτυχθεί η σχετική ειλικρινής και ανοιχτή συζήτηση στα».
Υπενθυμίζεται ότι βάσει του ιδρυτικού νόμου των συμβουλίων δεν προβλέπεται δυνατότητα αναπλήρωσης των παραιτηθέντων μελών.
Σχετικές ετικέτες:Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο ΘεσσαλονίκηςΕλλάδαΠανεπιστήμιο Μακεδονίας
Σχετικά άρθρα