Σαββατοκύριακο συμβιβασμών | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σαββατοκύριακο συμβιβασμών

12:33 | 17/9/16
attica_bank

Κρίσιμο Σαββατοκύριακο για την Attica Bank - Εκκρεμεί η κάλυψη του υπολοίπου των 70 εκατ ευρώ προκειμένου η Τράπεζα να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, μετά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου

Κρίσιμη για την κοινώς αποδεκτή συμφωνία στην διοικητική ομάδα της Attica Bank, θα είναι η επικείμενη συνομιλία του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος με τον Πρωθυπουργό. Χθες, δόθηκε το "ok" για τη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου ( από τον κ. Π.Ρουμελιώτη) και μέχρι τη Δευτέρα, αναμένεται να κλείσει και η θέση του διευθύνοντος συμβούλου, εκτός απροόπτου, από τον έμπειρο και παλαίμαχο τραπεζίτη, Θεοδ. Πανταλάκη.

Τρίτη, συνέρχεται η γενική συνέλευση των μετόχων και συνεδριάζει το νέο Διοικητικό Συμβούλιο. Στα προσεχώς, η ολοκλήρωση της κεφαλαιακής ενίσχυσης.

Με την έγκριση για το όνομα του κυρίου Παναγιώτη Ρουμελιώτη στη θέση του μη εκτελεστικού προέδρου της Attica Bank, μοιάζει να αρχίζει να εξισορροπεί η κατάσταση αναφορικά με τη διαμόρφωση της νέας ηγετικής ομάδας στην συγκεκριμένη τράπεζα. Στο μεταξύ φημολογία θέλει το διοικητή της Τραπέζης Ελλάδος, κ. Γ. Στουρνάρα, να πραγματοποιεί επαφές με τον Πρωθυπουργό, σχετικά με το θέμα της Τράπεζας, έστω και τηλεφωνικά, μέσα στο Σαββατοκύριακο.

Κύκλοι της αγοράς, επιμένουν να συνδέουν την πρόσφατη απόρριψη της προηγούμενης  πρότασης Σαπουντζόγλου - Ρουμελιώτη για την  Αttica Bank, με την εισαγγελική έρευνα στα γραφεία της εταιρίας του συζύγου του κ. Στουρνάρα, με αφορμή τους ελέγχους στο ΚΕΕΛΠΝΟ και να κάνουν λόγο για περίεργες συμπτώσεις, ειδικά όταν η Διεύθυνση Εποπτείας της Τραπέζης Ελλάδος αποφάσισε την άρση νέων χρηματοδοτήσεων από την Τράπεζα. Κινήσεις, που μία μέρα μετά, οδήγησαν και στην αναστολή διαπραγμάτευσης της μετοχής, αλλά από την άλλη, οδήγησαν σε επίσπευση στην εξεύρεση κοινά αποδεκτής λύσης.

Αναλόγως της συνομιλίας Στουρνάρα- Τσίπρα, που πιθανόν λάβουν χώρα και σήμερα, θα διαφανούν οι σαφείς προθέσεις και της κυβέρνησης, για το μέλλον της Τράπεζας και των εποπτικών αρχών, που συμπνέουν με τον Ενιαίο Ευρωπαϊκό Μηχανισμό.

Στο μεταξύ, εκκρεμεί η κάλυψη του υπολοίπου των 70 εκατ ευρώ προκειμένου η Τράπεζα να είναι επαρκώς κεφαλαιοποιημένη, μετά την τελευταία αύξηση μετοχικού κεφαλαίου στην οποία μετείχε και η ΕΥΔΑΠ. Ο τρόπος κάλυψης του ποσού αυτού- πρώτο μέλημα της νέας διοίκησης- θα είναι πιθανόν με τη μορφή ομολογιακού δανείου και τη συμμετοχή επενδυτικού fund, που θα εισρέει κεφάλαια έναντι αγοράς προβληματικών κόκκινων δανείων.

Οι τελευταίες εξελίξεις

Με τη βούλα χθες το απόγευμα, του Διοικητικού Συμβουλίου της Attica Bank, "πέρασε" το όνομα του κ. Παν. Ρουμελιώτη, ως μη εκτελεστικού προέδρου στην Τράπεζα. "Φαβορί" για τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου παραμένει ο κύριος Θεόδωρος Πανταλάκης, του οποίου η επιλογή, αν τελικά ευοδωθεί, αποτελεί κοινώς αποδεκτή λύση και με πλήρη συναίνεση τόσο από την κυβέρνηση, όσο και από την Τράπεζα της Ελλάδος και φυσικά τον SSM, που αναμφίβολα έχει την τελευταία λέξη στις διοικήσεις των τραπεζών.

Την Τρίτη, τα ονόματα αυτά θα επικυρωθούν στην εξ αναβολής (με αφορμή σχετικά αιτήματα του ΤΣΜΕΔΕ)  γενική συνέλευση των μετόχων  και εκτός απροόπτου αναμένεται να συνεδριάσει για πρώτη φορά το νέο Διοικητικό Συμβούλιου Ρουμελιώτη- Πανταλάκη.

Χθες το απόγευμα, συνεδρίασε εκτάκτως το ΔΣ της Attica Bank που προχώρησε σε μερική ανασύνθεση, μετά την παραίτηση της κυρίας Αννας Πουσκούρη ( η οποία ανέλαβε  στις αρχές του καλοκαιριού, για να παύσει τρεις μήνες μετά,  με αφορμή δημοσίευμα της Αυγής, σύμφωνα με το οποίο δεν εξυπηρετούσε δανειακό της άνοιγμα, ύψους 1,5 εκατ ευρώ ).

Το νέο ΔΣ  έχει ως εξής:

1. Παναγιώτης Ρουμελιώτης του Βασιλείου, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μη εκτελεστικό μέλος.

2. Κωνσταντίνος Μακέδος του Γεωργίου, Αντιπρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου, μη εκτελεστικό μέλος.

3. Αθανάσιος Τσάδαρης του Χρήστου, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος.

4. Ιωάννης Τσακιράκης του Εμμανουήλ, Αναπληρωτής Διευθύνων Σύμβουλος, εκτελεστικό μέλος.

5. Γεράσιμος Σαπουντζόγλου του Γεωργίου, μη εκτελεστικό μέλος.

6. Γεώργιος Παναγιώτου του Νικολάου, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

7. Γεώργιος Βλαχάκης του Ηρακλή, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

8. Ιωάννης Κυριακόπουλος του Δαμασκηνού, ανεξάρτητο μη εκτελεστικό μέλος.

9. Ιωάννης Μαρμαγγιόλης του Σπυρίδωνος, μη εκτελεστικό μέλος.

10. Δημήτριος Τζαννίνης του Γεωργίου, μη εκτελεστικό μέλος.

11. Στεφανία Γεωργακάκου-Κουτσονίκου του Στυλιανού, μη εκτελεστικό, πρόσθετο μέλος δυνάμει των διατάξεων του Ν.3723/2008.

Η ανακοίνωση της Attica Bank

Οι λόγοι της ανασύνθεσης του ΔΣ όπως ανακοίνωσε χθες η Τράπεζα, σχετίζονται με την ανάγκη τήρησης των αρχών της χρηστής εταιρικής διακυβέρνησης, γεγονός που αναμένεται να οδηγήσει στην άρση της προσωρινής απαγόρευσης της χορήγησης νέων δανείων και πιστώσεων που έχει αποφασιστεί από την ΤτΕ.

Στην ίδια ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι η Τράπεζα Αττικής έχει δρομολογήσει τις διαδικασίες συγκέντρωσης των 70 εκατ. ευρώ για την κάλυψη του δυσμενούς σεναρίου της τελευταίας αύξησης του μετοχικού κεφαλαίου της, γεγονός που θα ενισχύσει περαιτέρω τους κεφαλαιακούς δείκτες της. Σε συνεννόηση με την Τράπεζα της Ελλάδος συνεχίζεται απρόσκοπτα η συναλλακτική δραστηριότητα, η εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων της Τράπεζας και η αδιάκοπη και εύρυθμη λειτουργίας της.

Άλλωστε, επισημαίνεται σχετικά, "η Τράπεζα ότι βρίσκεται σε διαδικασία αναδιοργάνωσης και η Διοίκησή της επιμελείται της πλήρους συμμόρφωσης με τα ευρήματα του ελέγχου που διενεργήθηκε από μεικτό κλιμάκιο της ΕΚΤ (SSM) και της ΤτΕ.

Επίσης, διευκρινίζεται ότι στην Τράπεζα δεν υφίστανται εκκρεμότητες ούτε αιτήματα για νέα, σημαντικά δάνεια και πιστώσεις.

Ως προς τον δείκτη κεφαλαιακής επάρκειας CET 1 της Τράπεζας, βάσει των πλέον πρόσφατων δημοσιευμένων στοιχείων της, διαμορφώνεται σε 17,64%.

Πηγή: news247.gr

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών