Σταθάκης: 11,5 δισ. ευρώ στην ιδιωτική οικονομία μέχρι τα Χριστούγεννα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Σταθάκης: 11,5 δισ. ευρώ στην ιδιωτική οικονομία μέχρι τα Χριστούγεννα

21:42 | 10/9/16
stathakhs-11-5-dis-eyrw-sthn-idiwtikh-oikonomia-mexri-ta-xristougenna

Βάσιμη αισιοδοξία ότι μέχρι τον Ιούνιο του 2017 η οικονομία θα τρέχει με ρυθμό 2,7% σε 12μηνη βάση, εξέφρασε ο υπουργός Οικονομίας

Έως τα Χριστούγεννα θα διοχετευθούν στην ιδιωτική οικονομία περίπου 11,5 δισ. ευρώ, όπως ανακοίνωσε το Σάββατο από τη Θεσσαλονίκη, ο υπουργός Οικονομίας,
Ανάπτυξης και Τουρισμού, Γιώργος Σταθάκης, μιλώντας στο γεύμα που παρέθεσε το Εμποροβιομηχανικό Επιμελητήριο (ΕΒΕΘ), με την ευκαιρία της γενικής συνέλευσης της Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Ελλάδος (ΚΕΕΕ).

Όπως εξήγησε ο κ. Σταθάκης, από το ποσόν αυτό, τα 6,75 δισ. ευρώ θα προέλθουν από εθνικούς και ευρωπαϊκούς πόρους του ΕΣΠΑ και τα 3,5 δισ. θα αφορούν την αποπληρωμή ληξιπρόθεσμων οφειλών του Δημοσίου, ενώ τα υπόλοιπα αντιστοιχούν στον αναπτυξιακό νόμο και σε άλλα προγράμματα.

Στην ομιλία του ο κ. Σταθάκης επισήμανε ακόμη ότι τα στοιχεία για την πορεία του ΑΕΠ κατά το δεύτερο τρίμηνο του έτους επιβεβαιώνουν ότι η οικονομία σταθεροποιείται: την άνοιξη το ΑΕΠ αυξήθηκε κατά 0,2% σε σχέση με το χειμωνιάτικο τρίμηνο, σημειώνοντας την καλύτερη επίδοση για τη συγκεκριμένη περίοδο του έτους μετά το 2009. Υπάρχουν, μάλιστα, όπως τόνισε, βάσιμοι λόγοι αισιοδοξίας ότι κατά το δεύτερο εξάμηνο του έτους η οικονομία «ανεβάζει ταχύτητα» και μέχρι τον Ιούνιο 2017 θα «τρέχει» με ρυθμό 2,7% σε 12μηνη βάση. Οι λόγοι για τους οποίους υπάρχει αυτή η αισιοδοξία είναι τρεις.

Ο πρώτος, όπως είπε, έχει να κάνει με το γεγονός ότι οι συνθήκες ρευστότητας βελτιώνονται, ως αποτέλεσμα τριών σημαντικών εξελίξεων: α) της αποκατάστασης της ομαλής πρόσβασης των τραπεζών στη χρηματοδότηση από την ΕΚΤ, μέσω της επιστροφής του waiver μετά την ολοκλήρωση της πρώτης αξιολόγησης και της δέσμευση ότι τα ελληνικά ομόλογα θα ενταχθούν στο πρόγραμμα αγοράς από την Κεντρική Τράπεζα, μόλις ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση, β) της κεφαλαιακής θωράκισης των τραπεζών εντός του χρονικού πλαισίου που είχε τεθεί και με πολύ μικρότερη επιβάρυνση του Δημοσίου από εκείνη που αρχικά είχε προβλεφθεί και γ) της εξυγίανσης των τραπεζικών χαρτοφυλακίων, με παράλληλη υιοθέτηση ενός θεσμικού πλαισίου υπεράσπισης του κοινωνικού ιστού – πρωτίστως των ασθενέστερων ομάδων. «Το προσεχές διάστημα το πλαίσιο θα ολοκληρωθεί με ρυθμίσεις εξωδικαστικών επιλύσεων για υπερχρεωμένες μικρές, μεσαίες και μεγάλες επιχειρήσεις, που θα αντιμετωπίζει συνολικά τα χρέη προς τράπεζες, Δημόσιο και ασφαλιστικά ταμεία, εξασφαλίζοντας παράλληλα την ίση και δίκαιη μεταχείριση μικρών και μεγάλων οφειλετών» πρόσθεσε.

Δεύτερον, ανέφερε πως οι επιδόσεις του τουρισμού τους καλοκαιρινούς μήνες είναι εξαιρετικές, επιτρέποντας αισιοδοξία για ιδιαίτερα θετική επίδοση του ΑΕΠ το γ’ τρίμηνο.

Τρίτον, σημείωσε, έχουν ήδη γίνει σημαντικά βήματα για τη σταδιακή άρση των capital controls και το επόμενο διάστημα θα υπάρξουν νέες κινήσεις, τόσο ως προς τη χαλάρωση των περιορισμών στις αναλήψεις όσο και σε σχέση με τη μεταφορά κεφαλαίων στο εξωτερικό. Ιδιαίτερη αναφορά έκανε ακόμη ο κ. Σταθάκης στην ίδρυση ταμείου συμμετοχών σε συνεργασία με το Ευρωπαϊκό Επενδυτικό Ταμείο, αλλά και στο ηλεκτρονικό σύστημα για τις δημόσιες προμήθειες και την επικείμενη νομοθετική πρωτοβουλία για την απλοποίηση της διαδικασίας αδειοδότησης των επιχειρήσεων.

Ίδρυση επιχείρησης σε μία ημέρα, έναρξη λειτουργίας σε τρεις

Στο μεταξύ, τις προηγούμενες ημέρες ολοκληρώθηκε η δημόσια διαβούλευση για το νομοσχέδιο που αφορά την ίδρυση και λειτουργία των επιχειρήσεων. Στόχος είναι η μείωση των γραφειοκρατικών διαδικασιών και του διοικητικού κόστους, μέσω διαδικασιών αυτοΐδρυσης και αυτοαδειοδότησης των επιχειρήσεων, αρχικά σε τέσσερις μεγάλους κλάδους της οικονομίας.

Η ίδρυση επιχείρησης θα είναι εφικτή μέσα σε μία ημέρα και η έναρξη λειτουργίας μέσα σε τρεις.

Μίχαλος: Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις

Την εκτίμηση ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να βγει από την ύφεση με αυξήσεις φορολογικών συντελεστών διατύπωσε από την πλευρά του ο πρόεδρος της ΚΕΕΕ, Κωνσταντίνος Μίχαλος, υποστηρίζοντας ότι «αν αυτή τη θεμελιώδη αλήθεια δεν την συνειδητοποιήσει η πολιτική ηγεσία του τόπου, είμαστε καταδικασμένοι όλοι μαζί να αποτύχουμε».

Κατά τον ίδιο, «χρειάζεται εθνικό σχέδιο, σύνεση, συνεργασία και πάνω από όλα δουλειά. Η οικονομία μπορεί να επιστρέψει σε υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης μόνο αν εφαρμοστούν συγκεκριμένα μέτρα, όπως [...] η στήριξη των εξαγωγών στην πράξη και όχι στα λόγια, οι αποικρατικοποιήσεις και η αξιοποίηση της δημόσιας περιουσίας. Κι επιτέλους πρέπει να δοθεί μια λύση στη διαχείριση των μη εξυπηρετούμενων δανείων και να εξυγιανθεί ο τραπεζικός τομέας, κάτι που είναι εξαιρετικά σημαντικό. Η ανάπτυξη, που αποτελεί ανάγκη επιβίωσης για τη χώρα, δεν είναι αυτόματη διαδικασία. Δεν θα έρθει από τον ουρανό με εξαγγελίες ή διαβεβαιώσεις όπως αυτές που ακούμε κάθε χρόνο από το βήμα της ΔΕΘ. Η ανάσα που χρειάζεται η αγορά, οι θέσεις εργασίας και οι ευκαιρίες δεν θα προκύψουν από θαύμα. Χρειάζονται γενναίες αποφάσεις» κατέληξε.

Μπακατσέλος: Δεν υπάρχει χρόνος για πειραματισμούς

Για αδιέξοδο στο οποίο έχει οδηγηθεί η επιχειρηματικότητα στη χώρα τα τελευταία χρόνια έκανε λόγο ο πρόεδρος του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Θεσσαλονίκης (ΕΒΕΘ), Δημήτρης Μπακατσέλος, επισημαίνοντας ότι η αγορά συνθλίβεται ανάμεσα στην υπερφορολόγηση και τα capital controls.

«Ειλικρινά πιστεύαμε ότι το κράτος θα έβαζε δημοσιονομική τάξη μειώνοντας σπατάλες και πατάσσοντας την τεράστια φοροδιαφυγή, εισφοροδιαφυγή και το λαθρεμπόριο, για να ακολουθήσει η φοροελάφρυνση και η επάνοδος στην ανάπτυξη. Στην οικονομία δεν υπάρχουν θαύματα. Αυτή ήταν η μόνη λύση». Παρόλα αυτά, πρόσθεσε, σύμφωνα με έκθεση της Κομισιόν, η χώρα μας εξακολουθεί να χάνει σχεδόν 5 δισεκατομμύρια ευρώ τον χρόνο από ΦΠΑ που θα έπρεπε να εισπράξει αλλά ποτέ δεν εισέπραξε, και κατατάσσεται στην 23η θέση ανάμεσα στις 28 εξεταζόμενες χώρες της ΕΕ. Ο κ. Μπακατσέλος παρέθεσε και τα αποτελέσματα πρόσφατης έρευνας του ΕΒΕΘ, σύμφωνα με τα οποία το 72% των επιχειρήσεων δήλωσαν ότι η επιχείρησή τους επηρεάζεται σημαντικά από τα capital controls. Το 52% δήλωσε μεγάλη πτώση του κύκλου εργασιών που φθάνει και το 50%, ενώ το 16% δήλωσε ότι η πτώση στο τζίρο ξεπερνά το 50%. «Αυτή η κατάσταση οδηγεί χιλιάδες επιχειρήσεις σε κλείσιμο, συρρίκνωση ή μεταφορά στο εξωτερικό» είπε.

Σε ό,τι αφορά το παραεμπόριο σημείωσε ότι «εκτιμήσεις θέλουν το τζίρο του να φθάνει τα 20 δισ. ευρώ ετησίως, ενώ οι απώλειες για το Δημόσιο μόνο από διαφυγόντες έμμεσους φόρους υπολογίζονται στα 4 δισ. ευρώ. Αν πιάναμε μόνο τα μισά από αυτά δε θα χρειαζόταν να βάλουμε τον ΕΝΦΙΑ», είπε χαρακτηριστικά. Ο πρόεδρος του ΕΒΕΘ υπογράμμισε ακόμη δεν υπάρχει πλέον χρόνος για παλινωδίες και πειραματισμούς. ότι «Είναι ανάγκη η χώρα μας να αρχίσει και πάλι να παράγει [...]Διαφορετικά, είναι μαθηματικά βέβαιο ότι ο οικονομικός μαρασμός θα οδηγήσει σύντομα σε κοινωνικές ταραχές» κατέληξε.

Πηγή: ΑΠΕ

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών