18:18 | 10/9/16
Ο αν. πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, πραγματοποίησε τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της βασίλισσας Όλγας
Τη βούληση της ρωσικής πλευράς να συμβάλλει στην ενδυνάμωση των ελληνορωσικών σχέσεων εξέφρασε ο αναπληρωτής πρωθυπουργός της Ρωσικής Ομοσπονδίας, Αρκάντι Ντβορκόβιτς,ο οποίος μαζί με τον δήμαρχο Θεσσαλονίκης, Γιάννη Μπουτάρη, και τον πρόεδρο της Ομοσπονδίας Ελληνικών Κοινοτήτων Ρωσίας, Ιβάν Σαββίδη, πραγματοποίησαν τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος της βασίλισσας Όλγας, στη συμβολή των οδών Βασιλίσσης Όλγας και Βασιλέως Γεωργίου στη Θεσσαλονίκη.
«Όπως πολλές φορές αναφέραμε και κατά τη συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Ελλάδας, Αλέξη Τσίπρα, οι σχέσεις μεταξύ της Ρωσίας και της Ελλάδας βασίζονται σε κοινές πολιτιστικές και θρησκευτικές ρίζες και εμείς είμαστε έτοιμοι να συμβάλλουμε στην περαιτέρω επέκταση αυτών των σχέσεων», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Ντβορκόβιτς.
Μιλώντας για τη βασίλισσα Όλγα, τόνισε ότι η συμβολή της στην ανάπτυξη της Ελλάδας ήταν σημαντική καθώς διακρίθηκε για το κοινωνικό της έργο, ενώ βοηθούσε και τους Έλληνες και τους Ρώσους ναύτες που έφταναν στην Ελλάδα. «Χάρη σ' αυτήν βελτιώθηκε η κατάσταση στην Αθήνα και σε άλλες περιοχές της Ελλάδας και αυτό το καλό φιλανθρωπικό έργο της συνεχίζεται και σήμερα, και το βλέπουμε σήμερα με την ανέγερση αυτού του μνημείου χάρη στο ίδρυμα του Ιβάν Σαββίδη. Τώρα η βασίλισσα Όλγα θα μας παρακολουθεί να υλοποιούμε τα αγαθά μας έργα, προωθώντας σχέδια προς όφελος του ρωσικού και του ελληνικού λαού», πρόσθεσε.
Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης, Γιάννης Μπουτάρης, επισήμανε ότι «τα αποκαλυπτήρια του αγάλματος είναι η τελευταία πράξη ενός πολύ σημαντικού έργου που έκανε αυτή η γυναίκα» και πρόσθεσε: «Η ιστορία δεν διαγράφεται. Στην Ελλάδα είχαμε βασιλεία για πολλά χρόνια, η οποία εγκαταστάθηκε στην Ελλάδα. Δεν είχαμε ποτέ ούτε τίτλους τιμής ούτε τέτοια πράγματα που είχαν οι άλλες ευρωπαϊκές χώρες. Αυτή ήταν η ιστορία μας, αυτή έχουμε. Με το δημοψήφισμα στη χώρα το 1974 ξεκαθάρισε αυτή η ιστορία, έφυγε η βασιλεία και το γεγονός ότι αποτίουμε φόρο τιμής στην ιστορική μνήμη δεν υποδηλώνει με τίποτα οποιαδήποτε σχέση με τη βασιλεία».
«Η βασίλισσα Όλγα είχε ως όνειρο, κάποτε εμείς στην ταπεινή προσευχή μας να τη θυμηθούμε. Κοιτάζοντας τον ουρανό σήμερα πραγματικά έχουμε ενωθεί στην ταπεινή μας προσευχή. Είμαι περήφανος που μπόρεσα να αγγίξω τη μνήμη της και την ιστορία της. Είμαι περήφανος επειδή είμαι από τη Ρωσία, είμαι περήφανος που είμαι Έλληνας και για μας, τους Έλληνες της Ρωσίας είναι το καλύτερο παράδειγμα για μίμηση: πως μπορείς να αγαπάς δύο λαούς, δύο χώρες και να τους υπηρετείς. Είμαι ευτυχισμένος που σήμερα έχει πραγματοποιηθεί εκείνο το γεγονός που ενδεχομένως θα έπρεπε να γίνει 100 χρόνια πριν», τόνισε ο Ιβάν Σαββίδης.
Σημαντική μέρα για τη Θεσσαλονίκη και τη Μακεδονία χαρακτήρισε τη σημερινή ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, λέγοντας ότι το μνημείο της βασίλισσας Όλγας δείχνει ξεκάθαρα δύο βασικά χαρακτηριστικά: «το ότι γίνεται ένα ακόμη βήμα στην περαιτέρω σύσφιξη των σχέσεων Ελλάδας - Ρωσίας και το ότι αποδεικνύεται έστω και καθυστερημένα πως εμείς οι Έλληνες ξέρουμε να σεβόμαστε και να τιμούμε την ιστορία μας».
Τον αγιασμό του μνημείου τέλεσε, στη συνέχεια, ο μητροπολίτης Θεσσαλονίκης 'Ανθιμος, λέγοντας ότι το μνημείο αυτό «μας θυμίζει πόσο μέσα στην ιστορία των χρόνων, όσος καιρός και αν περάσει, τα καλά έργα δεν χάνονται γιατί ποτέ δεν χάνονται από την επιθυμία και την ευλογία του Αγίου Θεού». Στο χώρο κατά τη διάρκεια της τελετής αποκαλυπτηρίων του αγάλματος προσήλθε και ο υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Κουρουμπλής.
Σημειώνεται ότι η βασίλισσα Όλγα, μεγάλη Δούκισσα της ρωσικής αυτοκρατορίας, ήταν η εγγονή του αυτοκράτορα της Ρωσίας Νικολάου του Α, σύζυγος του βασιλιά Γεωργίου Α΄ της Ελλάδας και έμεινε στην ιστορία των δύο χωρών για το φιλανθρωπικό έργο της, τόσο στην Ελλάδα όσο και στη Ρωσία. Στην Αθήνα, με πρωτοβουλία της βασίλισσας Όλγας, χτίστηκε το Νοσοκομείο Ευαγγελισμός, ενώ με την είσοδο της Ελλάδας στον ρωσοτουρκικό πόλεμο του 1877 -1878, η Όλγα πήρε απόφαση για την ίδρυση του Ελληνικού Ερυθρού Σταυρού. Έκτοτε η προσφορά της στα στρατιωτικά νοσοκομεία εν καιρώ πολέμων έγινε το κύριο έργο της ζωής της.
Το μνημείο φιλοτέχνησαν με μπρούντζο και γρανίτη ο γλύπτης Αντρέι Κορομπτσόβ και ο αρχιτέκτονας Κωνσταντίνος Φομίν. Το άγαλμα έχει ύψος 2,10 μέτρα και τοποθετήθηκε σε βάθρο ύψους 1,5 μέτρου.
Σχετικές ετικέτες:άγαλμαΑρκάντι Ντβορκόβιτςβασίλισσα ΌλγαΘεσσαλονίκηΠολιτικήΡωσία
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων