Εξελίξεις στην έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Εξελίξεις στην έρευνα για τα δάνεια των κομμάτων

14:28 | 17/10/16
ekselikseis-sthn-ereyna-gia-ta-daneia-twn-kommatwn

Η προκαταρκτική έρευνα, που αφορά σε δάνεια ύψους 250 εκατομμυρίων ευρώ, έχει μπει στο αρχείο, αλλά δεν αποκλείεται να ανασυρθεί. Διαβάστε το γιατί

Το ενδεχόμενο να ανοίξει ο δρόμος για την εκ νέου διερεύνηση των δανείων, ύψους 250 εκατ. ευρώ, που φέρονται
να έλαβαν περίπου 50 τραπεζικά στελέχη και τουλάχιστον 10 πολιτικά πρόσωπα από ΝΔ και ΠΑΣΟΚ, επανέρχεται με πρόσφατη παραγγελία των οικονομικών εισαγγελέων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, οι εισαγγελικές αρχές παρήγγειλαν να τους διαβιβαστούν τα πρακτικά με την τοποθέτηση του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδος Γιάννη Στουρνάρα στην επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια κομμάτων και ΜΜΕ. Κι αυτό γιατί έτσι οι οικονομικοί εισαγγελείς θα ερευνήσουν με τα έγγραφα αυτά αν με βάση τα όσα αναφέρθηκαν, υπάρχει η δυνατότητα ανάσυρσης της υπόθεσης από το αρχείο.

Υπενθυμίζεται ότι η αρχειοθέτηση είχε έρθει το 2013 μετά από την περίφημη τροπολογία στη Βουλή, η οποία είχε ερμηνευθεί ότι παύει τις ποινικές ευθύνες για τα αποκαλούμενα θαλασσοδάνεια. Αφορμή για την πιθανή επανεκκίνηση της έρευνας είναι οι δηλώσεις του Γιάννη Στουρνάρα στην Επιτροπή, σύμφωνα με τις οποίες η επίμαχη τροπολογία δεν αφορά κατά την άποψή του, τα δάνεια των κομμάτων, καθώς όπως υποστήριξε "τα κόμματα δεν ανήκουν στην γενική κυβέρνηση".

Το ιστορικό

Η εν λόγω τροπολογία ήρθε λίγες εβδομάδες μετά την κλήτευση των πρώην γενικών διευθυντών της ΝΔ και του ΠΑΣΟΚ, Μενέλαο Δασκαλάκη και Ροβέρτο Σπυρόπουλο αντίστοιχα, προκειμένου να δώσουν εξώσεις ενώπιον των οικονομικών εισαγγελέων για την υπόθεση των κομματικών δανείων το διάστημα 2000 - 2011. Η κατάθεση και η ψήφιση της τροπολογίας, τον Απρίλιο του 2013, η οποία ερμηνεύθηκε ότι αφορά και στα κόμματα, είχε σαν αποτέλεσμα να μπει η υπόθεση στο αρχείο αφού είχε αναδρομική ισχύ, με αποτέλεσμα την απαλλαγή από τυχόν ποινικές ευθύνες των διοικήσεων τραπεζικών ιδρυμάτων, που χορήγησαν τα δάνεια, αλλά και υπευθύνων των κομμάτων.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών