Ευθύνη στις τράπεζες για τα θαλασσοδάνεια επέρριψε ο Προβόπουλος | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ευθύνη στις τράπεζες για τα θαλασσοδάνεια επέρριψε ο Προβόπουλος

14:11 | 4/10/16
provopoylos

Ο πρώην Διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος επισήμανε ότι η ΤτΕ δεν εγκρίνει τα δάνεια των τραπεζών - Μίλησε για «αδυναμίες» και «επικίνδυνα δάνεια» της Αγροτικής Τράπεζας στα κόμματα

Στα ίδια τα τραπεζικά ιδρύματα επέρριψε την ευθύνη ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος (2008 – 2014) για τα "επικίνδυνα" όπως είπε δάνεια που χορήγησαν σε κόμματα και ΜΜΕ ξεκαθαρίζοντας ότι ο κεντρικός τραπεζίτης δεν είναι αρμόδιος να προεγκρίνει τις δανειοδοτήσεις.

«Η Τράπεζα της Ελλάδος δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων ως άτυπη «προεγκρίνουσα” αρχή. Η εγκριτική διαδικασία είναι αποκλειστική ευθύνη των εσωτερικών οργάνων και των αρμόδιων εγκριτικών επιτροπών της κάθε τράπεζας» είπε ο κ. Προβόπουλος παίρνοντας σαφείς αποστάσεις από τα θαλασσοδάνεια στις τράπεζες. «Ο κανόνας που ισχύει στην ΕΕ και στην Ελλάδα είναι ότι οι τράπεζες αποφασίζουν ελεύθερα για το μέγεθος και τον τρόπο ανάπτυξης των δραστηριοτήτων τους» πρόσθεσε. Όσον αφορά μάλιστα την περίπτωση των θαλασσοδανείων της Αγροτικής Τράπεζας προς τα κόμματα ο κ. Προβόπουλος ανέφερε ότι Τράπεζα της Ελλάδος διαπίστωσε εκεί «αδυναμίες» και «προβλήματα» και προειδοποίησε ότι τα δάνεια τους στα κόμματα ήταν επικίνδυνα.

«Δεν είμαι αρμόδιος να απαγορεύσω στις τράπεζες να χορηγούν δάνεια. Εάν οι ίδιοι (οι διοικητές) θέλουν να συνεχίσουν να δίνουν επικίνδυνα δάνεια είναι στο χέρι τους…» είπε ο κ. Προβόπουλος διαχωρίζοντας σαφώς τη θέση του από την πρακτική των τραπεζικών ιδρυμάτων. Ερωτηθείς, πάντως, γιατί η Δικαιοσύνη παρενέβη στο έλεγχο των θαλασσοδανείων πριν πράξει κάτι ανάλογο η ΤτΕ ο κ. Προβόπουλος παρέπεμψε στους διακριτούς ρόλους των θεσμών. «Άλλο η εποπτεία των τραπεζών και άλλο η αξιολόγηση του εισαγγελέα» είπε.

Ο κ. Προβόπουλος δήλωσε, πάντως, άγνοια για τις επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις σε κόμματα και ΜΜΕ. Παρέπεμψε, μάλιστα, στον διευθυντή της Διεύθυνσης Επιθεώρησης Εποπτευόμενων Εταιρειών της ΤτΕ, Γιώργο Πάσχα, που κατέθεσε για το θέμα την προηγούμενη εβδομάδα στην Εξεταστική. «Δεν μπορώ να ξέρω περισσότερα από τον κ. Πάσχα» ανέφερε χαρακτηριστικά. Παραδέχτηκε, μάλιστα, ότι ο ίδιος δεν έχει πλήρη γνώση όλων των πορισμάτων που αφορούν τις δανειοδοτήσεις σε κόμματα και Μέσα Ενημέρωσης. Επικαλέστηκε, μάλιστα, το φόρτο εργασίας του την περίοδο που ξέσπασε η κρίση. «Ο Διοικητής έχει πολλά καθήκοντα και σχεδόν τον μισό χρόνο βρίσκεται εκτός Ελλάδος» υπογράμμισε.

Πηγή: news247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών