Φυγή προς τα εμπρός μέσω ανασχηματισμού | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Φυγή προς τα εμπρός μέσω ανασχηματισμού

10:04 | 4/10/16
fygh-pros-ta-empros-mesw-anasxhmatismou

«Σάρκα και οστά» , αρχίζουν να παίρνουν τα σενάρια ανασχηματισμού όσο πλησιάζουμε προς το Συνέδριο, με την πλειοψηφία των στελεχών, όμως να τα συσχετίζει με την πορεία της β΄ αξιολόγησης - Προβληματισμός για τα υπουργικά "φάουλ

Με τις κοινωνικές αντιδράσεις να κορυφώνονται, τις δημοσκοπήσεις να πιέζουν και τα υπουργικά «φάουλ», όπως αυτό του Νίκου Τόσκα, να προβληματίζουν, η κυβέρνηση καλείται να διαβεί τον «δύσβατο δρόμο» της δεύτερης αξιολόγησης.

Το «όπλο» που αναμένεται αργά ή γρήγορα να χρησιμοποιήσει ο Αλέξης Τσίπρας για την «φυγή προς τα εμπρός» είναι ο ανασχηματισμός με τον ίδιο να οριοθετεί χρονικά στην συνέντευξη τύπου στη ΔΕΘ, τις αλλαγές στις υπουργικές καρέκλες μετά την ολοκλήρωση του Συνεδρίου.

Μπορεί ο Αλέξης Τσίπρας να μην έχει ανοίξει τα χαρτιά του ούτε στους στενούς του συνεργάτες, όμως σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες, τα σενάρια που φαίνεται να εξετάζει αυτή την περίοδο, με βάση και τις εισηγήσεις που δέχεται, είναι δύο.

Η αξιολόγηση θα κρίνει τον ανασχηματισμό

Τα περισσότερα στελέχη στο κυβερνητικό στρατόπεδο θεωρούν πως ο Αλέξης Τσίπρας  θα επιλέξει ο ανασχηματισμός να ολοκληρωθεί μετά το τέλος της β΄ αξιολόγησης. Και αν αυτό δεν μοιάζει ρεαλιστικό, καθώς οι ενστάσεις του ΔΝΤ στα εργασιακά δείχνουν πως οι συζητήσεις θα διαρκέσουν πέραν  της 1ης Νοεμβρίου, οι σκέψεις που υπάρχουν είναι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα να δρομολογηθούν ακόμα και κατά τη διάρκεια της διαπραγμάτευσης με τους δανειστές.

Σε κάθε περίπτωση αυτή η οπτική ξορκίζει το ενδεχόμενο ο πρωθυπουργός να προχωρήσει σε αλλαγές αμέσως μετά το τέλος του Συνεδρίου. «Δεν μπορεί να κάνει ο πρωθυπουργός αλλαγές σε κομβικά υπουργεία και οι υπουργοί να ψάχνουν, εν μέσω αξιολόγησης, τις πόρτες των γραφείων τους», τόνιζε χαρακτηριστικά κορυφαίο στέλεχος της κυβέρνησης.

Ανασχηματισμός αμέσως μετά το Συνέδριο

«Ο πρωθυπουργός δεν έχει αποφασίσει ακόμα», επεσήμανε άλλο στέλεχος θεωρώντας πιθανό ακόμα και την 17η Οκτωβρίου ο  Αλέξης Τσίπρας να βγάλει από το συρτάρι του τα νέα ονόματα του υπουργικού συμβουλίου. Σε αυτή την περίπτωση ο πρωθυπουργός θα επιδιώξει να μπει με μια άλλη δυναμική στο πεδίο της αξιολόγησης έχοντας δώσει μια «ανάσα» και έναν αέρα ανανέωσης στην κυβέρνηση, ακόμα και σε χαρτοφυλάκια που συμμετείχαν όλη την τελευταία περίοδο στην διαπραγμάτευση.

Οι συσχετισμοί του Συνεδρίου και η προσπάθεια αντιστοίχισης του κοινωνικού με τον κομματικό ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να παίξουν ρόλο στις τελικές αποφάσεις του Αλέξη Τσίπρα. Το ερώτημα είναι αν και κατά πόσο από τις εργασίες του Συνεδρίου αναδειχθεί το συμπέρασμα πως το κόμμα οφείλει να «οχυρωθεί» στα όρια της Κουμουνδούρου ή να επιχειρηθεί ένα άνοιγμα και στο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Οι «καραμπόλες»

Κανείς δεν μπορεί να διαφωνήσει πως  το μέλλον του Ευκλείδη Τσακαλώτου, τον Νίκου Παππά και της Όλγας Γεροβασίλη στην κυβέρνηση αναμένεται να κρίνει σε μεγάλο βαθμό τις «καραμπόλες» που θα προκληθούν. Οι τελευταίες πληροφορίες θέλουν και τους τρεις υπουργούς – στενούς συνεργάτες του πρωθυπουργού – να χαίρουν της πλήρους εμπιστοσύνης του.

Την εμπιστοσύνη του πρωθυπουργού, ασχέτως αν αποφασιστεί μετακίνησή του σε άλλο πόστο, εξακολουθεί να έχει και ο Πάνος Σκουρλέτης παρά τις πρόσφατες συγκρούσεις του με τον πρόεδρο του ΤΑΙΠΕΔ, καθώς ο υπουργός Ενέργειας συμμετέχει ανελλιπώς σε όλες τις κλειστές συσκέψεις του Μαξίμου και στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας.

Ερωτηματικό αποτελεί τι θα αποφασίσει ο Αλέξης Τσίπρας για πρόσωπα για τα οποία το τελευταίο διάστημα έχει εκφραστεί «γκρίνια» για το έργο τους, ή έχουν υποπέσει σε «φάουλ» το τελευταίο διάστημα.

Σε αυτή την κατηγορία φαίνεται να υπάγονται, σύμφωνα με πληροφορίες, ο Αριστείδης Μπαλτάς, ο Παύλος Πολάκης, ο Βαγγέλης Αποστόλου, ο Νίκος Φίλης (με αφορμή το θέμα των Θρησκευτικών και τη σύγκρουση με την εκκλησία), αλλά και ο Νίκος Τόσκας.

Για τον υπουργό Προστασίας του Πολίτη, άλλωστε η χθεσινή επίθεση στους συνταξιούχους με χημικά δεν ήταν το μοναδικό περιστατικό που προβλημάτισε το Μαξίμου. Είχε προηγηθεί και άλλη ρίψη  χημικών τον περασμένο Ιανουάριο, η ιστορία των εκκενώσεων των  καταλήψεων της Θεσσαλονίκης , αλλά και η κόντρα του με 21 βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ σχετικά με το αστυνομικό τμήμα της Ομόνοιας και την συμπεριφορά προς τα προσφυγόπουλα.

Οι τακτικές

Το «πόκερ» του ανασχηματισμού αναμένεται να είναι «σκληρό», καθώς ήδη όλες οι πλευρές δείχνουν τη δυναμική τους μέσα στην εύθραυστη κοινοβουλευτική ομάδα των 153. Κατά πολλούς καθόλου τυχαίο δεν θεωρείται το «καμπανάκι» που χτύπησε ο Νίκος Κοτζιάς στον πρωθυπουργό για τις ιδιωτικοποιήσεις την περασμένη εβδομάδα μέσω της κίνησης «ΠΡΑΤΤΩ» στην οποία συμμετέχει και ο Νίκος Τόσκας.

Στο ίδιο μήκος κύματος και οι ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ. Εκτιμάται πως πως έδειξαν τα «δόντια» τους για την ιδιωτικοποίηση της ΕΥΔΑΠ και της ΕΥΑΘ υπενθυμίζοντας πως με δυο βουλευτές (Τσιρώνη, Δημαρά) στηρίζουν την κυβερνητική πλειοψηφία.

Η διεύρυνση

Το πεδίο σχετικά με το κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα επιχειρήσει να δώσει «καρέκλες» στο υπουργικό συμβούλιο σε πρώην προβεβλημένα στελέχη του ΠΑΣΟΚ δεν είναι ξεκάθαρο.  Κορυφαίο στέλεχος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας χαρακτήριζε μια τέτοια κίνηση «λανθασμένη», που θα προκαλούσε μεγάλες αντιδράσεις. Είναι γνωστό πως και στο εσωτερικό της Κουμουνδούρου υπάρχουν ανάλογες ενστάσεις που αναμένεται να διατυπωθούν με εμφατικό τρόπο στο Συνέδριο.

Σύμφωνα με πληροφορίες, το βλέμμα του πρωθυπουργού είναι  στραμμένο σε εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα, τα οποία θα μπορούσαν να προσφέρουν στην κυβέρνηση, ενώ ο Αλέξης Τσίπρας φαίνεται να στηρίζει τη νέα γενιά επικεντρώνοντας το ενδιαφέρον του και σε 4-5 πρόσωπα από την κοινοβουλευτική ομάδα που βάζουν υποψηφιότητα να υπουργοποιηθούν.  Σημαντικές αναμένεται να είναι οι αλλαγές και σε επίπεδο αναπληρωτών υπουργών ή υφυπουργών.

Βολιδοσκοπήσεις φαίνεται πως έχουν ξεκινήσει να γίνονται και για τη θέση του νέου Γραμματέα της Κεντρικής Επιτροπής, εξετάζοντας την πιθανότητα κορυφαίο στέλεχος να μετακομίσει μόνιμα στην Κουμουνδούρου.

Πηγή: news247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών