Γεροβασίλη: Πανικόβλητη η Ν.Δ. στο ενδεχόμενο να χαθεί η προνομιακή της σχέση με το σύστημα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Γεροβασίλη: Πανικόβλητη η Ν.Δ. στο ενδεχόμενο να χαθεί η προνομιακή της σχέση με το σύστημα

19:11 | 2/10/16
gerobasilh-panikoblhth-h-nd-sto-endexomeno-na-xathei-h-pronomiakh-ths-sxesh-me-to-systhma

Διαβάστε την συνέντευξη 

Η κυβερνητική εκπροσώπος, Όλγα Γεροβασίλη παραχώρησε συνέντευξη στην εφημερίδα "REAL NEWS" για την τρέχουσα πολιτική επικαιρότητα απαντώντας στα ερωτήματα του δημοσιογράφου Βασίλη Σκουρή.

Διαβάστε τη συνέντευξη

Το ΣτΕ ματαίωσε την προγραμματισθείσα διάσκεψη της Παρασκευής, «λόγω του κλίματος». Από την πλευρά τους κορυφαία στελέχη της ΝΔ δηλώνουν ότι «αν το ΣτΕ κρίνει αντισυνταγματικό το νόμο για τις τηλεοπτικές άδειες, πρέπει να γίνουν εκλογές»…

Παρά την προσπάθεια που καταβλήθηκε και καταβάλλεται από συγκεκριμένα κέντρα, το Συμβούλιο της Επικράτειας θα πρέπει να αφεθεί να επιτελέσει το έργο του ανεπηρέαστα.

Η αντιπολίτευση επένδυσε στην αποτυχία της αδειοδότησης των καναλιών. Η Νέα Δημοκρατία ξεπέρασε κάθε όριο υποκρισίας. Ελάχιστα ενδιαφέρεται για τη νομιμότητα και τη συνταγματικότητα. Χύνει κροκοδείλια δάκρυα η παράταξη που τα τσαλαπάτησε συστηματικά και τα δύο. Συντηρούσε άλλωστε αυτό το καθεστώς ανομίας στις τηλεοπτικές συχνότητες τόσα χρόνια και είναι εμφανώς πανικόβλητη στο ενδεχόμενο να χαθεί η προνομιακή της σχέση με το σύστημα.

Εμείς, με το νόμο για τις τηλεοπτικές συχνότητες κάναμε το αυτονόητο. Βάλαμε τάξη σε ένα εικοσαετές άναρχο καθεστώς στο τηλεοπτικό τοπίο. Ως όφειλε μία χώρα που θέλει να λέγεται ευρωπαϊκή. Η κυβέρνηση προχώρησε σε έναν σύγχρονων και πολύ αυστηρών προδιαγραφών διαγωνισμό, με νομικά θωρακισμένη διαδικασία. Και τηρούμε τους όρους του, αποδεδειγμένα, απαρέγκλιτα.

Το ΕΣΡ πότε θα συγκροτηθεί; Τι προτείνετε;

Άλλο ένα πρόβλημα που προκάλεσε η υποκριτική στάση της αντιπολίτευσης. Το ΕΣΡ δεν συγκροτήθηκε με αποκλειστική ευθύνη της αντιπολίτευσης. Θυμίζω ότι όχι μόνο απλά επιθυμούσαμε τη συναίνεση γύρω από τη σύνθεση της Ανεξάρτητης Αρχής, αλλά συμφωνήσαμε να περιμένουμε την εκλογή νέου προέδρου στη Νέα Δημοκρατία, όταν αυτό μας ζητήθηκε. Μετά την εκλογή του, ο κ. Μητσοτάκης αντί να συναινέσει, μπλόκαρε τη διαδικασία, προκειμένου να μη γίνει ο διαγωνισμός για τις άδειες. Πάνω εκεί έκτισε ένα ακόμη σενάριο αποδόμησης της κυβέρνησης, με στόχο να βρεθεί στην εξουσία με όλο το παλιό σύστημα διαπλοκής άθικτο.

Ο Πρόεδρος της Βουλής θα συγκαλέσει τη Διάσκεψη των Προέδρων για την ανάδειξη του ΕΣΡ, αμέσως μετά την ολοκλήρωση της χορήγησης των αδειών, έτσι ώστε να παίξει τον ρυθμιστικό και ελεγκτικό ρόλο που ορίζει το Σύνταγμα. Ελπίζω τότε η αντιπολίτευση να επιδείξει την απαιτούμενη σοβαρότητα.

Η κυβέρνηση προτίθεται να ζητήσει ψήφο εμπιστοσύνης;

Η κυβέρνηση διαθέτει ισχυρή ψήφο εμπιστοσύνης, ως το 2019, από το λαό.

Υπουργοί σας, όπως ο Χρ. Σπίρτζης, αφήνουν αιχμές για ευθύνες του Γ. Στουρνάρα σε συμβαίνοντα στην Τράπεζα Αττικής. Συμφωνείτε; Και θα συνεχίσει η «φαγωμάρα» μεταξύ της κυβέρνησης και του Διοικητή της Τραπέζης της Ελλάδος;

Μία από τις μείζονες επιδιώξεις αυτής της κυβέρνησης είναι η εύρυθμη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος, το οποίο έχει τονωθεί τα περασμένα χρόνια με «ενέσεις» δισεκατομμυρίων. Η εξεταστική για τα θαλασσοδάνεια των ΜΜΕ και των κομμάτων, η οποία υπήρξε πρωτοβουλία της κυβέρνησης, αποτελεί μία μόνο ένδειξη των προθέσεών μας για διαλεύκανση όλων των γκρίζων σημείων στη λειτουργία του τραπεζικού συστήματος τα περασμένα χρόνια και για την πλήρη διαφάνεια από εδώ και στο εξής.

Η αγαστή συνεργασία της πολιτείας με την Τράπεζα της Ελλάδας είναι ζήτημα κατ’ αρχήν θεσμικό και όχι πολιτικό. Όπως άλλωστε και ο ρόλος του διοικητή της ΤτΕ δεν είναι πολιτικός. Ακριβώς διότι οφείλει να αποτελεί θεματοφύλακα και εγγυητή της καλής λειτουργίας του τραπεζικού συστήματος της χώρας.

Γιατί από την πρόσκληση διαλόγου και συμπόρευσης που απηύθυνε ο Αλ. Τσίπρας εξαιρεί τη Δημοκρατική Συμπαράταξη;

Ήμασταν και παραμένουμε ανοικτοί σε προγραμματικές συγκλίσεις, με προοδευτική κατεύθυνση. Τα ερωτήματα που πρέπει να απευθυνθούν στη Δημοκρατική Συμπαράταξη είναι το κατά πόσο θέλει να συνεχίζει να παίζει ρόλο «ουράς» της ΝΔ. Ως πότε θα ταυτίζεται με την ατζέντα του νεοφιλελευθερισμού και θα επιμένει στη συντήρηση του διαπλεκόμενου συστήματος. Και, βέβαια, πότε επιτέλους θα καταλάβει ότι βρίσκεται σε πλήρη αναντιστοιχία με τα υπόλοιπα κόμματα της σοσιαλδημοκρατίας στην Ευρώπη.

Τον Βασίλη Λεβέντη τον θεωρείτε εν δυνάμει κυβερνητικό σύμμαχο κυρία Γεροβασίλη; Γιατί ο ίδιος αποκλείει να στηρίξει κυβέρνηση Τσίπρα και τον καλεί να προχωρήσει σε εκλογές, ώστε να μην καταρρεύσει υπό τη λαϊκή οργή…

Η διακυβέρνηση της χώρας δεν είναι και δεν θα γίνει άσκηση αριθμητικής.

Ωστόσο, επαναλαμβάνω, είμαστε ανοικτοί σε προγραμματικές συγκλίσεις, πάνω σε πολιτικές θέσεις.

Τον υπουργό Παιδείας τον στηρίζετε στην κριτική που δέχεται από την Εκκλησία; Και όντως δέχεστε να υπάρξει διάλογος από μηδενική βάση για το μάθημα των θρησκευτικών;

Ο κ. Φίλης προωθεί μία πολύ σημαντική μεταρρύθμιση στην Παιδεία, με το διάλογο να έχει ξεκινήσει πριν από τρία χρόνια. Όπως ο ίδιος ξεκαθάρισε, την ευθύνη για το περιεχόμενο της διδασκαλίας έχει το Ινστιτούτο Εκπαιδευτικής Πολιτικής. Η φετινή χρονιά θα λειτουργήσει πιλοτικά, με το πρόγραμμα που προέκυψε από τη μακρά αυτή διαδικασία. Ο διάλογος προφανώς και θα συνεχιστεί, μέχρι την έναρξη της συγγραφής του σχολικού βιβλίου.

Υπάρχει κατανόηση των θέσεων της Εκκλησίας και βρισκόμαστε σε ανοικτό διάλογο. Υπάρχει όμως και πλήρης κατανόηση των διακριτών θεσμικών ρόλων του Κράτους και της Εκκλησίας.

Ο Π. Καμμένος, ωστόσο, ασκεί σφοδρή κριτική στον κ. Ν. Φίλη και ζητά υιοθέτηση των θέσεων της Ιεραρχίας. Είναι εικόνα κυβέρνησης να στρέφεται ο ένας υπουργός κατά του άλλου;

Η διαφορά απόψεων μεταξύ δύο ανθρώπων δεν σημαίνει υποχρεωτικά σύγκρουση. Προφανώς είναι διαφορετικές οι ιδεολογικές καταβολές του ΣΥΡΙΖΑ με τους ΑΝΕΛ. Ωστόσο, εκείνο που μας συνδέει είναι η κοινή προγραμματική συμφωνία για την έξοδο της χώρας από την κρίση. Στο θεσμικό, το ουσιαστικό και το αναγκαίο, το μέτωπο παραμένει αρραγές.

Ανασχηματισμός «για να φύγουν τα βαρίδια» κυρία Γεροβασίλη;

Ο πρωθυπουργός είναι εκείνος που κρίνει το έργο των υπουργών και αποφασίζει αν και πότε θα προχωρήσει σε ένα δομικό ανασχηματισμό.

Θεωρείτε «αιτία πολέμου» το ενδεχόμενο οι δανειστές να αρνηθούν τη συζήτηση για το χρέος εντός του 2016; Γιατί ως ενδεχόμενο δεν μπορείτε να το αποκλείσετε, ιδιαίτερα καθώς το Βερολίνο έχει εκλογές…

Κατ’ αρχήν να αναφέρω ότι βαίνουμε προς την ολοκλήρωση της αξιολόγησης στο Eurogroup της 10ης Οκτωβρίου, όπου θα εγκριθεί η εκταμίευση των 2,8 δισ. Από αυτά, το 1,7 δισ. θα κατευθυνθεί στην αποπληρωμή των χρεών του Δημοσίου προς τους ιδιώτες.

Η προθεσμία για το μηχανισμό ελάφρυνσης του χρέους δεν είναι απλά ένα σημείο στο ημερολόγιο. Έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς ήδη από τον περασμένο Μάιο. Η πιο πρόσφατη επιβεβαίωση ήρθε δια στόματος του Γάλλου Επίτροπου, Πιερ Μοσκοβισί, εκφράζοντας μάλιστα την ελπίδα για συνολική ρύθμιση ως το τέλος της χρονιάς. Επίσης, πριν λίγα εικοσιτετράωρα, ο επικεφαλής του ESM, Κλάους Ρέγκλινγκ, παρέθεσε συγκεκριμένες τεχνικές ελάφρυνσης βραχυμεσοπρόθεσμου χαρακτήρα στον υπουργό οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτο.

Η ελληνική πλευρά έχει ως σήμερα τηρήσει όσες τις δεσμεύσεις που απορρέουν από τις συμφωνίες. Δεν περιμένουμε τίποτε λιγότερο από τους εταίρους μας.


Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών