Ισπανία: Οι σοσιαλιστές “διχάζονται” για την παράδοση της εξουσίας στον Ραχόι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ισπανία: Οι σοσιαλιστές “διχάζονται” για την παράδοση της εξουσίας στον Ραχόι

00:21 | 4/10/16
ispania-oi-sosialistes-dixazontai-gia-thn-paradosh-ths-eksoysias-ston-raxoi

Πιέσεις από το εσωτερικό των σοσιαλιστών έφεραν την παραίτηση Σάντσες - "Υποστηρικτές της παράδοσης της εξουσίας στο Λαϊκό Κόμμα επιβάλλουν τις θέσεις τους εντός των σοσιαλιστών" σημειώνουν από τους Podemos

Παραμένει αβέβαιο το κλίμα στην Ισπανία, η οποία δεν έχει κατορθώσει να σχηματίσει κυβέρνηση έπειτα από δύο εκλογικές αναμετρήσεις και 10 μήνες ακυβερνησίας. Το συντηρητικό κόμμα του Μαριάνο Ραχόι μοιάζει ακλόνητο από το μπαράζ σκανδάλων που σημάδεψαν την περίοδο της διακυβέρνησής του, οι σοσιαλιστές εισέρχονται σε εσωκομματική κρίση που ενδέχεται να κλονίσει δια παντός την πρωτοκαθεδρία τους στο χώρο της κεντροαριστεράς και οι Podemos μοιάζουν αποφασισμένοι να καλύψουν το κενό ηγεσίας που αφήνει η παραίτηση Σάντσες στο ισπανικό σοσιαλιστικό κόμμα.

Η μεταβατική επιτροπή που ανέλαβε την ηγεσία μετά την παραίτηση του Πέδρο Σάντσες αναμένεται να συνεδριάσει εντός των ερχόμενων τριών εβδομάδων προκειμένου να επανακαθορίσει τη στρατηγική του κόμματος. Το άλλοτε κραταιό σοσιαλιστικό κόμμα πρέπει να αποφασίσει τη στάση που θα κρατήσει, περιορίζοντας τις φυγόκεντρες δυνάμεις στο εσωτερικό του και αποφεύγοντας μια τρίτη εκλογική αναμέτρηση που αναμένεται να είναι καταστροφική για εκείνο με τα σημερινά δεδομένα.

Οι υποστηρικτές του απερχόμενου προέδρου δεν πρόκειται να δηλώσουν τη στήριξή τους στον Ραχόι, με οποιονδήποτε τρόπο γίνει αυτή, προκειμένου το τελευταίος να σχηματίσει κυβέρνηση. Από την άλλη, το σοσιαλιστικό κόμμα θα μπορούσε να απέχει από την ψήφο εμπιστοσύνης, επιτρέποντας σε Λαϊκό Κόμμα και Ciudadanos (το αδερφό κεντροδεξιό κόμμα του Ποταμιού) να σχηματίσουν κυβέρνηση μειοψηφίας. Αυτή άλλωστε είναι και η σύσταση του πρώην πρωθυπουργού με τους σοσιαλιστές, Φελίπε Γκονζάλες, που προτρέπει το κόμμα του να επιτρέψει στον Ραχόι να κυβερνήσει για το καλό της χώρας.

Στο μεταξύ, το αριστερό κόμμα των Podemos που έχει στενούς δεσμούς με τον ΣΥΡΙΖΑ, άδραξε την ευκαιρία ώστε να τοποθετηθεί ως η μόνη υπολογίσιμη δύναμη απέναντι στον συντηρητικό Ραχόι. "Οι υποστηρικτές της παράδοσης της εξουσίας στο Λαϊκό Κόμμα επιβάλλουν τις θέσεις τους στο εσωτερικό του σοσιαλιστικού κόμματος. Θα συνεχίσουμε να δουλεύουμε με το λαό και για το λαό απέναντι σε αυτή την κυβέρνηση της διαφθοράς" δήλωσε σε μήνυμά του στο twitter ο Πάμπλο Ιγκλέσιας.

Σε κάθε περίπτωση, η εξέλιξη αυτή δεν προμηνύει σε καμία περίπτωση τη διάνοιξη του δρόμου για το σχηματισμό κυβέρνησης, καθώς δύο από τα πιο επιφανή στελέχη των σοσιαλιστών επέμειναν μέσα στο Σαββατοκύριακο πως δεν προτίθενται να συνεργαστούν, ούτε όμως και να παραδώσουν την εξουσία στο κόμμα της ισπανικής δεξιάς.

Πηγή: EL PAIS

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών