Λύση για την πληρωμή του φόρου κληρονομιάς | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Λύση για την πληρωμή του φόρου κληρονομιάς

13:36 | 20/10/16
lush-gia-thn-plhrwmh-toy-foroy-klhronomias

Ενεργοποιείται ο ν2461/2014, που προβλέπει την εκχώρηση ακινήτου - Πρωτοβουλία Αλεξιάδη, ώστε να περιοριστούν οι αποποιήσεις κληρονομιάς

Την ενεργοποίηση του νόμου 2461/14 ο οποίος προβλέπει μεταξύ άλλων την εκχώρηση ακινήτου
προς την εφορία ώστε να πληρωθεί μέρος ή και το σύνολο του φόρους κληρονομιάς με υπουργική απόφαση ανακοίνωσε στη Βουλή ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ Τρύφωνας Αλεξιάδης σε μια προσπάθεια να περιοριστεί το φαινόμενο των αποποιήσεων κληρονομιάς που έφτασαν τις 45.627 το 2015.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του βουλευτή των ΑΝΕΛ κ. Δημήτρη Καμμένου ο κ. Αλεξιάδης παραδέχθηκε ότι υπάρχει νομοθετική ρύθμιση, από το 2014, η οποία δίνει δυνατότητα σε πολίτες που δεν μπορούν να πληρώσουν το φόρο κληρονομιάς - όχι οποιαδήποτε φορολογική υποχρέωση αλλά μόνο το φόρο που προκύπτει μετά από κληρονομιά- να τον πληρώσουν με μεταβίβαση ακινήτου στο δημόσιο, είτε του συγκεκριμένου ακινήτου είτε άλλου ακινήτου. Αυτό το νομοθετικό πλαίσιο υπάρχει και αφορά τους πολίτες που δεν έχουν τη δυνατότητα να πληρώσουν με άλλο τρόπο την συγκεκριμένη φορολογική υποχρέωση αλλά δυστυχώς από το 2014 δεν έχει προχωρήσει η έκδοση της απόφασης που ορίζει ο συγκεκριμένος νόμος.

«Τώρα μπορεί να γίνει κάτι τέτοιο και στο τελικό της επεξεργασίας της, από τη Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων, βρίσκεται υπουργική απόφαση με την οποία θα μπορεί το υπουργείο Οικονομικών, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις που ο πολίτης δεν θα μπορεί να πληρώσει το φόρο κληρονομιάς με μετρητά, να τον πληρώνει μέσω ακινήτου. Ούτως ή άλλως για το δημόσιο το ίδιο είναι, διότι αν δεν γινόταν αποδοχή κληρονομιάς το ακίνητο πάλι θα περνούσε στο δημόσιο», είπε ο κ. Αλεξιάδης και πρόσθεσε: «Δίνουμε έτσι με ένα τρόπο στους πολίτες τη δυνατότητα να κρατήσουν την περιουσία τους και να ρυθμίσουν αυτό το πρόβλημα με εκχώρηση ακινήτου».

Ο κ. Αλεξιάδης επισήμανε ότι υπάρχουν ζητήματα αναφορικά με το πώς θα γίνεται η εκτίμηση του ακινήτου ή η επιλογή μεταξύ των ακινήτων, που θα δίνει ο φορολογούμενος και «το πώς θα λύνονται αυτά, θα προβλέπεται στην υπό έκδοση υπουργική απόφαση ώστε να μπορέσουν να εξυπηρετηθούν οι πολίτες».

Σύμφωνα με τα στοιχεία που κατέθεσε ο κ. Καμμένος την ερώτηση του το φαινόμενο της αποποιήσεων κληρονομιάς λόγω της οικονομικής κρίσης. Συγκεκριμένα οι αποποιήσεις κληρονομιάς έφτασαν τις 45627 το 2015 από από 41386 το 2014 και 29200 το 2013. Η αιτία είναι η αδυναμία πληρωμής του φόρου που οδηγεί κάθε χρονιά όλο και περισσότερους να προτιμούν να χάνουν την κληρονομιά τους από το να βρεθούν αντιμέτωποι με ένα χρέος προς την εφορία που δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν.

Τάσος Δασόπουλος - New247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών