Μαύρα σύννεφα για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Μαύρα σύννεφα για την πώληση του ΔΕΣΦΑ στους Αζέρους

09:46 | 31/10/16
maura-sunnefa-gia-thn-pwlhsh-toy-desfa-stoys-azeroys

"Παίζει" παράταση ενός μήνα στις διαπραγματεύσεις, αλλά οι προοπτικές δεν είναι θετικές - Παρότι τις συζητήσεις με την Αζερική SOCAR και την Ιταλική SNAM ανέλαβε το ίδιο το γραφείο του πρωθυπουργού, το deal δεν φαίνεται να κλείνει

Δυσκολίες συναντά η προσπάθεια του Μαξίμου να λύσει το γόρδιο δεσμό του ΔΕΣΦΑ, καθώς Αζέροι και Ιταλοί εμφανίζονται να επιμένουν ότι παρά την πρόοδο σε επίμαχα θέματα, δεν ικανοποιείται η βασική τους απαίτηση που είναι να μειωθεί, άμεσα ή έμμεσα το τίμημα που είχε αρχικά συμφωνηθεί, δηλαδή 400 εκατ. ευρώ για το 66% του Διαχειριστή.

Σήμερα λήγει η εγγυητική επιστολή των Αζέρων και μαζί η προθεσμία ενός μηνός που είχε δοθεί για να ξαναμπεί σε φάση υλοποίησης η ιδιωτικοποίηση. Παρά την αισιοδοξία, όμως, που εξέπεμπαν αρχικά κύκλοι του Μαξίμου, φαίνεται ότι οι διαπραγματεύσεις δεν πάνε καλά. Το πιθανότερο είναι οι Αζέροι να αποδεχθούν το Ελληνικό αίτημα και να καταθέσουν εγγυητική για ένα μήνα ακόμα, ωστόσο οι πιθανότητες να τελεσφορήσει το εγχείρημα θεωρούνται πλέον μικρές.

Τα τελευταία 24ωρα κορυφώνονται οι διαπραγματεύσεις στην Αθήνα ανάμεσα στις δικηγορικές ομάδες της ελληνικής πλευράς, της SOCAR, και της SNAM, προκειμένου να βρεθεί λύση, δίχως όμως αποτέλεσμα. Το πρόβλημα έγκειται στο γεγονός ότι οι Αζέροι, φαίνονται να επιμένουν ότι μετά τις αλλαγές Σκουρλέτη στη περιουσιακή βάση του ΔΕΣΦΑ, απαιτείται να βρεθεί ένα είδος αποζημίωσης (άγνωστο πως) ή να μειωθεί το τίμημα. Αλλά οποιαδήποτε μείωση στο αρχικό τίμημα δεν μπορεί να γίνει αποδεκτή από την ελληνική πλευρά, καθώς αυτό θα σήμαινε αλλαγή των όρων του διαγωνισμού, όπως έχει εδώ και καιρό ενημερώσει το ΤΑΙΠΕΔ τα εμπλεκόμενα μέρη.

Την απάντηση αυτή έχει δώσει η ελληνική πλευρά στον αναπληρωτή αντιπρόεδρο της SOCAR Βιτάλι Μπαιλαρμπάγιοφ, που επικεφαλής αντιπροσωπείας της εταιρείας, βρέθηκε τα τελευταία 24ωρα στην Αθήνα, όπως επίσης και ο Αναρ Μαμάντοφ, πρώην πρόεδρος της θυγατρικής της αζέρικης εταιρείας στην Ελλάδα.

Από την άλλη η ελληνική κυβέρνηση δεν συζητά (μέχρι τώρα τουλάχιστον), κάποιου είδους αλλαγή στην τροπολογία Σκουρλέτη, που είχε μειώσει τα ανακτήσιμα έσοδα του ΔΕΣΦΑ, από τα 829 στα 285 εκατ. ευρώ, για να αυξηθούν εν συνεχεία από τη ΡΑΕ στα 326 εκατ. ευρώ. Αντίθετα θεωρεί ότι οι παραχωρήσεις που έχει ήδη κάνει θα έπρεπε να είναι ικανοποιητικές. Θυμίζουμε ότι τα σημαντικά βήματα που έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα αφορούν :

-Στην αύξηση κατά 33,5% του τιμολογίου χρήσης δικτύου του ΔΕΣΦΑ, αντί για 68% που προέβλεπε το αρχικό σχέδιο, και 23% που είχε εισηγηθεί αρχικά η ΡΑΕ.

-Στον επανακαθορισμό της απόδοσης ή μέσου σταθμισμένου κόστους κεφαλαίων (WACC) στο 9,23% από 10,06% και τον περιορισμό της χρονικής περιόδου ανάκτησης των εσόδων περασμένων ετών, δίνοντας έτσι μεγαλύτερο βάρος στην περίοδο ως και το 2026.

-Σε αύξηση της ανακτήσιμης διαφοράς που δικαιούνται να λάβουν οι μέτοχοι του ΔΕΣΦΑ για την περίοδο 2006-2015. Η ρύθμιση Σκουρλέτη το είχε περιορίσει δραστικά, από τα 829 στα 285 εκατ. ευρώ. Στο ποσό αυτό, ενσωματώνεται και η φετινή χρονιά, που σημαίνει ότι θα διαμορφωθεί τελικά σε περίπου 326 εκατ. ευρώ.

-Σε μείωση του χρόνου ανάκτησης του παραπάνω ποσού από τους αυριανούς μετόχους του ΔΕΣΦΑ. Η αρχική ρύθμιση μιλούσε για ανάκτηση σε 40 χρόνια, ενώ τώρα θα πέσει στα 20 χρόνια. Ταυτόχρονα η ανακτήσιμη διαφορά, για το χρόνο που μεσολαβεί μέχρι να ανακτηθεί, θα προσαυξάνεται όχι μόνον βάσει πληθωρισμού αλλά και με συντελεστή από 0 έως 5% το χρόνο, ανάλογα με το κόστος δανεισμού που θα έχει ο ΔΕΣΦΑ κάθε χρόνο.

-Σε σημαντική μερισματική απόδοση επί των κερδών στους αυριανούς μετόχους του ΔΕΣΦΑ. Ο νόμος για τις Ανώνυμες Εταιρείες δίνει τη δυνατότητα ακόμη και για μηδενικό μέρισμα των κερδών στους μετόχους. Η συζήτηση ωστόσο γίνεται στη βάση τα μερίσματα από τα κέρδη να είναι υψηλά.

Θοδωρής Παναγούλης - news247

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών