18:42 | 11/10/16
Γιατί ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών έσπευσε να δηλώσει σήμερα, μετά την επίδειξη δύναμης στο χθεσινό Eurogroup, ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ορίσει διοικητικό συμβουλιο στο υπερταμείο μέχρι τέλη του έτους
Μετά την επίδειξη δύναμης στο χθεσινό Eurogroup, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών δήλωσε ότι η Ελλάδα πρέπει να έχει ορίσει διοικητικό συμβουλιοστο υπερταμείο μέχρι τέλη του έτους, για να διαμηνύσει έτσι εμμέσως πλην σαφώς ότι η Αθήνα πρέπει να προσκολληθεί στην εφαρμογή του προγράμματος και να μη σπεύδει να ανοίγει συζήτηση για το χρέος από τώρα.
Άλλωστε και χθες το σπάσιμο στα δύο της δόσης των 2,8 δισ ευρώ ήταν ένα στοχευμένο μήνυμα της Γερμανίας, προς την Ελλάδα και τους άλλους θεσμούς, με στόχο να επιβεβαιώσει την κυρίαρχη θέση της στο Eurogroup. Το όργανο που - παρά τις πιέσεις του ΔΝΤ και ίσως των ΗΠΑ - θα κρίνει την τύχη του ελληνικού χρέους.
Το Βερολίνο όμως δε θέλει η Αθήνα να... χαίρεται με την πορεία των διαπραγματεύσεων και σε κάθε ευκαιρία υπενθυμίζει τα κενά που υπάρχουν, έστω και εάν έχει δρομολογηθεί η επίλυση τους.
Η απόφαση του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, για το διορισμό του πρώτου Εποπτικού Συμβουλίου της Ελληνικής Εταιρείας Συμμετοχών και Περιουσίας (υπερταμείο αποκρατικοποιήσεων) δημοσιεύθηκε εν τω μεταξύ ήδη σήμερα στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως (Τεύχος ΥΟΔΔ αρ. φύλλου 536/10.10.2016).
Ως γνωστόν τα πέντε μέλη του Εποπτικού Συμβουλίου είναι: α) Γεώργιος Σταμπουλής, β) Γεώργιος-Σπύρος Ταβλάς, γ) Όλγα Χαρίτου, δ) Ζακ Λε Παπ (Γάλλος), ε) Ντέιβιντ Βεγκάρα (Ισπανός).
Ο πρόεδρος του Εποπτικού Συμβουλίου, ο οποίος σύμφωνα με πληροφορίες θα είναι ο Ζακ Λε Παπ, καθώς και ο αναπληρωτής του αναμένεται να εκλεγούν στην πρώτη συνεδρίαση του Συμβουλίου. Όπως προέκυψε από το χθεσινό Eurogroup, ο διορισμός των μελών του διοικητικού συμβουλίου του Ταμείου, περιλαμβανόμενων του προέδρου και του διευθύνοντος συμβούλου, θα πρέπει να αντιμετωπιστεί ως θέμα προτεραιότητας προκειμένου το υπερταμείο να είναι σε πλήρη λειτουργία πριν από το τέλος του 2016, στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης του προγράμματος του ESM.
Αλλά και ο κ.Τσακαλώτος έχει δηλώσει, αυτό που ζητά ο κ.Σόιμπλε, δηλαδή ότι το ταμείο θα είναι λειτουργικό μέχρι το τέλος του χρόνου, δηλαδή θα έχει ξεκινήσει να δουλεύει πριν το νέο έτος.
Για να συμβεί αυτό εκκρεμούν ορισμένα ζητήματα:
Πρώτον, πρέπει να δημιουργηθεί η Εταιρεία Δημοσίων Συμμετοχών, η μία από τις τέσσερις εταιρείες του υπερταμείου στην οποία θα πάνε οι ΔΕΚΟ. Οι υπόλοιπες τρεις είναι το ΤΑΙΠΕΔ, το ΤΧΣ και η Εταιρεία Τουριστικά Ακίνητα. Η τελευταία υπάρχει μεν αλλά εν υπνώσει.
Η ΕΔΗΣ όμως πρέπει να συσταθεί και επίσης εκκρεμεί να οριστεί το διοικητικό συμβούλιο του υπερταμείου- κάτι όμως που μπορεί να γίνει σε μία συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου.
Το μήνυμα Σόιμπλε όμως φαίνεται πως αφορά και σε μία σύσταση προς το ελληνικό υπουργείο Οικονομικών να μην υπάρξει και πάλι εμπλοκή ως προς τα πρόσωπα του διοικητικού συμβουλίου, όπως είχε υπάρξει και με τα πρόσωπα του εποπτικού συμβουλίου. Υπενθυμίζεται ότι τον πρώτο λόγο στην επιλογή των μελών του διοικητικού συμβουλίου έχει ο κ.Τσακαλώτος.
Σχετικές ετικέτες:Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΓερμανίαδανειστέςδιαπραγματεύσειςΟικονομίαEurogroup
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων