08:55 | 10/10/16
Μετά τη συνάντηση Τσίπρα – Αμπντουλάγιεφ, στη χώρα μας καταφθάνει ο αντιπρόεδρος της Αζέρικης SOCAR, επικεφαλής τεχνικού κλιμακίου στελεχών της εταιρείας, προκειμένου να αναζητηθούν οι τεχνικές λύσεις που θα δώσουν διέξοδο στην πώληση του ΔΕΣΦΑ
Βασικός σκοπός της επίσκεψης είναι να συζητηθούν οι λεπτομέρειες πάνω στις προτάσεις - αποφάσεις στις οποίες έχει καταλήξει (μέσα στο Σαββατοκύριακο) η ΡΑΕ σχετικά με τις ταρίφες χρήσης του δικτύου αερίου, την εύλογη απόδοση του επενδεδυμένου κεφαλαίου του ΔΕΣΦΑ κ.λπ.Μετά την "εκτόνωση" που επήλθε σε πολιτικό επίπεδο από την απευθείας συνάντηση Τσίπρα - Αμπντουλάγιεφ, η συζήτηση έχει πλέον μεταφερθεί στο τεχνικό σκέλος, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δεν θα χρειαστεί να παρέμβει ο πολιτικός παράγοντας αν τα πράγματα δεν έχουν βρεί ικανοποιητική λύση έως τις 30 Οκτωβρίου οπότε λήγει και η μηνιαία παράταση που δόθηκε στην εγγυητική επιστολή που έχουν καταβάλλει οι Αζέροι.
Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις παραγόντων που εμπλέκονται στις συζητήσεις, τα "προαπαιτούμενα" που πρέπει να ικανοποιεί η συμφωνία των δύο πλευρών, τα κλειδιά δηλαδή για να βρεθεί η χρυσή τομή, είναι τρία:
- Ικανή μερισματική απόδοση για τους μετόχους του ΔΕΣΦΑ μέσα από μια τεχνική φόρμουλα, που αποτελεί και ένα από τα αντικείμενα της ομάδας εργασίας που έχει συγκροτηθεί.- Αύξηση της ταρίφας χρήσης δικτύου του ΔΕΣΦΑ που θα πρέπει να είναι τέτοια ώστε να παραμένει σε "λογικά" επίπεδα και να μην επιβαρυνθούν η βιομηχανία και τα νοικοκυριά από τις αυξήσεις των σχετικών τελών. Αν και μένει να φανεί πως αυτό θα επιτευχθεί, παράγοντες που γνωρίζουν το θέμα υποστηρίζουν ότι είναι τεχνικά εφικτό, αξιοποιώντας το ύψος του «εύλογου εσόδου», την περίοδο κατανομής του εσόδου που έχει λαμβάνειν ο ΔΕΣΦΑ από το παρελθόν, (π.χ. από τα 40 στα 30 έτη, οπότε και ο μέτοχος της εταιρείας θα ανακτήσει παραπάνω κεφάλαια σε λιγότερα χρόνια) κ.λπ. Υπό αυτή την έννοια, η ταρίφα για τη χρήση του δικτύου φυσικού αερίου θα μπορούσε να αυξηθεί κατά 30%-35%, αντί για 23,8% που έχει εισηγηθεί ο ΔΕΣΦΑ στη ΡΑΕ, αλλά αρκετά μακριά από το αρχικό 68% .
- Διασφάλιση της σταθερότητας του παραπάνω μηχανισμού, ώστε να μη διακυβεύεται η μελλοντική πορεία και το έσοδο του ΔΕΣΦΑ από πιθανές αποφάσεις υπουργών που θα επιχειρήσουν να τον τροποποιήσουν.
Εκείνο που δεν αλλάζει, είναι ότι δεν πρόκειται να μειωθεί προς τα κάτω το αρχικό τίμημα (400 εκατ. ευρώ), ούτε να παρθεί πίσω η περίφημη τροπολογία Σκουρλέτη, καθώς κάτι τέτοιο θα αύξανε σημαντικά το κόστος για την ελληνική βιομηχανία. Θα παραμείνει δηλαδή ως έχει η ρύθμιση που περιόρισε δραστικά (από τα 829 εκατ. ευρώ στα 285 εκατ. ευρώ) τα ανακτήσιμα έσοδα για το ΔΕΣΦΑ και τους αυριανούς του μετόχους, οι οποίοι και θεώρησαν ότι έτσι μειώνεται η αξία του κατά το ήμισυ.
Πάντως, παρά την αλλαγή κλίματος που επέφερε η συνάντηση Τσίπρα -Αμπντουλάγιεφ τα θέματα δεν είναι σε καμία περίπτωση λυμένα και συνεπώς όλα τα ενδεχόμενα είναι πιθανά. Και η ολοκλήρωση του deal και η ματαίωσή του.
Καθοριστική θα είναι η στάση και η συμμετοχή της Ιταλικής SNAM, η οποία συζητά την αύξηση του μεριδίου της στον Διαχειριστή, ακόμα και σε ποσοστό γύρω στο 30%, από 17% που ήδη έχει συμφωνήσει να αγοράσει από τους Αζέρους στην περίπτωση που προχωρήσει η αποκρατικοποίηση.
Ως γνωστόν, η μείωση του μεριδίου της SOCAR κάτω από το 50% και η παραμονή της στον Διαχειριστή με την ιδιότητα του παθητικού μετόχου, ήταν οι βασικοί όροι που έθεσε η Ευρωπαϊκή Επιτροπή Ανταγωνισμού για να δώσει το «πράσινο» φως στην εξαγορά.
Πηγή: news247
Σχετικά άρθρα