10:10 | 18/10/16
Σύμφωνα με την αναθεωρημένη λίστα της Παγκόσμιας Τράπεζας, η Ελλάδα βρίσκεται 53 θέσεις πιο ψηλά από την ισχυρότερη ευρωπαϊκή οικονομία
Στην 107η θέση πίσω από τη Γουατεμάλα και τη Σιέρα Λεόνε κατατάσσει φέτος τη Γερμανία η Παγκόσμια Τράπεζα αναφορά με το πόσο εύκολο είναι να ανοίξει κάποιος μια επιχείρηση, ενώ στην αντίστοιχη λίστα η Ελλάδα βρίσκεται για το 2016 στην 54η θέση, δηλαδή 53 ολόκληρες θέσεις πιο ψηλά!Αναφερόμενη σε αυτή τη διαπίστωση η Wall Street Journal παραθέτει αναλυτικά στοιχεία για την πρακτική της μαθητείας και τα κλειστά επαγγέλματα στη Γερμανία, τα οποία κοστίζουν χρόνο και πολύ χρήμα σε όσους επιθυμούν να επιχειρήσουν με βάση τους κανόνες του Βερολίνου.
Η αμερικανική εφημερίδα ξεκινά το ρεπορτάζ της παραθέτοντας την ιστορία της Ewa Feix, μιας Καναδής η οποία κλήθηκε να πληρώσει 2.200 δολάρια μετά από 18 μήνες μαθητείας και να εξεταστεί τρεις φορές ούτως ώστε να καταφέρει να λάβει μια άδεια φούρνου, στον οποίο της επετράπη να ψήνει μόνο δύο είδη cupcakes. «Ούτε πρέτσελ ούτε Black Forest, ούτε ψωμί», αναφέρει χαρακτηριστικά η Feix, η οποία μετακόμισε στη Γερμανία το 2009 και κατάφερε να γίνει επαγγελματίας φούρναρης μετά από τρία χρόνια μαθητείας κι ακόμη περισσότερες εξετάσεις.
Όπως αναφέρει η WSJ στη Γερμανία υπάρχουν τουλάχιστον 150 κλειστά επαγγέλματα τα οποία περιλαμβάνουν από δασκάλους σκι ως εκσκαφείς πηγαδιών! Κι όποιος παραβιάζει τους κανόνες αναγκάζεται να πληρώσει πάρα πολύ βαριά πρόστιμα.
«Πλέον αυτό το σύστημα –το οποίο έχει βάσεις από τον Μεσαίωνα- απειλείται», αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ. Σύμφωνα με την εφημερίδα πολλοί είναι αυτοί που επαινούν το γερμανικό σύστημα της μαθητείας που τροφοδοτεί έναν μεγάλο αριθμό αποφοίτων ανώτατων σχολών σε μεσαίου βεληνεκούς θέσεις εργασίας, συμβάλλοντας ταυτόχρονα στα εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά ανεργίας. «Όμως οι οικονομολόγοι προειδοποιούν ότι οι άκαμπτοι κανόνες αποτελούν προσχώματα για την ανάπτυξη και τις επενδύσεις στον τομέα παροχής υπηρεσιών και τροφοδοτούν τα τεράστια εμπορικά πλεονάσματα της Γερμανίας», αναφέρει το δημοσίευμα.
Σύμφωνα με το think tank Open Europe, η αντίσταση της Γερμανίας απέτρεψε τις προσπάθειες της υπόλοιπης ΕΕ να μεταρρυθμίσει ικανοποιητικά τον τομέα της παροχής υπηρεσιών. Μάλιστα, ενώ η χώρα έχει υιοθετήσει ένα μεγάλο ποσοστό των παρεμβάσεων που αφορούν το εξωτερικό εμπόριο, στην εσωτερική αγορά έχει ληφθεί μόλις το ένα πέμπτο των προωθούμενων αλλαγών. Από τη στιγμή που όλο και λιγότερες επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να δρουν διακρατικά η παραγωγικότητα υποφέρει, αναφέρει το Open Europe.
Όπως αναφέρει η WSJ, στον τομέα των επιχειρηματικών υπηρεσιών η παραγωγικότητα των Γερμανών εργαζόμενων έχει αυξηθεί ελάχιστα από το 2001 μέχρι σήμερα, καθώς υπολείπεται κατά 30 μονάδες σε σχέση με τον εξαγωγικό τομέα, σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΟΣΑ. Ο Οργανισμός τονίζει ότι σε επαγγέλματα όπως οι δικηγόροι, οι λογιστές, οι αρχιτέκτονες και οι εργαζόμενοι στις τηλεπικοινωνίες, οι περιοριστικοί κανόνες που ισχύουν διεθνώς γίνονται ακόμη πιο κλειστοί όταν μιλάμε για τη Γερμανία.
Παρότι τα κλειστά επαγγέλματα αφορούν το 10% της γερμανική οικονομίας των 3,5 τρισ. ευρώ, ο έμμεσος αντίκτυπος είναι πολύ μεγαλύτερος επειδή πολλές από τις περιπτώσεις αφορούν κρίσιμους τομείς της οικονομίας όπως οι τηλεπικοινωνίες και ο κλάδος των μηχανικών, αναφέρει στην WSJ ο οικονομολόγος του ΟΟΣΑ στο Παρίσι, Andres Fuentes.
Σύμφωνα με το Open Europe, η απελευθέρωση των υπηρεσιών στην ΕΕ θα προσφέρει επιπλέον 300 δισ. στην ευρωπαϊκή οικονομία. «Την πιο ισχυρή νικητήρια κίνηση αποτελεί η ολοκλήρωση της ενιαίας αγοράς», είχε αναφέρει ο Μάριο Ντράγκι τον Ιούνιο. «Όμως η ισχυρή οικονομική συμβολή της μεσαίας τάξης, ιδιαίτερα μεταξύ των ψηφοφόρων της Άνγκελας Μέρκελ, σημαίνει ότι το γερμανικό σύστημα αψηφά τις συνεχείς προσπάθειες για μεταρρυθμίσεις», αναφέρει χαρακτηριστικά η WSJ.
Το 2013 η μεσαία τάξη της Γερμανίας αντιπροσώπευε το 60% του συνολικού εισοδήματος της χώρας, την ώρα που στις ΗΠΑ το αντίστοιχο ποσοστό ήταν 43%, όπως παρατηρεί το think tank DIW με έδρα το Βερολίνο.
Όπως τονίζει η αμερικανική εφημερίδα, για να καταφέρει να ανοίξει μια επιχείρηση στη Γερμανία ένας χτίστης, υδραυλικός ή τεχνίτης 39 συνολικά κλάδων, οφείλει να ακολουθήσει μια τριετία μαθητείας και μετά να δώσει εξετάσεις επαγγελματικής επάρκειας. Μια διαδικασία η οποία μπορεί να κρατήσει από πέντε ως έξι χρόνια. Σύμφωνα, μάλιστα, με έκθεση της Κομισιόν που υπενθυμίζει η WSJ, το ένα τρίτο των εργαζόμενων στη Γερμανία χρειάζονται πτυχίο επαγγελματικής επάρκειας, σε αντίθεση με τη Δανία όπου το ποσοστό είναι μόλις 14% ή τη Βρετανία με ποσοστό 19%.
Φέτος η Ευρωπαϊκή Επιτροπή έχει κινήσει νομικές διαδικασίες εναντίον της Γερμανίας για τον μεγάλο αριθμό κλειστών επαγγελμάτων σε συγκεκριμένους επιχειρηματικούς κλάδους, οι οποίοι περιλαμβάνουν τους αρχιτέκτονες και τους μηχανικούς.
Αναφερόμενο στη γερμανική πρακτική, το ΔΝΤ είχε κρούσει τον κώδωνα του κινδύνου τον Ιούνιο αναφέροντας ότι ο μεγάλος αριθμός οικονομικών μεταναστών αλλά και προσφύγων που καταφεύγουν στη Γερμανία βρίσκονται σε εξαιρετικά δύσκολη θέση εξαιτίας της –πολλές φορές- προχωρημένης ηλικίας τους, σε αντίθεση με τους νεότερους που μπαίνουν νωρίς στα προγράμματα μαθητείας, ενώ και τα δίδακτρα για να περάσουν την πλήρη διαδικασία απόκτησης επαγγελματικής επάρκειας είναι πολλές φορές απαγορευτικά.
Πηγή: fortunegreece.com
Σχετικές ετικέτες:ΓερμανίαεπιχειρήσειςΟικονομίαΠαγκόσμια Τράπεζα
Σχετικά άρθρα