Περιμένοντας τον ανασχηματισμό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Περιμένοντας τον ανασχηματισμό

10:21 | 24/10/16
perimenontas-ton-anasxhmatismo

Κυβερνητικές πηγές εμφανίζονταν επιφυλακτικές κατά πόσο ο πρωθυπουργός θα τραβήξει το «χαρτί» του ανασχηματισμού μέσα στις επόμενες ώρες - Περιμένοντας προφανώς τόσο την απόφαση του ΣτΕ όσο και να «κάτσει η σκόνη» από τη σύνθεση του νεοσύστατου Πολιτικού Συμβουλίου που αλλάζει τα μέχρι τώρα δεδομένα

Στέλεχος του υπουργικού συμβουλίου εξηγούσε πως η αρχική επιλογή του πρωθυπουργού για δημιουργία υπερυπουργείων κάθε άλλο παρά επιτυχημένη μπορεί να θεωρηθεί. Δεν είναι μόνο στο κομμάτι των επενδύσεων το πρόβλημα, αλλά σε πολλές περιπτώσεις η εμπλοκή των αρμοδιοτήτων δεν βοήθησε στο «ξεκλείδωμα» πολλών υποθέσεων και αρκετές φορές προκάλεσε τριγμούς μεταξύ των συνεργαζόμενων υπουργών.

Θεωρείται σχεδόν βέβαιο, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα πληροφορίες, πως ο πρωθυπουργός θα προχωρήσει σε αναβάθμιση του υπουργείου Μεταναστευτικής Πολιτικής έτσι ώστε ο νέος υπουργός να έχει δικαίωμα υπογραφής κονδυλίων και να μην καθυστερούν μια σειρά από δράσεις. Οι πληροφορίες θέλουν τον Γιάννη Μουζάλα να έχει τον πρώτο λόγο για το αν θέλει να παραμείνει στο χαρτοφυλάκιό του με πιθανό αντικαταστάτη του τον Δημήτρη Βίτσα, ο οποίος έτσι και αλλιώς έχει ασχοληθεί πολύ με το προσφυγικό.

Από το υπερυπουργείο των Εσωτερικών δεν αποκλείεται να αποσχιστεί το κομμάτι της Δημόσιας Διοίκησης με τον Χριστόφορο Βερναρδάκη να παραμένει αναβαθμισμένος εκτός απροόπτου στο πόστο του, ενώ ανεξάρτητο δεν αποκλείεται να επανέλθει και το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη. Η παραμονή του Νίκου Τόσκα στο «τιμόνι» της Κατεχάκη εξαρτάται σε μεγάλο βαθμό και από την διατήρηση του Νίκου Κοτζία (λόγω της κίνησης ΠΡΑΤΤΩ) στο υπουργείο Εξωτερικών. Υπάρχει έντονη φημολογία για ενδεχόμενη μετακίνηση του Παναγιώτη Κουρουμπλή, με τις ίδιες πηγές να επισημαίνουν πως η «ομπρέλα» του υπερυπουργείου που κατείχε προκαλούσε πολλές καθημερινές τριβές.

Δεν αποκλείεται ο πρωθυπουργός να προχωρήσει και σε διάσπαση του υπουργείου Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, ενώ δεν επιβεβαιώνονται οι πληροφορίες πως υπάρχουν σκέψεις το κομμάτι των Θρησκευμάτων να αποκοπεί από το υπουργείο Παιδείας και να περάσει σε άλλο χαρτοφυλάκιο. Αυτό το ζήτημα έχει να κάνει και με τις προθέσεις του πρωθυπουργού σε σχέση με τον Νίκο Φίλη. Τα πολύ καλά ποσοστά του στο Συνέδριο και η παρουσία του στο Πολιτικό Συμβούλιο σηματοδοτούν την παραμονή του στο κυβερνητικό σχήμα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση ο πρωθυπουργός θα έδειχνε «τιμωρητική διάθεση» απέναντι στον τρόπο που ο υπουργός Παιδείας χειρίστηκε την κρίση με την Εκκλησία.

Με τον πρωθυπουργό να θέλει να στηρίξει τα νέα πρόσωπα δεν αποκλείεται η αναβάθμιση του Αλέξη Χαρίτση σε υπουργό ΕΣΠΑ, με δεδομένη τη μεγάλη σημασία που δίνει η κυβέρνηση στην ορθή και λελογισμένη απορρόφηση των κονδυλίων, Υπό σκέψη είναι και η αυτονόμηση των υπουργείων Τουρισμού με την Έλενα Κουντουρά να παραμένει επικεφαλής, αλλά και του υπουργείου Εμπορικής Ναυτιλίας. Σε αυτό το πλαίσιο συζητείται και η επαναφορά του υπουργείου Ανάπτυξης.

Ως φυσικό επακόλουθο της αυτονόμησης μια σειράς υπουργείων θα έρθει η «καρατόμηση» αρκετών υφυπουργών προκειμένου το κυβερνητικό συμβούλιο να παραμείνει πάνω – κάτω με τον ίδιο αριθμό μελών.

Ποιοι φεύγουν – ποιοι μένουν

Ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, ο Γιώργος Σταθάκης, αλλά και ο Γιώργος Χουλιαράκης δεν αναμένεται να μετακινηθούν από τη θέση τους.

Μέχρι στιγμής, με τα εργασιακά να κυριαρχούν στην β΄ αξιολόγηση, δεν φαίνεται να υπάρχει ζήτημα αντικατάστασης του Γιώργου Χουλιαράκη, ή μετακίνησής του σε κάποιο θεσμικό υπουργείο, όπως είχε ακουστεί. Σε διαφορετική περίπτωση ο πρωθυπουργός θα πρέπει με γρήγορους ρυθμούς να βρει πρόσωπο που να ξέρει τα ζητήματα, αλλά και να προλάβει να ενημερωθεί λεπτομερώς προκειμένου να μην χαθεί πολύτιμος χρόνος.

Η απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού στον Νίκο Παππά προοικονομεί ακόμα και αναβάθμισή του, ενδεχομένως με ένταξη μέσω χαρτοφυλακίου ενός υφυπουργείου Επενδύσεων κάτω από την ομπρέλα του Επικρατείας. Αυτή τη στιγμή το κομμάτι των επενδύσεων μοιράζεται σε 4 κομμάτια που έχουν να κάνουν με τα υπουργεία Οικονομίας, Επικρατείας, Υποδομών και Τουρισμού.

Εντός κυβέρνησης αναμένεται να παραμείνει και η Όλγα Γεροβασίλη, χωρίς όμως να έχει ξεκαθαρίσει ακόμα το χαρτοφυλάκιο στο οποίο θα μετακινηθεί.

Ψήφο εμπιστοσύνης φαίνεται πως έχει κερδίσει από τον πρωθυπουργό και ο Ανδρέας Ξανθός για το υπουργείο Υγείας, με τον Παύλο Πολάκη, αν δεν μείνει στην οδό Αριστοτέλους, να υπάρχουν φήμες μετακίνησής του σε άλλο χαρτοφυλάκιο.

Εκτός κυβέρνησης δεν αποκλείεται να βρεθούν οι Αριστείδης Μπαλτάς, Γιάννης Μπαλάφας και Δημήτρης Μάρδας.

Αλλαγές δεν αναμένεται να γίνει στην ηγεσία του Πενταγώνου με τον Πάνο Καμμένο να διατηρεί σταθερά τη θέση του, ενώ μένει να πραγματοποιηθεί μέσα στα επόμενα 24ωρα ένα ραντεβού με τον πρωθυπουργό προκειμένου να καθοριστούν τα χαρτοφυλάκια που θα μοιραστούν στους ΑΝΕΛ. Σύμφωνα με πληροφορίες δεν αναμένεται ούτε να μειωθεί ούτε να αυξηθεί ο αριθμός τους.

Αναβαθμισμένος δεν αποκλείεται να είναι ο ρόλος του Νίκου Ξυδάκη που συνόδευσε και τον πρωθυπουργό στο τελευταίο του ταξίδι στις Βρυξέλλες, ενώ στη θέση του φαίνεται να παραμένει και ο Γιάννης Αμανατίδης.

Από εξωκοινοβουλευτικά πρόσωπα πολύ πιθανή θεωρείται η υπουργοποίηση του Φώτη Κουβέλη μετά τις απανωτές δηλώσεις στήριξης του κυβερνητικού έργου από τον επικεφαλής της Ενωτικής Κίνησης της Ευρωπαϊκής Αριστεράς.

Νέα πρόσωπο στο υπουργικό συμβούλιο από την κοινοβουλευτική ομάδα αναμένεται να είναι ο Σωκράτης Φάμελλος, ενώ και η Φωτεινή Βάκη με την ένταξή της στο Πολιτικό Συμβούλιο βάζει σοβαρή υποψηφιότητα να αποκτήσει κάποιο χαρτοφυλάκιο.

Αντώνης Αντζολέτος - news247

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών