Πιστοί στη γραμμή Μητσοτάκη ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εμπόδισαν τη συγκρότηση του ΕΣΡ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Πιστοί στη γραμμή Μητσοτάκη ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι εμπόδισαν τη συγκρότηση του ΕΣΡ

17:14 | 19/10/16
pistoi-sth-grammh-mhtsotakh-pasok-kai-potami-empodisan-th-sygkrothsh-tou-esr

Άκαρπη ήταν και η τρίτη προσπάθεια της Διάσκεψης των Προέδρων της Βουλής για συγκρότηση του ΕΣΡ, καθώς Νέα Δημοκρατία, ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, «παρέπεμψαν» τις όποιες αποφάσεις μετά την απόφαση του ΣτΕ. Για «παρατεταμένη αναπηρία» από τη μη εκλογή του ΕΣΡ έκανε λόγο ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης

Κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης ο Νίκος Βούτσης πρότεινε για
πρόεδρο του ΕΣΡ τον δημοσιογράφο Ροδόλφο Μορώνη και για αντιπρόεδρο τον καθηγητή Πανεπιστημίου, Γιώργο Πλειό.

Ως μέλος, διανύει θητεία, η καθηγήτρια Δήμητρα Παπαδοπούλου, ενώ για την πλήρωση των υπόλοιπων θέσεων των μελών, προτείνονται:

• Ο καθηγητής, Βασίλης Καραποστόλης

• Η δικηγόρος, καθηγήτρια Λίλιαν Μήτρου

• Η δημοσιογράφος, Φανή Πετραλιά

• Η διδάκτωρ, Αγγελική Σγώρα

• Ο δημοσιογράφος, Γιάννης Τζανετάκος

• Ο ειδικός στις ραδιοτηλεοπτικές τεχνολογίες, Κωνσταντίνος Τσακίρης

Η πρόταση του προέδρου της Βουλής δε συγκέντρωσε την αυξημένη πλειοψηφία των 4/5 που απαιτούνται. Η Νέα Δημοκρατία δεν απέρριψε τα προτεινόμενα πρόσωπα για τη σύνθεση της ανεξάρτητης αρχής με τον Νίκο Δένδια να ξεκαθαρίζει πως «μετά την απόφαση του ΣτΕ, η ΝΔ θα επανακαθορίσει τη θέση της».

Στη ψηφοφορία 12 βουλευτές ψήφισαν «ναι», 4 «όχι», 7 «παρών». Ο Βαγγέλης Μεϊμαράκης απουσίαζε.

«Παρατεταμένη αναπηρία»

Την πεποίθηση ότι η παρούσα Βουλή μπορεί και πρέπει να ανταποκριθεί στην ευθύνη που της αναλογεί από το Σύνταγμα για τη συγκρότηση του ΕΣΡ διατύπωσε ο πρόεδρος της Βουλής, ανοίγοντας  τη Διάσκεψη των προέδρων της Βουλής.

«Οι αρμοδιότητες του ΕΣΡ είναι πάρα πολλές και οι εκκρεμότητες που δημιουργεί η μη δημιουργία του είναι πάρα πολλές και πολύ σοβαρές και εμείς έχουμε το μέρος της ευθύνης που κατά το Σύνταγμα μας αναλογεί. Είναι ένα πλήθος ζητημάτων, πλήθος ελεγκτικών, ρυθμιστικών και ουσία κανονιστικών διαδικασιών, με βάση τις οποίες το ΕΣΡ διαμορφώνει το τηλεοπτικό τοπίο. Υπάρχει λοιπόν μια αναπηρία παρατεταμένη που δημιουργεί πολλά προβλήματα» είπε ο Νίκος Βούτσης.

Σχολιάζοντας τις αιτιάσεις να υπάρξει αναμονή της Βουλής έως την απόφαση του ΣτΕ επί της συνταγματικότητας του νόμου 4339/2015, ο πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αυτή δεν έχει θεσμικό και κοινοβουλευτικό επιχείρημα διότι αυτό το επιχείρημα θα μπορούσε να είναι «παντός καιρού» και μάλιστα για μια υποχρέωση του Συντάγματος.

«Δεν είναι ό,τι καλύτερο, η αξιωματική αντιπολίτευση, στη βάση μιας ένστασης για ένα νόμο, να μην επικουρεί για να λύσουμε ένα τέτοιο θέμα, αν και λύσαμε το θέμα με τέσσερις ανεξάρτητες αρχές», είπε ο πρόεδρος της Βουλής και τόνισε ότι στις άλλες περιπτώσεις στο παρελθόν δεν υπήρξε ποτέ αυτή η αιτίαση, ότι δηλαδή «ή παίρνετε τον νόμο πίσω ή δεν προχωράμε».

Ν.Δ.: Ναι μεν αλλά...

Με παρέμβαση του Κυριάκου Μητσοτάκη στην Ολομέλεια, λίγο πριν ξεκινήσει η Διάσκεψη, η Νέα Δημοκρατία απέρριψε για ακόμη μία φορά τη συγκρότηση του ΕΣΡ, με αποτέλεσμα η απαιτούμενη πλειοψηφία των 4/5 να μοιάζει αδύνατη.

Ο Νίκος Δένδιας, ακολουθώντας τη γραμμή που έδωσε ο πρόεδρος της ΝΔ, δήλωσε στη Διάσκεψη ότι «θα ήταν σώφρον να αναμένουμε την απόφαση του ΣτΕ και μετά να κινηθούμε όλοι μαζί για τη δημιουργία ενός ισχυρού και απαραίτητου για την τάξη ΕΣΡ».

«Εμείς δεν είμαστε αντίθετοι με τις συστάσεις ανεξάρτητων αρχών. Μετά την απόφανση του ΣτΕ νομίζω ότι θα μπορέσουμε να συνεννοηθούμε. Δεν είναι μπλοκάρισμα η στάση της Ν.Δ. αλλά θέμα αρχής, αν έχουν στερηθεί από το ΕΣΡ συνταγματικά προβλεπόμενες αρμοδιότητες», πρόσθεσε.

Επίσης, κάλεσε την κυβέρνηση να δεσμευθεί ότι δεν θα υπάρξει επαναφορά της τροπολογίας Παππά που είχε κατατεθεί την περασμένη Παρασκευή.

Στην ίδια γραμμή ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι θεωρούν ότι πρέπει πρώτα να αποφανθεί το ΣτΕ για τη συνταγματικότητα του νόμου Παππά και έπειτα να συγκροτηθεί η ανεξάρτητη αρχή.

«Υπό το φως των δεδομένων θα είναι σωστό να περιμένουμε την απόφαση του ΣτΕ», ανέφερε ο Ανδρέας Λοβέρδος από τη Δημοκρατική Συμπαράταξη και ζήτησε λίγες ημέρες υπομονή έως τότε.

«Εμείς ουδέποτε μεταχειριστήκαμε στο πολιτικό μας λεξιλόγιο το δικαστήριο αυτό. Ωστόσο, αφού το ΣτΕ έκρινε το παραδεκτό και κάποια στιγμή θα συνέλθει να αποφανθεί επί της ουσίας, σας ζητάμε ολιγοήμερη αναβολή», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Λοβέρδος.

«Με το 4339/2015 δημιουργήθηκε ζήτημα διοίκησης των ανεξάρτητων Αρχών», σημείωσε ο ίδιος και επεσήμανε ότι το ΕΣΡ στα υπηρεσιακά λειτουργικά του θέματα λειτουργεί. «Η κυρία Αλεξίου είναι εκεί, και είναι οι άνθρωποι αυτοί για να επιτελέσουν το καθήκον τους», τόνισε, χαρακτηρίζοντας μάλιστα αξιόλογα τα πρόσωπα που προτείνει ο Νίκος Βούτσης.

«Εμείς δηλώνουμε ότι από τη στιγμή που το δικαστήριο αποφασίσει, θέλουμε το ΕΣΡ να αποκτήσει διοίκηση, δεν είναι ζήτημα να περιμένουμε λίγες ημέρες ακόμη», είπε ο κ. Λοβέρδος, ο οποίος χαρακτήρισε και εκβιαστική την τροπολογία της περασμένης Παρασκευής.

Ο βουλευτής του ΚΚΕ, Θανάσης Παφίλης, δήλωσε «παρών», κατά πάγια πρακτική του κόμματός του σε αυτές τις ψηφοφορίες και κατήγγειλε ότι έχει στηθεί ένας οξύτατος δικομματικός καυγάς για τη διανομή της πίτας στο ραδιοτηλεοπτικό τοπίο. Στο ίδιο μήκος κύματος και ο Μάριος Γεωργιάδης από την Ένωση Κεντρώων, ο οποίος δήλωσε «παρών» στην πρόταση του προέδρου της Βουλής για το ΕΣΡ και υπογράμμισε ότι το κόμμα του έχει εξαρχής διαφωνήσει με τον αριθμό των αδειών. 

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών