14:43 | 4/10/16
Στην Εξεταστική Επιτροπή της Βουλής για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ καταθέτει σήμερα, Τρίτη Οκτωβρίου ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος, Γιώργος Προβόπουλος.
Άγνοια Προβόπουλου για τα δάνεια σε κόμματα και ΜΜΕ«Δεν έχω γνώση των λεπτομερειών για επιμέρους τραπεζικές χορηγήσεις δανείων σε ΜΜΕ και κόμματα. Το θέμα αυτό το εξάντλησε ο αρμόδιος επιθεωρητής της ΤτΕ ο οποίος το είχε χειριστεί», δήλωσε μεταξύ άλλων ο πρώην διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδος Γιώργος Προβόπουλος, το διάστημα από τον Ιούνιο 2008 έως τον Ιούνιο 2014, στην εισαγωγική του κατάθεση στην Εξεταστική Επιτροπή.
«Αυτό υπόκειται στη διαδικασία των εσωτερικών οργάνων κάθε τράπεζας. Ο εποπτικός ρόλος της ΤτΕ περιορίζεται στον έλεγχο των αναληφθέντων κινδύνων για την κεφαλαιακή τους επάρκεια», τόνισε ο κ. Προβόπουλος και προσέθεσε:
«Αν η ΤτΕ διαπιστώσει αδυναμία στο εσωτερικό σύστημα μιας τράπεζας, επιβάλλει ποινές και κυρώσεις οι οποίες μπορεί να είναι χρηματικές, ενώ, κλιμακούμενες, μπορεί να φθάσουν μέχρι την ανάκληση της τραπεζικής άδειας».
Την ίδια στιγμή υπεραμύνθηκε του έργου του ως διοικητής της ΤτΕ, επισημαίνοντας πως επί προεδρίας του, ολοκληρώθηκε επιτυχώς η αναδιάρθρωση και εξυγίανση του τραπεζικού συστήματος, «χωρίς απώλειες για τους καταθέτες και χωρίς κανένας να υποστεί την παραμικρή ζημιά».
Η ΤτΕ έκανε έγκαιρα τη δουλειά της για την Αγροτική Τράπεζα
Αναφερόμενος στην Αγροτική Τράπεζα, ο κ. Προβόπουλος τόνισε πως η Τράπεζα της Ελλάδος έκανε έγκαιρα τη δουλειά της όσον αφορά την Αγροτική Τράπεζα. Όπως είπε, η Αγροτική Τράπεζα ήταν εκείνη που έδινε το μεγαλύτερο μερίδιο δανείων και παρουσίαζε αδυναμίες στην πιστοδοτική της πολιτική και της συνέστησε να χαρακτηρίζει ως χορηγίες υψηλού κινδύνου τα δάνεια προς τα κόμματα.
Επιπλέον, χαρακτήρισε ως αδυναμία των τραπεζών την πιστοδοτική ταξινόμηση της χορήγησης δανείων σε κόμματα ως χαμηλού κινδύνου.
Η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης δανείων των τραπεζών
Αναφερόμενος στον ακριβή εποπτικό ρόλο της ΤτΕ, διευκρίνισε ότι υλοποιείται βάσει της προληπτικής εποπτείας των τραπεζών, δηλαδή αφορά τον έλεγχο της φερεγγυότητας, της ρευστότητας, της κεφαλαιακής επάρκειας σε σχέση με τους κινδύνους που έχουν αναληφθεί αλλά και της εταιρικής διακυβέρνησης.
Όπως εξήγησε, ο σκοπός του εποπτικού έργου δεν έγκειται στο να μηδενίσει τον κίνδυνο, που αναλαμβάνουν οι τράπεζες κατά τη χορήγηση δανείου, αφού η παροχή πιστώσεων ενέχει από την φύση της κίνδυνο (πιστωτικό). Το εποπτικό πλαίσιο - συμπλήρωσε - αποβλέπει ακριβώς στο να έχουν οι τράπεζες κεφάλαια και προβλέψεις, τα οποία θα καλύπτουν επαρκώς τους κινδύνους που έχουν αναλάβει .
Σε κάθε περίπτωση - συνέχισε ο κ. Προβόπουλος - η ΤτΕ δεν εμπλέκεται στις αποφάσεις χορήγησης τραπεζικών δανείων ως άτυπη «προεγκρίνουσα» αρχή. Η εγκριτική διαδικασία είναι αποκλειστική ευθύνη των εσωτερικών οργάνων και των αρμόδιων εγκριτικών επιτροπών της κάθε τράπεζας, ανέφερε καταλήγοντας.
Παρακολουθήστε ζωντανά την κατάθεση Προβόπουλου:
Σχετικές ετικέτες:Γιώργος ΠροβόπουλοςδάνειαΕξεταστική ΕπιτροπήΜΜΕΠολιτική
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων