13:35 | 12/10/16
Αναβρασμός και αναταράξεις στη Δικαιοσύνη για την αύξηση των ορίων ηλικίας
Νέος κύκλος αντιπαράθεσης άνοιξε στους κόλπους της δικαιοσύνης με αφορμή τη συζήτηση για την αύξηση των ορίων ηλικίας συνταξιοδότησης
των δικαστών πέρα των 67 ετών που προβλέπει το Σύνταγμα.
των δικαστών πέρα των 67 ετών που προβλέπει το Σύνταγμα.
Οι αντιδράσεις είναι σφοδρές με την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων να δίνει σήμερα το στίγμα της κάνοντας λόγο για «ανυπέρβλητους συνταγματικούς φραγμούς» και μιλώντας ξεκάθαρα για μη σύννομη ενέργεια που θα στρώσει το χαλί για «βιαιότερες ρυθμίσεις στο συνταξιοδοτικό» που αφορά το σύνολο των εργαζομένων. Πυρ ομαδόν και από τις Ενώσεις Δικαστικών Λειτουργών του ΣτΕ, των Διοικητικών Δικαστών, του Ελεγκτικού Συνεδρίου και των Μελών του Νομικού Συμβουλίου του Κράτους που με κοινή ανακοίνωσή τους επισημαίνουν πως «Κάθε τροποποίηση του ανώτατου συνταγματικού ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών με τυπικό νόμο συνιστά ανεπίτρεπτη παραβίαση συνταγματικών προβλέψεων».
Αλλά και ο πρώην πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ Ευάγγελος Βενιζέλος παίρνοντας θέση και με την ιδιότητα του συνταγματολόγου με ανάρτησή του στο facebook εξηγεί πως το Σύνταγμα δεν παραπέμπει στον κοινό νομοθέτη για τη ρύθμιση πτυχών του ζητήματος του ορίου ηλικίας των δικαστικών λειτουργών καθώς τα όρια είναι συνταγματικά δεδομένα και σαφή.
Όπως επισημαίνεται, σύμφωνα με το άρθρο 88 παρ. 5 του Συντάγματος: «Οι δικαστικοί λειτουργοί έως και το βαθμό του εφέτη ή του αντεισαγγελέα εφετών και τους αντίστοιχους με αυτούς βαθμούς, αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 65ο έτος της ηλικίας τους και όλοι όσοι έχουν βαθμούς ανώτερους από αυτούς ή τους αντίστοιχους με αυτούς αποχωρούν υποχρεωτικά από την υπηρεσία μόλις συμπληρώσουν το 67ο έτος της ηλικίας τους».
Μετά τις σκληρές ανακοινώσεις των Δικαστικών Ενώσεων το υπουργείο Δικαιοσύνης έσπευσε να ρίξει τους τόνους και να καθησυχάσει τους δικαστικούς λειτουργούς σημειώνοντας σε ανακοίνωση του πως κάποιοι προτρέχουν «πριν καν η κυβέρνηση σκεφτεί, μελετήσει ή διατυπώσει μια πρόθεση σχετική με την ουσία ή τους τρόπους του θέματος».
Ο ασκός του Αιόλου άνοιξε μετά την συνάντηση των προέδρων των Ανωτάτων Δικαστηρίων με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, την περασμένη εβδομάδα. Σε αυτή τη συνάντηση οι ίδιοι οι πρόεδροι φέρονται να έθεσαν το θέμα της παράτασης των ορίων συνταξιοδότησης των ανώτατων δικαστικών λειτουργών στον πρωθυπουργό όπως ενημέρωσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου δεκάδες συναδέλφους της, εφέτες και παρέδρους εφετών, αμέσως μετά την συνάντηση.
Η πρόεδρος του Αρείου Πάγου, μάλιστα, υποστήριξε πως ο κ. Τσίπρας αντιμετώπισε θετικά το θέμα και ότι του προτάθηκε η ανάγκη νομοθετικής ρύθμισης που θα ξεπερνά τα συνταγματικά εμπόδια.
Το γεγονός αυτό προκάλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, σωρεία αντιδράσεων και επικρίσεων στο εσωτερικό της δικαιοσύνης. Πολλοί, μάλιστα, είναι εκείνοι που κάνουν λόγο για αντισυνταγματική κίνηση με μοναδικό στόχο να παραμείνει στη θέση της η σημερινή ηγεσία της δικαιοσύνης.
Όπως λένε με νόημα αρμόδιες πηγές, η πρόεδρος του Αρείου Πάγου Βασιλική Θάνου είναι η μόνη που φεύγει τον προσεχή Ιούνιο καθώς συνταξιοδοτείται λόγω συμπλήρωσης του 67ου της ηλικίας της, και αν γίνει αλλαγή με νόμο, θα μπορεί να παραμείνει για τρία ακόμα χρόνια. Παράλληλα, στην περίπτωση που το όριο της ηλικίας παραταθεί στις θέσεις τους θα παραμείνουν και οι υπόλοιποι παράγοντες της ηγεσίας της δικαιοσύνης και ειδικότερα ο Πρόεδρος του ΣτΕ Νικ. Σακελλαρίου που συνταξιοδοτείται σε ένα και πλέον χρόνο, ενώ το μέτρο θα αφορά και το σύνολο των ανωτάτων δικαστικών λειτουργών.
Σχετικές ετικέτες:δικαιοσύνηδικαστέςΕλλάδαόρια ηλικίας συνταξιοδότησης
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων