Τηλεοπτικές άδειες: Η ώρα του ΣτΕ και η επόμενη πολιτική ημέρα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Τηλεοπτικές άδειες: Η ώρα του ΣτΕ και η επόμενη πολιτική ημέρα

08:42 | 26/10/16
thleoptikes-adeies-h-wra-toy-ste-kai-h-epomenh-politikh-hmera

Καθώς σήμερα το απόγευμα συνεδριάζει ξανά το ΣτΕ και αναμένεται να αποφανθεί για τη συνταγματικότητα ή μη του διαγωνισμού για τις τηλεοπτικές άδειες, κυβέρνηση και αντιπολίτευση χαράσσουν στρατηγικές διαχείρισης της απόφασης

Η σημερινή δεύτερη συνεδρίαση του Συμβουλίου της Επικρατείας για τις τηλεοπτικές
άδειες αναμένεται να καταλήξει σε απόφαση για τη συνταγματικότητα ή μη του διαγωνισμού. Μία απόφαση που θα καθορίσει όχι μόνο το μιντιακό, αλλά και το πολιτικό παιχνίδι το επόμενο διάστημα.

Κυβέρνηση και αντιπολίτευση αναμένουν έχοντας χαράξει ο καθένας τη στρατηγική διαχείρισης του αποτελέσματος και στην περίπτωση που αυτό δεν είναι το επιθυμητό από την πλευρά τους.

Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας κατά τη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ την Κυριακή και της Πολιτικής Γραμματείας τη Δευτέρα, έδωσε το στίγμα της στάσης του Μαξίμου:

*Η απόφαση του ΣτΕ θα είναι δεσμευτική, αλλά η κυβέρνηση θεωρεί αντισυνταγματικό το προηγούμενο καθεστώς μη αδειοδότησης
*Η κυβέρνηση θεωρεί πως είχε το δικαίωμα και την υποχρέωση να νομοθετήσει, συνεπώς εμπόδιο σε αυτό το δικαίωμα σημαίνει νίκη της διαπλοκής
*Τα κανάλια μαζί με τη ΝΔ είναι που ασκούν πιέσεις στους δικαστές σε επίπεδο bullying
*Η “μάχη” για τις τηλεοπτικές άδειες δεν αφορά μόνο τον υπουργό Νίκο Παππά, αλλά όλη την παράταξη του ΣΥΡΙΖΑ και όλους τους βουλευτές της κυβερνητικής πλειοψηφίας
*Οι κυβερνήσεις δεν πέφτουν από δικαστικές αποφάσεις, αλλά τις κρίνει ο λαός

Ουσιαστικά στο Μαξίμου έχουν χαράξει και γραμμή άμυνας και διαχείρισης ενός αρνητικού για την κυβέρνηση αποτελέσματος, δηλαδή για το ενδεχόμενο να κριθεί αντισυνταγματικός ο διαγωνισμός, ενώ ήδη από την προηγούμενη εβδομάδα είχαν αποποιηθεί κάθε κατηγορία πολέμου με τους δικαστές προκειμένου να ξορκίσουν το σενάριο κάτι τέτοιο να επηρεάσει το αποτέλεσμα, καθώς ορισμένοι θεώρησαν πως η απόφαση του ΣτΕ να μη θεωρήσει απαράδεκτες τις προσφυγές και να μπει στην ουσία της συζήτησης επηρεάστηκε από τη διαρροή προσωπικών στοιχείων δικαστή.

Και εάν κάποιοι ερμήνευσαν τις αναφορές Τσίπρα στο πως πέφτουν οι κυβερνήσεις ως προάγγελο πρόωρης εκλογικής εξόδου με το επιχείρημα “μας έριξε η διαπλοκή”, υπάρχει και η ερμηνεία πως έστειλε μήνυμα ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει καθώς άλλωστε προσώρας δεν έχει εκλογικό σχεδιασμό.

Καίτοι κυβερνητικά στελέχη αποσυνδέουν την αναμονή της απόφασης του ΣτΕ από το χρόνο του ανασχηματισμού, είναι προφανές ότι οι αλλαγές στο κυβερνητικό σχήμα θα περιμένουν- ούτως ή άλλως όποιο επικοινωνιακό όφελος ενός ανασχηματισμού θα “χανόταν” δύο μόλις εβδομάδες μετά το συνέδριο.

Από την πλευρά της η ΝΔ έχει χαράξει τη δική της στρατηγική, η οποία συνοψίζεται στα εξής σημεία:

*Η μεταφορά αρμοδιοτήτων από το ΕΣΡ στη Γενική Γραμματεία Ενημέρωσης και Επικοινωνίας ήταν αντισυνταγματική
*Ο περιορισμός του αριθμού των αδειών ήταν αυθαίρετος
*Συναίνεση για τη συγκρότηση ΕΣΡ θα υπάρξει μόνο εάν καταργηθεί ο νόμος Παππά
*Εάν ο διαγωνισμός κριθεί αντισυνταγματικός, η κυβέρνηση θα (πρέπει να) παραιτηθεί
*Η κυβέρνηση είναι εκείνη που ασκεί πιέσεις στους δικαστές, ακόμη και με μεθόδους παρακράτους, όπως υποστηρίζουν οι γαλάζιοι
*Ο ΣΥΡΙΖΑ επιχείρησε να φτιάξει τη δική του διαπλοκή

Η ΝΔ πάντως είχε βρεθεί σε ένα δίλημμα μετά την πρόσκληση του Προέδρου της Βουλής Νίκου Βούτση για νέα απόπειρα συγκρότησης ΕΣΡ (η οποία, όπως και οι προηγούμενες απέτυχε), καθώς σε περίπτωση που ο διαγωνισμός κριθεί συνταγματικός, η κυβέρνηση θα μπορεί να προχωρήσει σε αντίστοιχη διαδικασία και για τα περιφερειακά, χωρίς το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης να μπορεί να επηρεάσει τα πράγματα.

Αν και στην οδό Πειραιώς δηλώνουν απόλυτα αισιόδοξοι και βέβαιοι ότι ο διαγωνισμός θα καταπέσει, δε λείπουν και οι ανησυχίες για το πως θα διαχειριστεί η ΝΔ το ενδεχόμενο να κριθεί συνταγματικός.

ΠΑΣΟΚ και Ποτάμι, που επίσης έχουν καταγγείλει το διαγωνισμό, έχουν καταθέσει τις δικές τους προτάσεις για τη ρύθμιση του τηλεοπτικού τοπίου στη δημοσιότητα (ο Σταύρος Θεοδωράκης χθες επέδωσε στον κ.Βούτση προτάσεις με έμφαση στη συγκρότηση του ΕΣΡ και την αδειοδότηση δέκα καναλιών).

Στα πολιτικά παρασκήνια συζητείται επίσης και το σενάριο το ΣτΕ αντί να αποφασίσει “μονοκόμματα” υπέρ ή κατά της συνταγματικότητας του διαγωνισμού, να καταλήξει σε μία πιο σολωμόντεια απόφαση πχ να κρίνει συνταγματική τη μεταφορά αρμοδιοτήτων του ΕΣΡ στη ΓΓΕΕ και να εκφράσει αντιρρήσεις για τον αριθμό των καναλιών ή να κρίνει ότι ο διαγωνισμός καλώς έγινε αλλά ότι η μεταφορά των αρμοδιοτήτων κακώς. “Ολίγον ναι” ή “ολίγον όχι” όμως δεν υπάρχει στη σκληρή πολιτική πραγματικότητα.
Βίκυ Σαμαρά - News247.gr

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών