18:32 | 1/10/16
Την έκθεση «Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής» εγκαινίασε το Σάββατο στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρα ο πρόεδρος της Βουλής
Λιγότερο ανήσυχος σε σχέση με άλλες εποχές, εμφανίστηκε ο πρόεδρος της Βουλής, Νίκος Βούτσης για το θέμα
των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.
των δηλώσεων του Τούρκου προέδρου Ταγίπ Ερντογάν για τη Συνθήκη της Λωζάνης.
"Θα έλεγα πως όταν υπάρχει μια σταθερή και αποφασιστική αντιμετώπιση, με ανησυχούν λιγότερο απ΄ ότι στο παρελθόν», είπε ο κ. Βούτσης στο περιθώριο των εγκαινίων της έκθεσης "Αχαιοί Πρωθυπουργοί, Πρόεδροι της Δημοκρατίας και της Βουλής", το Σάββατο στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της Πάτρας. Και αυτό διότι, όπως πρόσθεσε, «η Τουρκία βρίσκεται πλέον σε μια πάρα πολύ δυσμενή κατάσταση».
Όπως ανέφερε στην συνέχεια ο πρόεδρος της Βουλής, «η Τουρκία είναι σε σταυροδρόμια και αυτό ενδεχομένως καθιστά κάποιους κύκλους επικίνδυνους, πλην όμως τα μεγάλα προβλήματα που έχει και στα νοτιοανατολικά της σύνορα και στις σχέσεις της με την Δύση και κυρίως στο εσωτερικό της, πιστεύω ότι θα την οδηγήσουν σε σώφρονες σκέψεις». Σε αυτό το σημείο ο Νίκος Βούτσης σημείωσε ότι «είμαι λιγότερο ανήσυχος από άλλες εποχές, αλλά πρέπει να είμαστε πάρα πολύ σταθεροί και αποφασιστικοί σε αυτά που λέμε και κάνουμε».
«Η ελευθεροτυπία, αγκωνάρι της δημοκρατίας»
«Η ελευθεροτυπία είναι αγκωνάρι της δημοκρατίας και της ελευθερίας», τόνισε ο κ. Βούτσης και πρόσθεσε: «όλοι γνωρίζουμε πως η ελευθερία και η δημοκρατία αφορούν αυτόν που έχει διαφορετική άποψη, αφορούν αυτόν που είναι μειοψηφία, αφορούν αυτόν που είναι σε ευπαθή ομάδα και δεν έχει την εκπροσώπηση και την δυνατότητα ο λόγος του να γίνει δημόσιος λόγος». 'Αρα, τόνισε, «η υπεράσπιση αυτών των αξιών, που γίνεται σε μεγάλο βαθμό μέσα και από την ελευθεροτυπία, πιστεύω πως αποτελεί καθήκον όλων μας σε πολύ δύσκολες εποχές».
Αναφερόμενος στον τύπο, ο Νίκος Βούτσης σημείωσε πως «κάθε πρωτοβουλία που λαμβάνεται από έντυπο μέσο, ανεξαρτήτως ιδεολογικής άποψης, παράδοσης και οπτικής, είναι ιδιαιτέρα χρήσιμη στην εποχή μας», διότι όπως συμπλήρωσε, «πέρασαν πολλά χρόνια που αυτά ήταν αυτονόητα, δηλαδή οι πολλές εφημερίδες, το μεγάλο βάρος που είχε ο έντυπος τύπος αφού και ως επιχειρήσεις είχαν μία πρόοδο».
Σε αυτό το σημείο ο πρόεδρος της Βουλής ανέφερε πως «εδώ και χρόνια και όχι μόνο λόγω του διαδικτύου, αλλά λόγω και πολλών άλλων παραγόντων υπάρχει μία βαθύτατη κρίση και σε αυτόν τον τομέα». Ως εκ τούτου, συνέχισε ο Νίκος Βούτσης, «ότι μένει όρθιο θα πρέπει να στηρίζεται από όλους, θεσμούς και ανθρώπους και παράλληλα να στηρίζεται κάθε προσπάθεια, ώστε να υπάρξουν και καινούργιες εκδοτικές πρωτοβουλίες».
Αναφερόμενος στην έκθεση, την οποία διοργανώνουν η Βουλή των Ελλήνων, η Εφορεία Αρχαιοτήτων Αχαΐας και η ημερήσια εφημερίδα της Πάτρας «Πελοπόννησος», στο πλαίσιο των εκδηλώσεων για τη συμπλήρωση 130 ετών από την έκδοση του πρώτου φύλλου της εφημερίδας, υπογράμμισε ότι «η έκθεση τιμά και αναδεικνύει την προσωπικότητα και το έργο αχαιών πολιτικών, που είχαν τα υψηλότερα πολιτειακά αξιώματα, τόσο ως πρόεδροι της Δημοκρατίας, όσο και ως πρωθυπουργοί και πρόεδροι της Βουλής». Επίσης είπε ότι «τιμάμαι όλους αυτούς που με δημοκρατική νομιμοποίηση είχαν αυτά τα αξιώματα, τα παρελθόντα χρόνια».
Η Βουλή, όπως πρόσθεσε ο Νίκος Βούτσης, συμμετέχει ενσυνείδητα σε εκδηλώσεις που αφορούν την πολιτική ζωή και τον πολιτισμό, μέσω της βιβλιοθήκης και του ιδρύματος για τον κοινοβουλευτισμό και την δημοκρατία.
Κατά την διάρκεια της ομιλίας του ο πρόεδρος της Βουλής έκανε ιδιαίτερη αναφορά στην ιστορία της εφημερίδας «Πελοπόννησος», τονίζοντας παράλληλα ότι «επιβιώνει δυναμικά, υπηρετώντας την ενημέρωση και κάνοντας χρήση των νέων τεχνολογιών». Επίσης, για την ιστορία, αλλά και τις νέες δράσεις της εφημερίδας, μίλησε ο εκδότης της «Πελοποννήσου», Θεόδωρος Λουλούδης.
Μετά το τέλος της ξενάγησης στις έξι ενότητες της έκθεσης, ο Νίκος Βούτσης δήλωσε ότι «η έκθεση αναδεικνύει την ανάγκη να στηρίζουμε τον τύπο», προσθέτοντας: «Ο έντυπος τύπος πρέπει να ζήσει, να αναπτυχθεί και να κάνει έναν καινούργιο κύκλο, διότι είναι εντελώς απαραίτητο για την δημοκρατία και την ελευθερία και αυτό είναι πολύ σημαντικό».
Η εκδήλωση των εγκαινίων ξεκίνησε με ομιλία της διευθύντριας της Εφορείας Αρχαιοτήτων Αχαΐας, Αναστασίας Κουμούση, η οποία όπως τόνισε, «από σήμερα σε αυτό το μουσείο, δίπλα από τις αχαϊκές αρχαιότητες, οι επισκέπτες θα βλέπουν όλη την σύγχρονη ιστορία της Ελλάδας, μέσα από τους 19 αχαιούς που ανήλθαν στα ανώτατα πολιτειακά και πολιτικά αξιώματα».
Κατά την διάρκεια της εκδήλωσης συγγενικά πρόσωπα ή στενοί συνεργάτες των αχαιών πολιτικών, μίλησαν για τις αυτές τις προσωπικότητες που ξεχώρισαν.
Ειδικότερα, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης μίλησε για τον Γεώργιο Παπανδρέου, ο δικηγόρος Ευάγγελος Ματσούκης για τον Κωστή Στεφανόπουλο, ο πρώην υπουργός Ανδρέας Ζαΐμης μίλησε για τους Αλέξανδρο, Ανδρέα και Θρασύβουλο Ζαΐμη και τέλος ο πρώην βουλευτής Σπήλιος Λιβανός για τον Παναγιώτη Κανελλόπουλο.
Στην τελετή των εγκαινίων παρέστησαν μεταξύ άλλων, ο πρώην πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς, η αναπληρώτρια υπουργός Παιδείας Σία Αναγνωστοπούλου, ο υφυπουργός παρά τω πρωθυπουργώ Τέρενς Κουίκ, ο πρώην πρόεδρος της Βουλής Απόστολος Κακλαμάνης, βουλευτές, εκπρόσωποι αρχών και φορέων, ο προηγούμενος εκδότης της «Πελοποννήσου» Σπύρος Δούκας, κ.α.
Η τελετή των εγκαινίων ολοκληρώθηκε με ξενάγηση στην έκθεση, όπου εκτίθενται προσωπικά αντικείμενα των αχαιών πολιτικών, όπως η σημαία της Κρητικής Πολιτείας από το αρχείο Ζαΐμη, η δικηγορική τσάντα του Κωστή Στεφανόπουλου, τα κλειδιά της «Μαζεράτι» του Γεωργίου Παπανδρέου, τα γυαλιά πιλότου του Παναγιώτη Κανελλόπουλου, το μπλέιζερ του Ανδρέα Παπανδρέου κ.ά. καθώς και πολλά προσωπικά έγγραφα των «πρωταγωνιστών» της έκθεσης, που αφηγούνται στιγμές από την πολιτική ιστορία του τόπου.
Σχετικές ετικέτες:Αρχαιολογικό Μουσείο ΠατρώνΑχαΐακυβέρνησηΝίκος ΒούτσηςΠάτραΠελοπόννησοςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων