16:55 | 18/11/16
Εφικτή τη λήψη μέτρων σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους της Ελλάδας στο κρίσιμο Eurogroup του Δεκεμβρίου χαρακτήρισε ο επικεφαλής του Euroworking Group, Τόμας Βίζερ
Το ζήτημα του ελληνικού χρέους ήρθε έντονα στο προσκήνιο έπειτα και από τη σημαντική επίσκεψη του απερχόμενου αμερικανού Προέδρου στην Αθήνα, Μπαράκ Ομπάμα ενώ ο έλληνας υπουργός Οικονομικών έστειλε μήνυμα – προειδοποίηση σε Γερμανούς και ευρωπαίους εταίρους ότι το ζήτημα θα πρέπει να λυθεί άμεσα καθώς υπάρχει ο κίνδυνος η χώρα να μην μπει σε πορεία ανάπτυξης το 2017.Ο Τόμας Βίζερ σε τηλεοπτική συνέντευξη που έδωσε στο Πρακτορείο Bloomberg τόνισε πως η Ελλάδα και οι θεσμοί, που διαχειρίζονται το πρόγραμμα στήριξής της, μπορεί να ανοίξουν τον δρόμο τον Δεκέμβριο για συζητήσεις σχετικά με την ελάφρυνση του χρέους της χώρας.
Αυτό θα μπορούσε να προμηνύει την επιτυχή ολοκλήρωση του προγράμματός της, ανέφερε ο Βίζερ.
«Πρέπει να γίνουν οι μεταρρυθμίσεις και αυτό θα επαναφέρει την ανάπτυξη και αυτό μετά θα ξεκλειδώσει αυτά τα μέτρα, τα οποία στην πραγματικότητα έχουμε ήδη συμφωνήσει», δήλωσε χαρακτηριστικά ο επικεφαλής του Euroworking Group, προσθέτοντας: «Είμαι πολύ αισιόδοξος ότι θα είμαστε εκεί έως το τέλος αυτού του έτους και ότι θα είναι συγκριτικά ήρεμη η πλεύση για το υπόλοιπο του προγράμματος».
Εάν οι υπουργοί Οικονομικών της Ευρωζώνης, που θα συνεδριάσουν στις 5 Δεκεμβρίου, συμφωνήσουν για τις αναγκαίες μεταρρυθμίσεις των πολιτικών, που περιλαμβάνουν τη νομοθεσία για την αγορά εργασίας και τα δημοσιονομικά σχέδια, «τότε όλες αυτές οι συζητήσεις σχετικά με το χρέος, θα μπορούν, ελπίζω, να ολοκληρωθούν», σημείωσε ο Βίζερ.
Οι τιμές των ελληνικών ομολόγων αυξήθηκαν σήμερα, με τις αποδόσεις των τίτλων με τοκομερίδιο 4,75%, που λήγουν τον Απρίλιο του 2019, να υποχωρούν κατά 32 μονάδες βάσης στο 6,9% από 10% τον Σεπτέμβριο, αναφέρει το Bloomberg.
Η αξιολόγηση
Σύμφωνα με πληροφορίες που μεταδίδει το euro2day.gr, οι εκπρόσωποι των δανειστών φαίνεται πως συντάσσουν κείμενο συμφωνίας αναφορικά με τη δεύτερης αξιολόγησης.Το κείμενο αυτό, σύμφωνα με τον προγραμματισμό αναμένεται να συζητηθεί σε αλλεπάλληλα ραντεβού με τα στελέχη της ελληνικής κυβέρνησης που έχουν επωμιστεί το βάρος των διαπραγματεύσεων το ερχόμενο Σαββατοκύριακο, σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το ίδιο site.
Η σύνταξη του κειμένου, εξηγεί την απουσία ραντεβού χθες και σήμερα ανάμεσα στο κουαρτέτο και τους υπουργούς της κυβέρνησης και το περιεχόμενό του είναι αυτό το οποίο θα κρίνει αν μπορεί να επιτευχθεί άμεσα συμφωνία, στη βάση του ορόσημου της 5ης Δεκεμβρίου.
Μήνυμα Τσακαλώτου σε δανειστές: Γρήγορη λύση για το χρέος – Τυχόν αναβολή φέρνει σε κίνδυνο την ανάπτυξη
Εντωμεταξύ, ο έλληνας υπουργός Οικονομικών, Ευκλείδης Τσακαλώτος έστειλε με συνέντευξή του στη Wall Street Journal το δικό του μήνυμα – προειδοποίηση προς Γερμανία και δανειστές.Ειδικότερα, στον απόηχο της σημαντικής επίσκεψης στην Αθήνα του απερχόμενου αμερικανού προέδρου, Μπαράκ Ομπάμα και της συνάντησής του με τη Γερμανίδα Καγκελάριο αλλά και τις για ακόμη μια φορά δηλώσεις Σόιμπλε για μη λήψη μέτρων για το ελληνικό χρέος, ο κ. Τσακαλώτος δηλώνει πως πρέπει άμεσα να παρθεί απόφαση για την αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέος καθώς οποιαδήποτε άλλη καθυστέρηση θα φέρει σε κίνδυνο την ελπίδα ανάκαμψης της ελληνικής οικονομίας στο 2017.
Ο έλληνας υπουργός οικονομικών, ξεκαθάρισε πως αν δεν υπάρξει συμφωνία με τους ευρωπαίους εταίρους εντός των επόμενων εβδομάδων, μέσα στον Δεκέμβρη και τον Ιανουάριο τότε οι ίδιοι οι εταίροι μέσω της ενέργειας αυτής θα υπονομεύσουν τη μεγαλύτερη ευκαιρία για έξοδο της Ελλάδας από την επταετή οικονομική κρίση.
Η αποτυχία να έρθουν ο «ενάρετος κύκλος» της ανάπτυξης με ώθηση από το θέμα του χρέους, η εμπιστοσύνη των επενδυτών και η αγορά ομολόγων από την ΕΚΤ, θα θέσει σε κίνδυνο τη δυνατότητα της Ελλάδας να βγει από το Μνημόνιο «και αυτό θα είναι σε βάρος και της Ελλάδας και των πιστωτών της», είπε χαρακτηριστικά ο κ. Τσακαλώτος.
«Αν κλωτσήσουμε παρακάτω το τενεκεδάκι και πούμε ότι "θα αποφασίσουμε σε δύο χρόνια" για το πώς θα κάνουμε το χρέος της Ελλάδας βιώσιμο, τότε οι επενδυτές θα αναβάλουν επίσης τις αποφάσεις τους για επενδύσεις στην Ελλάδα» συνέχισε ενώ πρόσθεσε πως οι φωνές του λαϊκισμού αυξάνονται στην Ευρώπη.
Όπως τόνισε, η ευρωζώνη θα επιζήσει μόνο αν καταφέρει να πείσει τους ψηφοφόρους ότι μπορεί να λύσει τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει. «Αν απλά αναβάλουμε τις πολιτικές αποφάσεις... τότε ο κόσμος θα πει ό,τι αυτό δεν λειτουργεί».
Ο κ. Τσακαλώτος στη συνέντευξή του, επισήμανε πως είναι ζωτικής σημασίας οι άμεσες ενέργειες καθώς αν δεν υπάρχει συμφωνία για την ελάφρυνση χρέους τον Δεκέμβριο ή τον Ιανουάριο, αυτό θα σημαίνει ότι δεν θα υπάρξει συμμετοχή στο πρόγραμμα της ΕΚΤ μέχρι τον Μάρτιο.
«Θα είναι πολύ κοντόφθαλμη επιλογή να σταματήσει η διαδικασία που μας βγάλει από το πρόγραμμα, εξέλιξη που είναι ορατή», είπε χαρακτηριστικά.
Μήνυμα και σε Γερμανία
Όπως είναι γνωστό, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών από τη μεριά του, συνεχίζει να υποστηρίζει με «νύχια και με δόντια» τη μη λήψη απόφασης για ελάφρυνση του ελληνικούς χρέους παρά τις δηλώσεις στήριξης στην Ελλάδα από τον αμερικανό Πρόεδρο. «Όποιος μιλάει τώρα για ελάφρυνση του ελληνικού χρέους αποθαρρύνει εκείνους που θέλουν μεταρρυθμίσεις», δήλωσε μεταξύ άλλων ο Βόλφγανγκ Σόιμπλε πριν ακόμα επισκεφτεί τη χώρα του ο Μπαράκ Ομπάμα.Εντωμεταξύ, ο Ευκλείδης Τακαλώτος από τη μεριά του πάντως, απορρίπτει τη θεωρία ότι το Βερολίνο αποφεύγει το θέμα του ελληνικού χρέους λόγω των γερμανικών εκλογών το 2017. «Σε κάποιο σημείο μιας σχέσης πρέπει να εμπιστεύεται ο ένας τον άλλο γιατί υπάρχουν τεράστια κόστη από την έλλειψη εμπιστοσύνης» ανέφερε χαρακτηριστικά.
Αξίζει να σημειωθεί πως η κουβέντα και η συζήτηση για τις πολιτικές λιτότητας στην Ευρώπη με τα καταστροφικά πολιτικά και κοινωνικά αποτελέσματα σε σειρά χωρών και στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα γίνεται ολοένα και πιο «καυτή».
Σημάδια «ανοιχτής αντιπαράθεσης» με το Βερολίνο και τις πολιτικές του φαίνονται πως έρχονται στο προσκήνιο μετά και από την αποχή Ελλάδας και Ιταλίας από την ψηφοφορία για την έγκριση του προϋπολογισμού της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Με αυτόν τον τρόπο, Ελλάδα και Ιταλία εξέφρασαν τη δυσαρέσκειά τους για τη μείωση των κονδυλίων που είχε αρχικά προτείνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη στήριξη των μεσογειακών χωρών, προς όφελος των χωρών της ανατολικής Ευρώπης.
Μάλιστα, ο ίδιος ο Ιταλός πρωθυπουργός, Ματέο Ρέντσι, σε δήλωση «οργής» ξεκαθάρισε πως η «Ιταλία δεν είναι κουμπαράς, ούτε ΑΤΜ της Ευρώπης» επαναλαμβάνοντας το αίτημά του για τερματισμό της λογικής της λιτότητας, ενώ στάθηκε στην ανάγκη «να δουλέψουμε όλοι μαζί για μια Ευρώπη διαφορετική».
Σημειώνεται πως σήμερα στο Βερολίνο, Άνγκελα Μέρκελ, Τερέζα Μέι, Μαριάνο Ραχόι, Ματέο Ρέντσι και Φρανσουά Ολάντ συναντήθηκαν με τον Μπαράκ Ομπάμα. Στη «μίνι» αυτή σύνοδο συζητήθηκαν μεταξύ άλλων η κρίση της Συρίας και της Ουκρανίας, καθώς, επίσης και οι συνέπειες των αμερικανικών εκλογών με τον ίδιο τον Ομπάμα να δηλώνει πως είναι «επιφυλακτικά αισιόδοξος» σχετικά με τον Ντόναλντ Τραμπ και το άλμα στο άγνωστο που αντιπροσωπεύει η μελλοντική αμερικανική προεδρία.
Σχετικά άρθρα