Οικογένειες στέλνουν τους δικούς τους στα ψυχιατρεία ελέω κρίσης | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Οικογένειες στέλνουν τους δικούς τους στα ψυχιατρεία ελέω κρίσης

15:02 | 6/11/16

Οι ακούσειοι εγκλεισμοί φτάνουν το 74,5%

Η πρόσφατη υπόθεση της ηθοποιού Τριανταφύλλης Μπουτεράκου και του εγκλεισμού της στο Δρομοκαΐτειο προκάλεσε ιδιαίτερη αίσθηση.

Η νεαρή ηθοποιός ισχυρίστηκε ότι η οικογένειά της προώθησε τον εγκλεισμό της στο ψυχιατρείο για οικονομικούς λόγους, για να μην της αφήσουν την περιουσία τους.

Στο θολό κόσμο της ψυχικής ασθένειας και του τι τελικά είναι πραγματικό, υπάρχουν στοιχεία που αποκαλύπτουν ένα έγκλημα που σχετίζεται με την κρίση και που σπάνια τιμωρείται: οικογένειες που κλείνουν τους δικούς τους ανθρώπους στα ψυχιατρικά ιδρύματα για οικονομικούς και όχι μόνον λόγους.

Τα στοιχεία που ήρθαν στο φως στο πλαίσιο του 2ου Mental Health Conference, που διεξήχθη στην Αθήνα την εβδομάδα που πέρασε είναι σοκαριστικά: το ποσοστό των ακούσιων εγκλεισμών και νοσηλειών σε ψυχιατρεία στην Ελλάδα σκαρφάλωσε στο 74,5% (στοιχεία 2014) ενώ στις αρχές της κρίσης, το 2011 το ποσοστό ήταν 57,4% ενώ την ίδια στιγμή ο ευρωπαϊκός μέσος όρος είναι 13,6%.

Σύμφωνα με τη εισήγηση που έκανε στο συνέδριο ο καθηγητής Κοινωνικής Ψυχιατρικής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο, Στέλιος Στυλιανίδης, «λόγω της κρίσης, τα όρια στις αντοχές των οικογενειών ξεπερνιούνται, οπότε καταφεύγουν σε ποσοστό 70% στον εισαγγελέα προκειμένου να νοσηλεύσουν το άρρωστο μέλος τους».

Ο κ. Στυλιανίδης παρουσίασε στο συνέδριο και τη «Μελέτη ακούσιων νοσηλειών στην Αθήνα». Τα στοιχεία είναι αποκαλυπτικά: το 69,8% των εγκλεισμών στο Ψυχιατρικό Νοσοκομείο Αττικής (Δαφνί) ενεργοποιείται από συγγενικά πρόσωπα του εγκλειόμενου ενώ το 30,2% αυτεπάγγελτα. Στο 55% των περιπτώσεων ακούσιας νοσηλείας, ο λόγος που επικαλείται είναι η επιθετικότητα και στο 34,2% η ασυνέχεια στην φαρμακευτική αγωγή, δηλαδή παράγοντες που δεν αποτελούν απαραίτητα στοιχεία ψυχοπαθολογίας του ατόμου.

Η αύξηση στους εγκλεισμούς στα χρόνια της κρίσης αυξάνεται ραγδαία:

2012 – 56,6 %
2013 – 63,5%
2014 – 74,5%

Κατά τη νοσηλεία, 1 στους 4 ασθενείς καθηλώνεται μηχανικά. Μάλιστα, δυο χρόνια μετά το εξιτήριο, οι ασθενείς επανεισάγονται στο ψυχιατρικό νοσοκομείο σε ποσοστό 23,1%.

Στο συνέδριο συμμετείχαν επιστήμονες από όλη την Ευρώπη αλλά και ο υπουργός Υγείας, Ανδρέας Ξανθός.

Ο υπουργός Υγείας με το νέο νομοσχέδιο για την Ψυχική Υγεία προανήγγειλε επανεκκίνηση της ψυχιατρικής μεταρρύθμισης. «Στον κατακερματισμένο κόσμο των ψυχιατρικών ασθενών δεν μπορούμε να παρέχουμε κατακερματισμένες υπηρεσίες ψυχικής υγείας», τόνισε ο υπουργός.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών