12:47 | 15/11/16
Μια από τις τραγικότερες θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου
Μια από τις τραγικότερες θηριωδίες κατά τη διάρκεια του Β' Παγκοσμίου Πολέμου στον ελλαδικό χώρο, με κωδικό όνομα «Unternehmen Kalavryta»(«Επιχείρηση Καλάβρυτα»), έλαβε χώρα από 5 έως 15 Δεκεμβρίου του 1943, με τραγικό αποκορύφωμα στις 13 Δεκεμβρίου 1943, όταν 780 κάτοικοι της περιοχής των Καλαβρύτων και από τα γύρω χωριά εκτελέστηκαν ανηλεώς από την 117η Μεραρχία Καταδρομών της Βέρμαχτ (Τακτικός Γερμανικός Στρατός).
Ταυτόχρονα η γραφική πόλη, δεκάδες χωριά, μακραίωνα Άγια και Ιστορικά Μοναστήρια, πυρπολήθηκαν και καταστράφηκαν ολοσχερώς, σφραγίζοντας έτσι μια από τις χειρότερες θηριωδίες των Ναζί εναντίον άοπλου πληθυσμού σε πανευρωπαϊκό επίπεδο.
Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση στην επετειακή φετινή χρονιά που συμπληρώνει 120 χρόνια δράσης και δημιουργίας, διοργανώνει εκδήλωση με Θέμα : «ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ - Η Λήθη δεν θα παραγράψει το "απαίσιο έγκλημα" της Βερμαχτ το 1943 στην περιοχή Καλαβρύτων» σε μια προσπάθεια διάσωσης της Ιστορικής και Μαρτυρικής Μνήμης του στυγερού εγκλήματος - το μεγαλύτερο μη Εβραϊκού χαρακτήρα στην Ευρώπη κατά τον β' Παγκόσμιο Πόλεμο.
Η σφαγή των Καλαβρύτων, αποκαλούμενη στο σύνολό της ως «ΚΑΛΑΒΡΥΤΙΝΟ ΟΛΟΚΑΥΤΩΜΑ», παραμένει βαρύτατη περίπτωση εγκλήματος πολέμου. Η διαταγή της μαζικής δολοφονίας άοπλων και αθώων κατοίκων της περιοχής ήταν ενταγμένη στο ζοφερό σχέδιο της Βέρμαχτ να καίει χωριά και να δολοφονεί εν ψυχρώ άμαχους πολίτες στην Πελοποννησιακή προέλασή της, προκειμένου να αφανίσει κάθε πιθανή εστία αντίστασης.
Η Παγκαλαβρυτινή Ένωση σε Συνεργασία και με τους Συλλόγους Καλαβρυτινών Αθήνας, Σοπωτινών, Σκεπαστού, Ρογών, Κερπινής, και Λιβαρτζινών, τιμώντας συνολικά τους Μάρτυρες του Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος, διοργανώνει Εκδήλωση Μνήμης την Πέμπτη 24 Νοεμβρίου 2016, από τις 18.30 (6.30 απογευματινή), στην αίθουσα εκδηλώσεων της ΕΣΗΕΑ, Ακαδημίας 20, Τηλ: 2103675424, Αθήνα (Πρόσβαση από Πλατεία Συντάγματος δια της οδού Βουκουρεστίου).
Στην εκδήλωση θα μιλήσουν Καλαβρυτινοί που έζησαν τα γεγονότα του 1943 είτε που έχουν άμεση γνώση της αφήγησης τους, στα Καλάβρυτα, τον Πριόλιθο, τους Ρωγούς, την Κερπινή, το Σκεπαστό, τα Μαζεϊκα, το Λιβάρτζι και επίσης έγκριτοι επιστήμονες.
Η εκδήλωση τελεί υπό την αιγίδα του Δήμου Καλαβρύτων και περιλαμβάνεται στο επίσημο πρόγραμμα Μνήμης για το 2016.
Στο Προεδρείο εκτός των αφηγητών θα παρίσταται συμβολικά και τιμητικά ο Δήμαρχος Καλαβρύτων ενώ τον γενικό συντονισμό της συζήτησης θα έχει η κυρία Αρετή Πράγια. Έχουν κληθεί να συμμετάσχουν τιμητικά η Ένωση Θυμάτων Καλαβρυτινού Ολοκαυτώματος και Φορείς και Οργανώσεις σχετικού χαρακτήρα.
*************************************************************
* Η φράση αναφέρθηκε από τον Εισαγγελέα στην Δίκη της Νυρεμβέργης σχετική με τον τρόπο που χαρακτήρισε το "Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα"
*************************************************************
Το αναλυτικό πρόγραμμα έχει ως εξής
Πρόγραμμα Εκδήλωσης Μνήμης
18:00 - 18:30 Προσέλευση- Συντονίστρια Εκδήλωσης κ. Αρετή Πράγια, Παγκαλαβρυτινή Ένωση
- Τελετάρχης : Η Κοσμήτωρ της Παγκαλαβρυτινής Ενώσεως Κυρία Μαριάνθη Χρονοπούλου
18.40 - 18.50 Χαιρετισμός του Δημάρχου Καλαβρύτων κ Γεωργίου Λαζουρά
18.50 - 19.00 Χαιρετισμοί Επισήμων Εκπροσώπων
ΠΡΩΤΟ ΜΕΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
19.00 - 19.40 Βιωματικές Αφηγήσεις- Αφήγηση των γεγονότων της 13ης Δεκεμβρίου 1943 στα Καλάβρυτα, από τους κ. Παναγιώτη Κουμάντο, Οικονομολόγο και κ. Σπυρίδωνα Καμπέρο, Ομ. Καθηγητή Οδοντιατρικής Σχολής Αθηνών (ΕΚΠΑ)
- Αφήγηση των γεγονότων του Δεκεμβρίου 1943 στο Σκεπαστό, από τον κ. Τάκη Γιανακάριο, Πτέραρχο ε.α.
- Αφήγηση των γεγονότων του Δεκεμβρίου 1943 στον Πριόλιθο, από τον κ. Παναγιώτη Μπράτσικα, γιο εκτελεσθέντα στον Αυχένα Πριολίθου
- Αφήγηση της από θαύμα διάσωσής του, από τον κ. Ιωάννη Ανδρόπουλο, από το Λιβάρτζι
- Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1943 στην περιοχή της Κλειτορίας από τον Δρ. Κοινωνιολογίας κ. Δημήτριο Σταθακόπουλο
- Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1943 στην Κερπινή από τον κ. Αντώνιο Βασιλόπουλο, Δημοσιογράφο
- Τα γεγονότα του Δεκεμβρίου 1943 στους Ρωγούς, από τον κ. Μιχάλη Γκριτζά, Πρόεδρο του Συλλόγου Απανταχού Ρωγιτών.
ΔΕΥΤΕΡΟ ΜΕΡΟΣ ΕΚΔΗΛΩΣΗΣ
20.00 - 20.15 «Καλαβρυτινό Ολοκαύτωμα - Η διάσταση, το σήμερα και η προοπτική στο αύριο» Παρουσίαση συμπερασμάτων από την Καλαβρυτινή τ. Καθηγήτρια Ανώτατης Εκπαίδευσης κ. Μαρία Βαϊνά.20.15 - 20.30 Τοποθετήσεις, παρεμβάσεις και συζήτηση
20.30 - 20.45 Σύνοψη - Τέλος Εκδήλωσης.
Σχετικά άρθρα