Ολοταχώς για συμφωνία πακέτο | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Ολοταχώς για συμφωνία πακέτο

14:10 | 20/11/16
olotaxws-gia-symfwnia-paketo

Τριήμερο διαβουλεύσεων και αμοιβαίων συμβιβασμών για να συμφωνήσουν σε αξιολόγηση, χρέος και πρωτογενή πλεονάσματα

Την επιτάχυνση μιας συνολικής συμφωνίας για αξιολόγηση, χρέος
και πρωτογενή πλεονάσματα μέχρι και τις 5 Δεκεμβρίου ,είχε ως στόχο η τριήμερη διαπραγμάτευση μεταξύ των εκπροσώπων των θεσμών.

Τις ημέρες που προηγήθηκαν, όλοι οι εμπλεκόμενοι με το ελληνικό πρόγραμμα αναζήτησαν μια κοινή συνισταμένη σε ότι αφορά τις απαιτήσεις τους από την δεύτερη αξιολόγηση και πολύ περισσότερο την μορφή που θα έχει μια συνολική συμφωνία που θα πρέπει να υπάρξει για την Ελλάδα.

Τούτο με δεδομένο ότι θα έπρεπε να γίνουν αμοιβαίες υποχωρήσεις από ΕΕ, ΔΝΤ και τους υπουργούς του Eurogroup που θα πάρουν τις τελικές αποφάσεις.

Το Eurogroup θα πρέπει να είναι έτοιμο στις αρχές του επόμενου μήνα να ανοίξει όλα τα θέματα ώστε να υπάρξει μια συνεννόηση με το ΔΝΤ. Θα πρέπει δηλαδή όλοι οι υπουργοί οικονομικών της Ευρωζώνης να είναι έτοιμοι εκτός από τα βραχυπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα μέτρα για το χρέος να συζητήσουν και για την αναθεώρηση των δημοσιονομικών στόχων σε ότι αφορά των πρωτογενή πλεονάσματα.

Το σημείο αυτό συμφωνήθηκε αν και κανείς δεν μπορεί να το ομολογήσει από τώρα. Βεβαίως, μια τέτοια απόφαση θα ληφθεί υπό την αίρεση ότι η Ελλάδα θα πετύχει όσα έχουν συμφωνηθεί μέχρι και το 2018. Πάντως όσοι γνωρίζουν σημειώνουν ότι οι στόχοι των πρωτογενών πλεονασμάτων από το 3,5% του ΑΕΠ που προβλέπει το πρόγραμμα για την δεκαετία 2018 -2028 δεν μπορεί να μειωθούν πολύ ώστε να προσεγγίσουν το 1,5% του ΑΕΠ που ζητά το ΔΝΤ.

Πιο πιθανός θεωρείται ένας στόχος στο 2,5% του ΑΕΠ αν υπάρξουν μελέτες ότι η μείωση του στόχου δεν θα απαιτήσει πρόσθετα μέτρα στην πρόταση του ΕΜΣ για την ελάφρυνση του χρέους από πλευράς της Ευρώπης . Το υπουργείο οικονομικών έχει ήδη έτοιμα σενάρια που καταλήγουν ότι με τα μέτρα που προτείνει ο ΕΜΣ το ελληνικό χρέος μπορεί να είναι βιώσιμο και με χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα.

Το ΔΝΤ ζήτησε και πήρε από τον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας μέσα στο τριήμερο μια πρόταση για τα «εμπλουτισμένα» μέτρα για το χρέος που έχουν υποσχεθεί οι Ευρωπαίοι ότι θα συζητήσουν για την Ελλάδα.

Το τίμημα

Αν και σήμερα κανείς δεν αναφέρεται σε νέα μέτρα είναι δεδομένο ότι ένα μέρος των συμβιβασμών που θα γίνουν εκατέρωθεν θα έρθει ως κόστος για το ελληνικό πρόγραμμα. Τα πιθανά πρόσθετα μέτρα στα οποία θα πρέπει να δεσμευτεί η Ελλάδα αυτά θα προκύψουν από δύο κατευθύνσεις.

-Την κάλυψη του κενού που θα δημιουργήσει οι μεσοπρόθεσμοι στόχοι που θα αποφασιστούν τελικά για τα Ελλάδα σε σχέση με το 1,5% του ΑΕΠ που το ΔΝΤ θεωρεί εφικτό με τα υφιστάμενα μέτρα .

-Τις απαιτήσεις που θα εγείρει το ΔΝΤ κατά την διμερή διαπραγμάτευση που θα γίνει με την Ελλάδα ώστε να υπογραφεί νέο πρόγραμμα και να εξασφαλιστεί ο ενεργός ρόλος του ταμείου. Η ελληνική πλευρά πιστεύει ότι αν στα μέτρα για το χρέος υπάρχει πρόβλεψη για την εξαγορά του παλιού χρέους των 13 δισ. ευρώ προς το ΔΝΤ οι απαιτήσεις δεν θα είναι υπερβολικές.

Πάντως τα όποια νέα μέτρα που θα πέσουν στο τραπέζι θα συζητηθούν μέσα στο 2017 και αν χρειαστεί θα εφαρμοστούν όταν υιοθετηθούν οι νέοι στόχοι για τα πρωτογενή πλεονάσματα.

Βέβαιο θεωρείται επίσης ότι η Ελλάδα θα πρέπει να αποδεχθεί αυστηρή εποπτεία από την ΕΕ μέχρι να τελειώσει και το πρόγραμμα του ΔΝΤ.

Και τώρα αξιολόγηση

Μετά την τριήμερα διακοπή οι δύο πλευρές θα κάτσουν πάλι στο τραπέζι με πρώτο στόχο να κλείσουν εντός ημέρας το προϋπολογισμό του 2017 ώστε να μπορέσει να κατατεθεί την Δευτέρα στην Βουλή.

Σήμερα αναμένεται να ληφθούν η τελικές αποφάσεις για την χρηματοδότηση του Κοινωνικού Εισοδήματος Αλληλεγγύης που είναι στην ουσία και το μοναδικό αγκάθι στα δημοσιονομικά.

Πιο δύσκολα θα είναι τα πράγματα στην συνάντηση της υπουργού εργασίας με τους δανειστές Το υπουργείο εργασίας θα προσέλθει με πρόταση για αύξηση του ορίου των απολύσεων κατά 10% από 5% που είναι σήμερα έναντι της απαίτησης του ΔΝΤ για πλήρη απελευθέρωση προκειμένου να ρυθμιστεί το κρίσιμο θέμα των ομαδικών απολύσεων . Επίσης θα πρέπει να λυθούν ή αναβληθούν λύσεις για την επαναφορά της ανταπεργίας τις αλλαγές στον συνδικαλιστικό νόμο και τις συλλογικές συμβάσεις εργασίας όπου υπάρχει επίσης εμπλοκή αφού το ΔΝΤ επιμένει ο κατώτερος μισθός να ορίζεται με νόμο ενώ το υπουργείο εργασίας μέσα από συλλογικές διαπραγματεύσεις .

Τέλος μέσα στην ημέρα θα γίνει ακόμη μια συνάντηση με τον υπουργό υγείας κ. Ανδρέα Ξανθό για τις δαπάνες του τομέα του . Οι δανειστές θα επιμείνουν στο καλύτερο έλεγχο των επιστροφών όσων δαπανών υπερβαίνουν τα όρια που θέτει το υπουργείο για φαρμακευτικά προϊόντα και ιδιωτικές υπηρεσίες υγείας.


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών