Κάντο όπως οι Δανοί: Ένα νέο πρόγραμμα για διάσωση ελληνικών επιχειρήσεων | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κάντο όπως οι Δανοί: Ένα νέο πρόγραμμα για διάσωση ελληνικών επιχειρήσεων

12:49 | 21/12/16

O επικεφαλής του Early Warning, Søren Boutrup, περιγράφει στο Fortune τη δομή και τη λειτουργία ενός προγράμματος δεύτερης ευκαιρίας για τις εταιρείες

Ένα «νοσοκομείο» για τις ευπαθείς επιχειρήσεις που βρίσκονται σε κίνδυνο δημιουργήθηκε στη Δανία με στόχο να βοηθήσει στην ανάκαμψή τους ή στο γρήγορο «θάνατό» τους, με όσο το δυνατόν λιγότερες απώλειες τόσο για τον επιχειρηματία, όσο και για το ίδιο το κράτος.

Η πρωτοβουλία του «Early Warning» έρχεται πλέον και στη χώρα μας συμβάλλοντας στη δημιουργία μιας υγιούς επιχειρηματικής κοινότητας εντός της οποίας δραστηριοποιούνται επιχειρήσεις με αναπτυξιακή προοπτική.

Υπενθυμίζεται πως πριν από λίγες μέρες «έπεσε» και επίσημα η υπογραφή για τη σύμβαση χρηματοδότησης του έργου «European Network for Early  Warning and for Support to Enterprises and Second Starters» από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή που αφορά και τη χώρα μας, με βασικούς  εταίρους το ΙΜΕ ΓΣΕΒΕΕ και το Επαγγελματικό Επιμελητήριο Αθηνών. Πρόκειται για ένα ευρωπαϊκό έργο που αποσκοπεί στην υποστήριξη επιχειρήσεων που βρίσκονται σε δυσχερή οικονομική θέση, την έγκαιρη προειδοποίηση, ώστε να αποτρέπεται η βίαιη πτώχευση, και την ενθάρρυνση της δεύτερης ευκαιρίας για την επανεκκίνηση επιχειρηματικής δραστηριότητας.

Η Ελλάδα είναι μία από τις επτά χώρες (Δανία, Γερμανία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο, Πολωνία και Ελλάδα)  που επελέγησαν να συμμετάσχουν στο ευρωπαϊκό πρόγραμμα COSME με τα πλεονεκτήματα του εν λόγω προγράμματος για τις κυβερνήσεις και τις επιχειρήσεις να είναι πολλαπλά. O επικεφαλής του Early Warning, Søren Boutrup, ο οποίος επισκέφτηκε πριν από λίγες ημέρες στην Αθήνα τον Πρόεδρο της ΓΣΕΒΒΕ, Γιώργο Καββαθά, αλλά και Έλληνες εθελοντές που θέλουν να εμπλακούν στο πρόγραμμα σε επίπεδο mentoring, περιέγραψε στο Fortunegreece τη δομή και τους στόχους του προγράμματος.

Όπως ανέφερε χαρακτηριστικά το μεγαλύτερο όφελος  για την κυβέρνηση είναι ότι ένας αντίστοιχος οργανισμός Early Warning θα ιδρυθεί στην Ελλάδα, προσαρμοσμένος στις ανάγκες της τοπικής αγοράς, εφαρμόζοντας ωστόσο τη συνταγή της επιτυχίας που ακολουθήθηκε στη Δανία. «Κάθε φορά που η οργάνωση σώζει μια εταιρεία θα εξοικονομούνται θέσεις εργασίας για την κοινωνία. Το όφελος για τις εταιρείες είναι ότι μπορούν να πάρουν δωρεάν και εμπιστευτική βοήθεια εάν βρεθούν σε μπελάδες » τονίζει ο κ. Boutrup.

Αναμφίβολα το Early Warning κατέγραψε σημαντική επιτυχία στη Δανία, βοηθώντας πολλές επιχειρήσεις να αποφύγουν την πτώχευση. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση της Ελλάδας, μιας χώρας υπό ύφεση για περισσότερα από επτά χρόνια με εντελώς διαφορετική επιχειρηματική νοοτροπία;  Πώς μπορεί μια τέτοια υπηρεσία να φέρει αποτελέσματα στην εγχώρια αγορά;
Έχουμε βοηθήσει περίπου 5.000 εταιρείες τα τελευταία 9 χρόνια
Ο Søren Boutrup παραδέχεται πως Δανία και Ελλάδα είναι χώρες με αρκετές διαφορές μεταξύ τους, ωστόσο, υπογραμμίζει πως ένας επιχειρηματίας που η επιχείρησή του  περνάει κρίση αντιμετωπίζει σχεδόν το ίδιο είδος των προβλημάτων, ανεξαρτήτως της χώρας από την οποία προέρχεται. «Η διαχείριση των κρίσεων είναι καθολική – αλλά στην εφαρμογή της εκάστοτε στρατηγικής λαμβάνουμε πάντα υπόψη  τον πολιτισμό και την κουλτούρα της εκάστοτε αγοράς. Σε ότι αφορά τη Δανία έχουμε βοηθήσει περίπου 5.000 εταιρείες τα τελευταία 9 χρόνια, και έχουμε σώσει περισσότερες από τις μισές. Αλλά για να το κάνουμε αυτό, είναι σημαντικό ο ιδιοκτήτης της επιχείρησης να παραδέχεται στον εαυτό του ότι η εταιρεία του βρίσκεται σε κρίση. Όσο νωρίτερα έχουμε επίγνωση της κατάστασης – τόσο αυξάνονται οι πιθανότητες  να σώσουμε την εταιρεία».

Αλήθεια ποιοι είναι οι βασικοί λόγοι που μπορεί να οδηγήσουν μια εταιρεία σε παύση της λειτουργίας της; Πόσο δύσκολο είναι για τους ανθρώπους του Early Warning να πείσουν έναν επιχειρηματία ότι η εταιρεία αντιμετωπίζει προβλήματα βιωσιμότητας; Σύμφωνα με τον κ.  Boutrup, η εμπειρία του έχει δείξει ότι ο νούμερο ένα παράγοντας είναι η έλλειψη ρευστότητας. «Το να πείσεις τις επιχειρήσεις σχετικά με τα προβλήματα βιωσιμότητας τις περισσότερες φορές συνιστά άθλο. Μερικοί επιχειρηματίες ζητούν βοήθεια αμέσως, ενώ άλλοι είναι πολύ πεισματάρηδες και αρνούνται να  παραδεχτούν ακόμη και  στον ίδιο τους τον εαυτό ότι βρίσκονται σε κρίση».

Το πλάνο του Early Warning περιλαμβάνει για την Ελλάδα την παροχή βοήθειας σε περίπου 700 εταιρείες τα επόμενα 3 χρόνια, με τον Οργανισμό να τίθεται και επίσημα σε λειτουργία στις αρχές του Μαρτίου του 2017. « Στα σχέδιά μας  είναι να προσφέρουμε την τεχνογνωσία μας σε όλες τις περιοχές της Ελλάδας χτίζοντας έναν βιώσιμο οργανισμό  στις υπηρεσίες των προβληματικών επιχειρήσεων καταλήγει ο κ. Boutrup.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών