Παπαδημητρίου: Παραμένει στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2016 | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Παπαδημητρίου: Παραμένει στόχος η ολοκλήρωση της αξιολόγησης εντός του 2016

13:37 | 13/12/16
papadhmhtrioy-paramenei-stoxos-h-oloklhrwsh-ths-aksiologhshs-entos-toy-2016

"Η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα το 2018 και θα μπορέσει να βγει στις αγορές", τόνισε ο υπουργός Οικονομίας. Χαρακτήρισε ορισμένες από τις προτάσεις του ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις "δογματικές"

Ο Υπουργός Οικονομίας και Ανάπτυξης, Δημήτρης Παπαδημητρίου, στο πλαίσιο της συμμετοχής του στο 18ο Capital Link Forum-Invest in Greece το οποίο πραγματοποιείται στη Νέα Υόρκη, μίλησε στην εκπομπή "Bloomberg Markets: European Close" με τον δημοσιογράφο Μάικλ ΜακΚι.

Ο Υπουργός ρωτήθηκε αν η Ελλάδα θα ολοκληρώσει τη δεύτερη αξιολόγηση του προγράμματος εντός του 2016. Ο κ. Παπαδημητρίου δήλωσε ότι το χρονοδιάγραμμα της Ελλάδας είναι να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση μέχρι  το τέλος του τρέχοντος έτους και ότι αυτό είναι πολύ σημαντικό για την Ελλάδα, διότι μόλις αυτή ολοκληρωθεί τότε φυσικά τα ελληνικά ομόλογα θα μπορούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Τόνισε πως πρόκειται για μια πολύ σημαντική διαπραγμάτευση και η Ελλάδα θα διαπραγματευθεί με καλή πίστη για να είναι σε θέση να την ολοκληρώσει.

Σε ερώτηση για το ότι ένα από τα προβλήματα που υπάρχουν είναι ότι οι θεσμοί απαιτούν επιπλέον μέτρα ώστε να υπάρχουν πλεονάσματα της τάξης του 3,5%, κάτι που η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν είναι βιώσιμο, ο Υπουργός συμφώνησε ότι το 3,5% δεν είναι βιώσιμο και εντόπισε το πρόβλημα στην ασυμφωνία μεταξύ του ΔΝΤ και των ευρωπαίων ηγετών. Ανέφερε πως οι Ευρωπαίοι ηγέτες φαίνεται να πιστεύουν ότι η Ελλάδα είναι στο δρόμο της ανάκαμψης και τα τελευταία στατιστικά στοιχεία στηρίζουν αυτή την άποψη. Δήλωσε ότι η Ελλάδα θα μπορέσει να ολοκληρώσει το πρόγραμμα το 2018 και θα μπορέσει να βγει στις αγορές από τη στιγμή που θα συμμετέχει και στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης της ΕΚΤ. Από την άλλη πλευρά το ΔΝΤ έχει διαφορετική άποψη και πιστεύει ότι χρειάζονται επιπλέον μέτρα. Ο Υπουργός δήλωσε ότι «ζούμε σε έναν ασταθή κόσμο και το να παίρνουμε αποφάσεις το 2016 για το 2019 και πέρα δεν είναι αυτό που θα περίμενε ο καθένας. Οι προβλέψεις του ΔΝΤ μέχρι στιγμής υπήρξαν λανθασμένες, εντυπωσιακά λανθασμένες».

Η επόμενη ερώτηση αφορούσε το εάν η κυβέρνηση Τσίπρα θα προχωρήσει στις μεταρρυθμίσεις που ζητούν οι θεσμοί και αν ο Αλέξης Τσίπρας έχει το πολιτικό κεφάλαιο για να κάνει τις μεταρρυθμίσεις αυτές. Ο Υπουργός τόνισε ότι αυτή η κυβέρνηση έκανε περισσότερες αλλαγές σύμφωνα με τις προτάσεις του ΟΟΣΑ σε σύγκριση με οποιαδήποτε προηγούμενη κυβέρνηση. Χαρακτήρισε ορισμένες από τις προτάσεις του ΔΝΤ για μεταρρυθμίσεις δογματικές, οι οποίες έχουν αποτύχει εντυπωσιακά σε άλλες χώρες. Ανέφερε πως χρειάζονται ακόμα μεταρρυθμίσεις αλλά χρειάζεται πολύ προσοχή ώστε οι μεταρρυθμίσεις αυτές να οδηγούν σε ανάπτυξη και ευημερία. Η κυβέρνηση θα κάνει αυτό που είναι σωστό για τους πολίτες και την οικονομία.

Ρωτήθηκε για τον προϋπολογισμό που ψηφίστηκε και αν το 2,7% ανάπτυξη είναι εφικτό. Ο Υπουργός απάντησε ότι το 2,7% βασίζεται στα μέτρα που έχουν ήδη παρθεί και είναι εφικτό. Σκοπός της κυβέρνησης είναι να μπορέσει να χαμηλώσει την φορολογία και να κάνει τη χώρα πιο ελκυστική για επενδύσεις. Ο προϋπολογισμός είναι ρεαλιστικός και περιέχει ανάπτυξη ύψους 2,7% που δεν αποτελεί μόνο πρόβλεψη της Ελληνικής κυβέρνησης αλλά και της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

Τέλος ο Υπουργός ρωτήθηκε για τα ελληνικά ομόλογα, δεδομένου του γεγονότος της συνολικής ανόδου των αποδόσεων των ομολόγων διεθνώς και απάντησε ότι οι αποδόσεις των ελληνικών ομολόγων ειδικά έχουν πέσει, σε σχετική βάση, και αυτό είναι ένα θετικό δείγμα.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών