Παπαδημητρίου: Προτεραιότητα των επιχειρήσεων η χρηματοδότηση, όχι οι φόροι | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Παπαδημητρίου: Προτεραιότητα των επιχειρήσεων η χρηματοδότηση, όχι οι φόροι

16:18 | 9/12/16

Ο υπουργός Οικονομίας απάντησε στην Ντ. Μπακογιάννη που στηλίτευσε τη δήλωση ότι δεν ευθύνεται η φορολογία για τη χαμηλή ανταγωνιστικότητα

Απάντηση στην Ντόρα Μπακογιάννη που χαρακτήρισε πρωτοφανείς τις δηλώσεις του για τη σχέση φορολογίας-
ανταγωνιστικότητας έδωσε από τη Βουλή ο υπουργός Οικονομίας Δημήτρης Παπαδημητρίου σημειώνοντας ότι το βασικό πρόβλημα των ελληνικών επιχειρήσεων είναι η ελλιπής χρηματοδότηση και όχι οι φόροι.

«Αυτό που είπα είναι ότι η φορολογία δεν αποτελεί καταλυτικό παράγοντα της καταστροφής της εθνικής ανταγωνιστικότητας» τόνισε ο κ. Παπαδημητρίου απαντώντας στην κυρία Μπακογιάννη και επισήμανε ότι η κυρίαρχη ανησυχία των επιχειρήσεων είναι η πρόσβαση στη χρηματοδότηση και όχι η υψηλή φορολογία. Σε αυτό το πλαίσιο μάλιστα ανέφερε ότι η κυβερνητική στρατηγική δίνει προτεραιότητα στην αποκατάσταση της ομαλής χρηματοδότησης και στην ένταξη στο πρόγραμμα Ποσοτικής Χαλάρωσης, μιας εξέλιξης που «θα βοηθήσει στην ρευστότητα των τραπεζών, στη σταδιακή μείωση των επιτοκίων δανεισμού και στη διαθεσιμότητα της χρηματοδότησης των επιχειρήσεων».

Ο κ. Παπαδημητρίου χαρακτήρισε μεν «αποσπασματική» την κριτική της κυρίας Μπακογιάννη αλλά επέμεινε ότι το ύψος των συντελεστών του εισοδήματος επιχειρήσεων δεν είναι το κύριο πρόβλημα. Διαβεβαίωσε, πάντως, ότι η δημιουργία δημοσιονομικού χώρου σε συνδυασμό με τη διατήρηση της δημοσιονομικής ισορροπίας θα επιτρέψουν τη βαθμιαία μείωση των φορολογικών συντελεστών.

Ο υπουργός Οικονομίας σημείωσε μάλιστα ότι οι συντελεστές της φορολογίας επιχειρήσεων στην Ελλάδα είναι 29%, στην Πορτογαλία 29,5%, στην Ιταλία 31,4% στο Βέλγιο 34% στη Γαλλία 34,4% και στη Γερμανία 30,2%. «Δεν νομίζω ότι θα θεωρούσαμε αυτές τις χώρες ότι δεν είναι ανταγωνιστικές» είπε και σημείωσε ότι η φορολογία αποτελεί το τελικό στάδιο μιας διαδικασίας που περιλαμβάνει: 1) σταθερό μακροοικονομικό πλαίσιο και δημοσιονομική ισορροπία, 2) δημιουργία δικτύου κοινωνικής προστασίας των πλέον αδύναμων συμπολιτών, 3) ευκαιρίες ανάπτυξης επιχειρηματικών σχεδίων, 4) απλοποίηση των διαδικασιών έναρξης νέων επιχειρήσεων, 5) βελτίωση του θεσμικού πλαισίου λειτουργίας των επιχειρήσεων και 6) ενίσχυση των θεσμών και διεύρυνση των εργαλείων χρηματοδότησης των επιχειρήσεων.

Μπακογιάννη: Μας άφησε άναυδους ο κ. Παπαδημητρίου

Η σκιώδης υπουργός Οικονομίας της ΝΔ Ντόρα Μπακογιάννη είχε χαρακτηρίσει πάντως πρωτοφανή τη δήλωση του υπουργού Οικονομίας που υποβάθμιζε την επιρροή της υψηλής φορολογίας στην ανταγωνιστικότητα. «Χθες ακούσαμε την πρωτοφανή δήλωση του Υπουργού Οικονομίας κ. Παπαδημητρίου: η υψηλή φορολογία δεν επηρεάζει αρνητικά την ανταγωνιστικότητα» είπε η σκιώδης υπουργός Οικονομίας και πρόσθεσε: «δεν ξέρω αν αυτή είναι η άποψη του ακαδημαϊκού ή του υπουργού. Με όποια ιδιότητα κι αν την έχει διατυπώσει, μας άφησε άναυδους».


Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών