13:08 | 2/12/16
Εικόνες που γαληνεύουν
Παγωνιά και ομίχλη. Και γαλήνη. Τρεις λέξεις μπορούν να συνοψίσουν αυτά που κυρίως θα δει και θα νιώσει ο επισκέπτης στις Πρέσπες. Χρειάζονται ωστόσο πολλά περισσότερα λόγια για να περιγράψουν τη
φυσική ομορφιά και το μεγαλείο αυτής της λιμναίας περιοχής που θα μαγέψει όποιον φτάσει ως εκεί για να την επισκεφθεί.
φυσική ομορφιά και το μεγαλείο αυτής της λιμναίας περιοχής που θα μαγέψει όποιον φτάσει ως εκεί για να την επισκεφθεί.
Στα βορειοδυτικά σύνορα της Ελλάδας με τη Αλβανία και την πΓΔΜ, σε απόσταση 600 χιλιομέτρων από την Αθήνα, οι δύο λίμνες αποτελούν το υπέροχο τριεθνές σε υψόμετρο περίπου 850 μέτρων. Τη Μεγάλη Πρέσπα μοιράζονται και οι τρεις χώρες, η μικρή ανήκει πια σχεδόν εξολοκλήρου στην Ελλάδα αφού το μέρος που ανήκει στην Αλβανία έχει σχεδόν εξαφανιστεί.
Αρχικά, πριν από εκατομμύρια χρόνια, η λίμνη ήταν μία και ενιαία. Σταδιακά μια αμμώδης λωρίδα γης διαχώρισε ένα κομμάτι της δημιουργώντας τη Μικρή Πρέσπα. Η νησίδα Άγιος Αχίλλειος, στην καρδιά της λίμνης, «σημαδεύει» τον επισκέπτη με την απλότητα και την ομορφιά της ενώ εκεί υπάρχουν αρχαιολογικά και βυζαντινά και μεταβυζαντινά μνημεία με σημαντικότερη τη βασιλική εκκλησία του 10ου αιώνα.
Το σημερινό Εθνικό Πάρκο Πρεσπών είχε ξεκινήσει από το 1974, όταν ένα μέρος της Πρέσπας ανακηρύχθηκε Εθνικός Δρυμός. Τον επόμενο χρόνο ονομάστηκε επίσημα Τοπίο Ιδιαίτερου Φυσικού Κάλλους και η Μικρή Πρέσπα εντάχθηκε στη Συνθήκη Ramsar ως υγροβιοτόπος διεθνούς ενδιαφέροντος. Σημαντικό τμήμα του Εθνικού Δρυμού καθώς και του Όρους Βαρνούντα συγκαταλέγεται στο Ευρωπαϊκό Οικολογικό Δίκτυο «NATURA 2000».
Στο μαγευτικό σκηνικό των Πρεσπών ζουν πάνω από 40 είδη θηλαστικών, περίπου 260 είδη πτηνών, 11 είδη αμφιβίων, 20 είδη ερπετών και 15 είδη ψαριών. Εξαιρετικά σημαντικά θεωρούνται δύο είδη πελεκάνου- ροδοπελεκάνος και αργυροπελεκάνος- ιδιαίτερα το δεύτερο που είναι σπάνιο. Στην πλούσια χλωρίδα της περιλαμβάνονται περισσότερα από 1300 είδη φυτών και μια συστάδα υπεραιωνόβιων βουνοκυπάρισσων. Για όσους επιλέξουν να περάσουν μερικές ημέρες σε αυτόν τον παραδεισένιο τόπο, οι περισσότεροι ξενώνες εντοπίζονται στους Ψαράδες, στον Λαιμό ή στον Άγιο Γερμανό.
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαΠεριβάλλονΠρέσπαταξίδι
Σχετικά άρθρα