Σαρωτική νίκη του Όχι στην Ιταλία - Ρέντσι: Παραιτούμαι,έχασα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Σαρωτική νίκη του Όχι στην Ιταλία - Ρέντσι: Παραιτούμαι,έχασα

01:32 | 5/12/16
rentsi

Την παραίτησή του δήλωσε ότι θα καταθέσει αύριο ο Ματέο Ρέντσι περίπου τα μεσάνυχτα ώρα Ιταλίας, μια ώρα μετά το κλείσιμο της κάλπης για το δημοψήφισμα για τη μεταρρύθμιση του Συντάγματος

Η RAI μεταδίδει ότι τα πρώτα καταμετρημένα αποτελέσματα δείχνουν τη διαφορά να ανεβαίνει κοντά στις 20 μονάδες, με το «Όχι» να παίρνει 59,9% και το «Ναι» να παίρνει περίπου 40,1%

 Το «όχι» κέρδισε, αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας, δήλωσε ο Ιταλός πρωθυπουργός σχολιάζοντας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

«Ήταν γιορτή της δημοκρατίας. Η συμμετοχή ήταν μεγαλύτερη των προσδοκιών. Υπήρξαν κατά τη διάρκεια της εκστρατείας αρκετές αντιπαραθέσεις.

Είμαι ιδιαίτερα περήφανος για το γεγονός ότι δώσαμε την ευκαιρία στους πολίτες να εκφραστούν σχετικά με τη μεταρρύθμιση Ζήτω η Ιταλία που συμμετέχει και αποφασίζει. Το «Όχι» κέρδισε. Το στρατόπεδο του «Όχι» αναλαμβάνει ευθύνες. Πρώτα από όλα την ευθύνη να καταθέσει πρόταση αλλαγής του εκλογικού νόμου. Θα ήθελα να ευχαριστήσω έναν προς έναν τους φίλους στο στρατόπεδο του «Ναι». Δώσαμε μάχη αλλά δυστυχώς δεν καταφέραμε να πείσουμε τους συμπολίτες μας.

Αναλαμβάνω πλήρως την ευθύνη της ήττας. Προσπαθήσαμε να αντισταθούμε στον λαϊκισμό και θα πρέπει να νιώθουμε ικανοποιημένοι για αυτήν την προσπάθεια. Θα ήθελα να νιώθετε υπερήφανοι. Το να κάνει κανείς πολιτική ενάντια σε κάτι είναι εύκολο, το να κάνει υπέρ κάποιας αλλαγής είναι δύσκολο. Μπορεί κανείς να χάσει ένα δημοψήφισμα μία μάχη, αλλά δεν χάνει την πίστη ότι αυτή η σημαία εκπροσωπεί κάτι για το οποίο είμαστε περήφανοι.

Έχασα και το λέω δυνατά. Πιστεύω στη δημοκρατία και γι αυτό πιστεύω ότι όταν κάποιος χάνει δεν μπορεί μετά να πάει απλά να πέσει για ύπνο και να περιμένει να ξημερώσει. Σήμερα κλείνει για μένα ένα κεφάλαιο. Βλέπουμε όλους αυτούς τους ηγέτες που προσποιούνται και μένουν κολλημένοι στις καρέκλες τους. Εξ' άλλου εγώ ήθελα να μειώσω αυτές τις καρέκλες. Αύριο θα μεταβώ στο Προεδρικό Μέγαρο και θα υποβάλω την παραίτηση μου» είπε ο Ματέο Ρέντσι.

Τα exit polls

Σύμφωνα με τo exit poll της RAI το Όχι συγκεντρώνει από 54-58% ενώ το Ναι 42-46%.

Σύμφωνα με το exit poll της EMG το Όχι συγκεντρώνει 55-59% ενώ το Ναι 41-45%

Το exit poll του TECNE δείχνει τη διαφορά στις 16 μονάδες με το όχι να συγκεντρώνει από 56-60% και το ναι να συγκεντρώνει από 40-44%.

Πριν το διάγγελμα του Ρέντσι

«Ο Ρέντσι πρέπει να παραιτηθεί» λέει η Λέγκα του Βορρά, μετά τα exit polls.

Ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας της παράταξης του Σίλβιο Μπερλουσκόνι Forza Italia στη ιταλική Βουλή, δήλωσε ότι το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος σημαίνει ότι ο Ματέο Ρέντσι οφείλει να παραιτηθεί. Ο Αλντο Κατζούλο της Corriere della Sera, δήλωσε επίσης ότι αν επαληθευτούν τα exit polls το αποτέλεσμα θα είναι μια προσωπική πολιτική ήττα για τον Ματέο Ρέντσι.

Σημειώνεται ότι ο Ιταλός υπουργός Υποδομών Γκρατσιάνο Ντελ Ρίο, έχει δηλώσει ότι αν η συνταγματική μεταρρύθμιση απορριφθεί, ο κ. Ρέντσι θα μεταβεί τη Δευτέρα στο προεδρικό μέγαρο, «για να θέσει το αξίωμά του στη διάθεση του Προέδρου Σέρτζιο Ματαρέλα».

Από την πλευρά του, ο Μπέπε Γκρίλο, ηγέτης του κινήματος των πέντε αστέρων, που στηρίζει το «όχι» υποστήριξε ότι έχει γίνει πολύ σημαντική δουλειά και ακόμα και αν η καμπάνια του «όχι» ηττηθεί δεν θα κατηγορήσει κανέναν.

Μέχρι τις 19:00 ώρα Ιταλίας, είχε γνωστοποιηθεί πως η συμμετοχή είχε ανέλθει στο 57%, ποσοστό που θυμίζει εθνικές εκλογές.

Τι διακυβεύεται στο δημοψήφισμα

Ο Ρέντσι με το δημοψήφισμα προσπαθεί να μειώσει τόσο το μέγεθος, όσο και τις εξουσίες της Γερουσίας. Παράλληλα, επιχειρείται να συγκεντρωθούν αρκετές εξουσίες που μέχρι σήμερα βρίσκονταν στα χέρια της τοπικής αυτοδιοίκησης. Αν υπερισχύσει το «ναι», η γερουσία θα μπορεί να εκφράζεται μόνον για συνταγματικούς νόμους, την επικύρωση ευρωπαϊκών συνθηκών, σχετικά με νέους εκλογικούς νόμους, για την εκλογή του προέδρου της Δημοκρατίας, και για την τοπική αυτοδιοίκηση. Θα απαρτίζεται από εκατό γερουσιαστές, εκ των οποίων οι εβδομήντα τέσσερις θα είναι περιφερειακοί σύμβουλοι, είκοσι ένας δήμαρχοι και πέντε θα επιλέγονται από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Παράλληλα, οι Ιταλοί καλούνται να αποφανθούν αν θα καταργηθούν οι νομαρχίες με τη σημερινή τους μορφή και το Εθνικό Συμβούλιο Οικονομίας και Εργασίας (Cnel). Σε ό,τι αφορά την σχέση της κεντρικής κυβέρνησης με τις περιφέρειες, ο νόμος που καλούνται να εγκρίνουν ή να καταψηφίσουν σήμερα οι Ιταλοί προβλέπει ότι η φορολογική πολιτική, οι υποδομές και η ενέργεια πρέπει να είναι αποκλειστικής αρμοδιότητας του κεντρικού κράτους, όχι κάθε δήμου και περιφέρειας. Προτείνεται, παράλληλα, η μείωση του αναγκαίου αριθμού ψήφων για να εκλέγεται ο πρόεδρος της Δημοκρατίας: από την τέταρτη ψηφοφορία θα είναι αρκετή μια πλειοψηφία τριών πέμπτων. Από την έβδομη ψηφοφορία και πέρα το απαιτούμενο όριο θα είναι τα τρία πέμπτα από όσους βουλευτές και γερουσιαστές συμμετέχουν στην ψηφοφορία.

Είναι σαφές βέβαια ότι, πέρα από την καθαυτή μεταρρύθμιση και τα ζητήματα που τίθενται, το δημοψήφισμα έχει αποκτήσει πολύ μεγαλύτερο βάρος, καθώς σε περίπτωση νίκης του «όχι», ο πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι ενδέχεται να εγκαταλείψει το αξίωμα.

Το κύριο λάθος του, το οποίο αναγνώρισε και ο ίδιος, είναι πως επέλεξε να προσωποποιήσει την αναμέτρηση. Αλλά όπως έχει τονίσει ο ίδιος –ακόμη και τις τελευταίες ημέρες– «δεν είναι άνθρωπος που επιπλέει σε όλες τις συνθήκες» και «άλλοι είναι πολύ ικανότεροι να ακολουθούν και να εφαρμόζουν τις τακτικές αυτές».

Τα σενάρια της επόμενης μέρας :

Ο Ρέντσι είχε δεσμευτεί να παραιτηθεί αν οι πολίτες αρνηθούν τις μεταρρυθμίσεις, οι οποίες σύμφωνα με τον ίδιο, θα βοηθούσαν στην καλύτερη διακυβέρνηση της χώρας.

Η παραίτηση του Ρέντσι ίσως ήταν αναπόφευκτη. Αλλά στη συνέχεια όλα γίνονται πιο πολύπλοκα:

-Ο Ρέντσι παραμένει στην εξουσία

Ο Ματέο Ρέντσι υποβάλλει την παραίτησή του στον Σέρτζιο Ματαρέλα, αλλά εκείνος του ζητεί αμέσως τον σχηματισμό νέας κυβέρνησης.

Είναι σε θέση να εξασφαλίσει την εμπιστοσύνη του Κοινοβουλίου, είτε με την παρούσα πλειοψηφία του, είτε με μία νέα πλειοψηγφία στην οποία θα περιληφθεί και η Forza Italia του Σίλβιο Μπερλουσκόνι, όπως αυτός το έχει αφήσει να εννοηθεί τις τελευταίες ημέρες.

Ο εκλογικός νόμος, ο οποίος στη σημερινή του μορφή προσφέρει ένα μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία, τροποποιείται υπέρ ενός περισσότερο αναλογικού εκλογικού συστήματος και προκηρύσσονται πρόωρες εκλογές, το νωρίτερο για την άνοιξη του 2017.

Το κυριότερο εμπόδιο στο σενάριο αυτό είναι ο ίδιος ο Ρέντσι: έχει διατυπώσει σαφώς την άρνησή του να τεθεί επικεφαλής μίας κυβέρνησης που δεν θα έχει άλλη αποστολή από την αλλαγή του εκλογικού νόμου. Αλλά έχει ακόμη τα περιθώρια να αλλάξει γνώμη.

-Ορισμός κυβέρνησης τεχνοκρατών

Είναι το πιθανότερο σενάριο, εάν ληφθούν κατά γράμμα υπ΄όψιν οι δηλώσεις του Ματέο Ρέντσι. Ο Σέρτζιο Ματαρέλα διορίζει πρωθυπουργό πρόσωπο που θα έχει την υποστήριξη της σημερινής πλειοψηφίας ή μίας νέας διευρυμένης πλειοψηφίας.

Πολλά ονόματα κυκλοφορούν στο πλαίσιο του σεναρίου αυτού: του σημερινού υπουργού Οικονομικών Πιερ Κάρλο Πάντοαν, του υπουργού Οικονομικής Ανάπτυξης Κάρλο Καλέντα, του προέδρου της Γερουσίας Πιέτρο Γκράσο.

Η κυβέρνηση αυτή μπορεί να έχει ως αποστολή την τροποποίηση του εκλογικού νόμου εν όψει πρόωρων εκλογών ή να ασκήσει εξουσία μέχρι το τέλος της τρέχουσας κοινοβουλευτικής περιόδου, το 2018, προς μεγάλη δυσαρέσκεια του λαϊκιστικού Κινήματος των Πέντε Αστέρων.

-Άμεση διάλυση του Κοινοβουλίου

Είναι το πιο απίθανο σενάριο: η πρόσφατη εκλογική μεταρρύθμιση προσφέρει μεγάλο πριμ στην πλειοψηφία στη Βουλή των Αντιπροσώπων , ενώ η ματαίωση της συνταγματικής μεταρρύθμισης της Γερουσίας διατηρεί εκεί το αναλογικό σύστημα, καθιστώντας τα δύο σώματα του ιταλικού κοινοβουλίου ασύμβατα.

Το Κίνημα των Πέντε Αστέρων, το οποίο οι δημοσκοπήσεις δίνουν νικητή σε περίπτωση εκλογών με το ισχύον πλειοψηφικό σύστημα, επιδιώκει την προσφυγή στις κάλπες το συντομότερο δυνατόν. Ομως όλες οι άλλες πολιτικές παρατάξεις είναι αντίθετες με τη διεξαγωγή εκλογών πριν από την επιστροφή σε ένα αναλογικότερο εκλογικό σύστημα.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών