14:35 | 4/12/16
Ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, παρέχει στήριξη στις κινήσεις του ΥΠΕΞ αναφορικά με το κυπριακό. Τι λέει για τον Αλέξη Τσίπρα, την Κούβα, την αξιολόγηση και τον Ευάγγελο Βενιζέλο
Έναν ανέλπιστο σύμμαχο στο πρόσωπο του πρώην Πρωθυπουργού και πρώην Προέδρου της Νέας Δημοκρατίας, Αντώνη Σαμαρά, βρήκε ο Υπουργός Εξωτερικών Νίκος Κοτζιάς, για τους χειρισμούς του στο Κυπριακό. Ο κ.Σαμαράς παρά τις πολιτικές διαφορές του με τον κ.Κοτζιά, υπερασπίστηκε τους χειρισμούς του, και χρέωσε το ναυάγιο των διαπραγματεύσεων αποκλειστικά στην αδιάλλακτη στάση της Τουρκίας.Στη συνέχεια της συνέντευξης που παραχώρησε στην Βραδυνή της Κυριακής, και στον Ιορδάνη Χασαπόπουλο, ο κ.Σαμαράς εξαπολύει επίθεση στην κυβέρνηση Τσίπρα υπερασπιζόμενος τον Κυριάκο Μητσοτάκη που ζητάει μετ΄επιτάσεως εκλογές και διστάζει να προβλέψει ακόμη και αυτοδυναμία της ΝΔ.
Σε άλλο κομμάτι της συνέντευξης του ο κ.Σαμαράς δεν διατάζει να σχολιάσει το ταξίδι του πρωθυπουργού στην Κούβα χαρακτηρίζοντας το "μνημόσυνο επαναστατικής γυμναστικής" ενώ ενδιαφέρον έχει και η αναφορά του στον τότε αντιπρόεδρο της κυβέρνησής του, και πρώην πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ, Ευάγγελο Βενιζέλο.
Ακολουθεί απόσπασμα της συνέντευξης:
- Κύριε Πρόεδρε, να ξεκινήσουμε από το μεγάλο θέμα της Κύπρου. Έχουμε φτάσει πιστεύετε μετά από πολλά χρόνια στο σημείο μηδέν; πρέπει να υπάρξει συμφωνία και για το εδαφικό και για τα στρατεύματα κατοχής;
Απάντηση: Ασφαλώς και πρέπει να υπάρξει λύση στο Κυπριακό, που είναι – μη το ξεχνάμε – πρόβλημα εισβολής-κατοχής! Αλλά προσέξτε: αναζητούμε λύση! Όχι να δημιουργήσουμε, μόνοι μας, πρόβλημα χειρότερο απ’ αυτό που πάμε να λύσουμε.,. Όχι να νομιμοποιήσουμε μόνοι μας τα «τετελεσμένα» της κατοχής! Όχι να δεχθούμε επέκταση του ελέγχου της Τουρκίας και στην Ελεύθερη Κύπρο. Αυτά έχουν λυθεί οριστικά για τον Κυπριακό Ελληνισμό. Ήδη από το 2004, όταν απέρριψε το Σχέδιο Ανάν! Και πολύ καλά έκανε τότε. Όπως λέγεται, αυτό που συζητούνταν τώρα, ήταν πολύ καλύτερο από το Σχέδιο Ανάν. Πράγμα που αποδεικνύει από μόνο του, πως ευτυχώς που απορρίφθηκε τότε το Σχέδιο Ανάν…Πάντως, όπως αποδείχθηκε, η Τουρκία δεν ήταν έτοιμη να κάνει τις παραχωρήσεις που επιβάλλει και το Διεθνές Δίκαιο και τα δίκαια της Κύπρου. Οπότε υπήρξε αδιέξοδο. Από την πλευρά της Τουρκίας και εξ αιτίας της μόνιμης αδιαλλαξίας της…
- Ο Έλληνας υπουργός Εξωτερικών, ο κ. Κοτζιάς δέχτηκε έντονη κριτική για την στάση του. Καλά έκανε πιστεύετε και έθεσε όρους; Ή θα έπρεπε να κάνει άλλους χειρισμούς;
Εκεί υπεύθυνος για το αδιέξοδο είναι η Τουρκία και μόνο! Κανείς άλλος…Απάντηση: Κοιτάξτε, ο κ. Κοτζιάς είναι πολιτικός μου αντίπαλος, αλλά δεν μπορώ να ακούω τέτοια πράγματα. Στις συνομιλίες υπήρξε αδιέξοδο επειδή η Τουρκία έδειξε αδιάλλακτη στάση για άλλη μια φορά. Τελεία και παύλα. Όχι γιατί τους το… «χάλασε» τάχα ο κ. Κοτζιάς! Άλλο οι διαφωνίες μας γενικά με την κυβέρνηση Τσίπρα, άλλο οι διαφωνίες μας με διάφορα πράγματα που έχει κάνει κι έχει πει κατά καιρούς ο κ. Κοτζιάς ως υπουργός των Εξωτερικών, κι εντελώς άλλο πράγμα οι συνομιλίες στο Κυπριακό.
Εκεί υπεύθυνος για το αδιέξοδο είναι η Τουρκία και μόνο! Κανείς άλλος…
- Μήπως η Αθήνα δεν θα έπρεπε να ανακατευτεί σε ένα θέμα, τόσο πολύ κρίσιμο για τους Κυπρίους;
Απάντηση: Η λύση του Κυπριακού ασφαλώς είναι θέμα που αφορά πρωτίστως τους Κυπρίους. Αλλά η Ελλάδα έχει υποχρεώσεις στην Κύπρο. Πρώτον, γιατί ο Κυπριακός Ελληνισμός είναι αναπόσπαστο κομμάτι του Ελληνισμού. Και δεύτερον, γιατί έχει συμβατικές υποχρεώσεις ως «εγγυήτρια δύναμη».Το θέμα δεν είναι αν πρέπει ή δεν πρέπει να… «ανακατευόμαστε». Έχουμε υποχρεώσεις – ιστορικές και συμβατικές – και δεν πρόκειται να τις απεμπολήσουμε!
- Η στάση του Ερντογάν σας προβληματίζει; Αμφισβητεί ανοιχτά την Συνθήκη της Λωζάννης για πρώτη φορά. Απειλεί την Ευρώπη ότι θα στείλει 3 εκατομμύρια πρόσφυγες. Γιατί η στάση του έγινε προκλητική το τελευταίο διάστημα;
Απάντηση: Όντως, ο Ερντογάν απειλεί! Αλλά δεν με ανησυχούν τόσο οι απειλές του Ερντογάν, όσο ότι «βρίσκει και τα κάνει»! Δεν είναι μόνο ο Ερντογάν εξ άλλου. Και ο Ράμα, αρχίζει να «προκαλεί» από την πλευρά του… Με ανησυχεί δηλαδή - κυρίως και πρωτίστως - ότι η Ελλάδα αποδυναμώνεται. Αυτό είναι που αποθρασύνει την προκλητικότητα «ανήσυχων» γειτόνων… Αυτά δεν θα υπήρχαν, αν η Ελλάδα ενίσχυε τη θέση της διεθνώς. Και δεν υπήρχαν όσο η Ελλάδα ενίσχυε τη θέση της διεθνώς…Τα προηγούμενα χρόνια, πριν το Γενάρη του 2015, τους ίδιους γείτονες είχαμε δίπλα μας. Τα ίδια προβλήματα παρέμεναν ανοικτά μεταξύ μας. Αλλά τέτοιες προκλήσεις δεν υπήρχαν εκ μέρους τους. Γιατί η Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι και τότε δοκιμαζόταν από τα οικονομικά της προβλήματα, ήταν διεθνώς «προπύργιο σταθερότητας». Ενώ τώρα έφτασαν να διακηρύσσουν ανοικτά πια, μόλις προχθές, ότι τα Ίμια είναι, λέει… «τουρκικά»!
Να σας δώσω ένα άλλο παράδειγμα: Εμείς ελέγχαμε τις «ροές» στα σύνορά μας. Δεν πέρναγαν όσοι ήθελαν από απέναντι. Κι αυτούς που έρχονταν προς το μέρος μας, τους στέλναμε πίσω στις πατρίδες τους, εφ’ όσον ήταν λαθρομετανάστες…
Γιατί λαθρομετανάστες ήταν στην συντριπτική πλειονότητά τους, όχι πρόσφυγες! Τώρα το παραδέχθηκε και ο κ. Μουζάλας, ότι οι περισσότεροι είναι λαθρομετανάστες, όχι πρόσφυγες…
Εμείς λοιπόν, ελέγχαμε τα σύνορά μας, κρατάγαμε απ’ έξω τους λαθρομετανάστες, κι όσους έρχονταν εδώ τους επαναπατρίζαμε. Κι έτσι δεν μπορούσε να μας απειλήσει κανείς τότε, ότι… «θα στείλει εκατομμύρια ανθρώπους στην Ελλάδα»!
Τώρα ο κ. Τσίπρας άνοιξε τα σύνορα της χώρας, κατέστησε την Ελλάδα ένα απέραντο hot spot, μας έκλεισαν τα δικά τους σύνορα οι εταίροι μας και σήμερα μας απειλεί ο κ. Ερντογάν κατά βούλησιν. Γι’ αυτό σας λέω, «βρίσκει και τα κάνει»…
Αν εμείς κάναμε αυτό που έπρεπε, κανείς δεν θα μπορούσε στα σοβαρά να μας απειλήσει…
-Θα ήθελα την γνώμη σας και για την προκλητικότητα των Τιράνων. Αυτό οφείλεται, πιστεύετε, στο γεγονός ότι η Ελλάδα εμφανίζεται αδύναμη να διαπραγματευτεί και σε οικονομικό και σε διπλωματικό επίπεδο;
Απάντηση: Ακριβώς! Αποδυναμώθηκε η διεθνής θέση της χώρας, και αποθρασύνονται όσοι νομίζουν ότι μπορούν να επωφεληθούν. Ακόμα και η Αλβανία!Που εμφανίζεται με τις πιο… «κωμικές» εκδοχές απειλών και προκλήσεων.
-- Να περάσουμε στα θέματα της οικονομίας και να σας ρωτήσω αν είστε αισιόδοξος ότι η διαπραγμάτευση για την αξιολόγηση μπορεί να κλείσει;
Απάντηση: Μπορεί να κλείσει, αλλά με τι τίμημα;Με τίμημα πολύ μεγαλύτερο απ’ όσο νόμιζε η κυβέρνηση, με τίμημα πολύ βαρύτερο απ’ όσο «παραμύθιαζε» τον κόσμο ο κ. Τσίπρας! Για να το πω απλά: Για να επιτύχει η Ελλάδα αυτά που είχαμε ήδη επιτύχει εμείς, στα τέλη του 2014, η κυβέρνηση Τσίπρα επιβάλλει πολύ μεγαλύτερη λιτότητα!Επιβάλλει πρόσθετη λιτότητα, για να αποκαταστήσει τη «βιωσιμότητα χρέους», που εμείς την είχαμε ήδη επιτύχει, όπως αναγνώρισε εκ των υστέρων και το ΔΝΤ! Το οποίο λέει σήμερα ότι, ως τα τέλη του 2014 το χρέος μας ήταν βιώσιμο! Και λέει ακόμα, πως ήταν η πολιτική Τσίπρα-Βαρουφάκη που το κατέστησε ΜΗ βιώσιμο!
Μας επιβάλλουν, λοιπόν, επιπρόσθετη λιτότητα, για να επιτύχουμε «ανακούφιση» χρέους, που εμείς είχαμε εξασφαλίσει! Όπως, για παράδειγμα, τα «υπερκέρδη» των Κεντρικών Τραπεζών από τα ελληνικά ομόλογα (τα λεγόμενα ANFA’s και SMP’s), που εμείς είχαμε αρχίσει να τα εισπράττουμε και μειώναμε το χρέος. Και η κυβέρνηση Τσίπρα τα έχασε και τώρα τα… διεκδικεί και πάλι. Και για να τα πάρει, της βάζουν νέους δυσβάστακτους όρους λιτότητας.
Να το πω αλλιώς: Φόρτωσαν το «υποζύγιο» με πρόσθετο βάρος 100 κιλά. Λένε ότι θα του αφαιρέσουν τα… 20. Κι επειδή το πρόσθετο φορτίο των 100 κιλών έγινε 80, κορδώνονται πως κάτι «πέτυχαν»!
Κι ύστερα είναι και κάτι ακόμα: Μια κυβέρνηση που ήδη βρίσκεται δημοσκοπικά στο 17% και υποχωρεί συνέχεια, δεν μπορεί να συνεχίσει να κυβερνά ούτε σε «καλές» συνθήκες... Πολύ περισσότερο, δεν μπορεί να κυβερνά σε συνθήκες πρόσθετης σφοδρής λιτότητας και ενώ διαψεύδεται πια κάθε «αφήγημά» της!"
Για το σενάριο των πρόωρων εκλογών
Σε ότι αφορά τα σενάρια για πρόωρες εκλογές, ο Αντώνης Σαμαράς έστρεψε τα βέλη του στον Αλέξη Τσίπρα, σημειώνοντας «δεν νομίζω ότι... φοβερίζει κανέναν εκτός Ελλάδος. Μάλλον τους δικούς του φοβερίζει έμμεσα ώστε να πειστούν (ξανά) και να ψηφίσουν (ξανά) τα πολύ χειρότερα (από όσα ξόρκιζαν παλιά). Όμως, οι εκλογές δεν γίνονται πάντα από σχέδιο ή από επιλογή... Μπορεί να επισυμβούν και από “ατύχημα” ή από “ανάγκη”. Και όπως είπατε σωστά, δεν είναι εύκολο να κάνεις εκλογές όταν συνεχώς χάνεις έδαφος. Αλλά, από την άλλη πλευρά, ούτε είναι δυνατό να κυβερνήσεις όταν χάνεις το έδαφος κάτω από το πόδια σου. Συνεπώς, “εμπρός γκρεμός και πίσω ρέμα” για την κυβέρνηση».«Πολύ σωστά κάνει ο Κυριάκος Mητσοτάκης και ζητάει εκλογές. Γιατί κάθε μέρα που περνάει είναι χειρότερη για τη χώρα. Και όλους μάς νοιάζει, όταν γίνουν εκλογές και τις κερδίσει η Ν.Δ., να… υπάρχει χώρα να κυβερνηθεί. Η Ν.Δ. είναι έτοιμη για εκλογές. Όταν ένα κόμμα προηγείται στις δημοσκοπήσεις σταθερά και με διευρυνόμενο προβάδισμα 10 με 15 μονάδες, πόσο πιο… έτοιμο να είναι; Στο ερώτημά σας για την ανανέωση, ασφαλώς και την κάνει ο Κυριάκος. Πέρα από τα νέα πρόσωπα όμως, χρειάζεται και η πείρα των παλαιών. Αλλά, εκ πείρας σάς λέω ότι το πιο σημαντικό είναι ο πρωθυπουργός να έχει μεταρρυθμιστική ορμή και διάθεση να “σπάσει αβγά”. Ο Κυριάκος Μητσοτάκης τα έχει αυτά».
Τιμώ και εκτιμώ το Βενιζέλο αλλά...«Με τον Βαγγέλη Βενιζέλο συνεργαστήκαμε στενά και σε πολύ δύσκολες συνθήκες. Τον τιμώ και τον εκτιμώ. Όπως εκτιμώ και άλλα στελέχη με τα οποία συνεργαστήκαμε από το δικό τους πολιτικό χώρο. Κι αυτό απαιτεί το εθνικό συμφέρον και η δημοκρατία: όταν δηλαδή καλείσαι να κυβερνήσεις μαζί με άλλους, να βάζεις το συμφέρον του τόπου πάνω απ’ όλα και όχι να προχωράς με κομματικές παρωπίδες. Αλλά δεν μπορώ να μιλήσω τώρα παρά μόνο για τον εαυτό μου και τη δική μας παράταξη. Δεν είναι σωστό να παρεμβαίνουμε, έστω και άθελά μας, σε άλλους πολιτικούς χώρους»
Πηγή: Βραδυνή της Κυριακής
Σχετικές ετικέτες:Αντώνης ΣαμαράςΝΔΝίκος ΚοτζιάςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑΤουρκία
Σχετικά άρθρα