18:54 | 9/12/16
Τέλος στα σενάρια περί εκλογών που διακινούνται τις τελευταίες ώρες ιδίως μετά το διάγγελμα του πρωθυπουργού μέσω του οποίου ανακοίνωσε παροχές σε ευπαθείς κοινωνικές ομάδες, δίνει η κυβέρνηση τονίζοντας ότι αυτές θα γίνουν το 2019, μετά το πέρας της τετραετίας
Όπως επισημαίνουν από το Μαξίμου «δυστυχώς για τη ΝΔ και τον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά ευτυχώς για τη χώρα, η κίνηση του πρωθυπουργού να ανακοινώσει παροχές δεν έχει χαρακτήρα προεκλογικής παροχής».Κυβερνητικές πηγές επιτίθενται παράλληλα στην αξιωματική αντιπολίτευση εκτιμώντας ότι η διακίνηση σεναρίων για πρόωρες εκλογές επιβεβαιώνει την αμηχανία της. Σύμφωνα με το Μαξίμου εξάλλου, η ΝΔ δεν έχει άλλο σχέδιο από τη συμφωνία για σφαγή των συντάξεων, το βαθύ μαχαίρι στην Υγεία και την Παιδεία, τις απολύσεις στο Δημόσιο αλλά και την ολοκληρωτική απορρύθμιση της αγοράς εργασίας.
Απαντώντας εν τω μεταξύ σε όσους επιχειρούν να εξισώσουν, όπως λένε στο Μαξίμου, την πρωτοβουλία του πρωθυπουργού για παροχές σε συγκεκριμένες κοινωνικές ομάδες, με το λεγόμενο «κοινωνικό μέρισμα» της κυβέρνησης Σαμαρά-Βενιζέλου την άνοιξη του 2014 οι κυβερνητικές πηγές σχολιάζουν ότι τις δύο πρωτοβουλίες χωρίζει άβυσσος.
«Η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου» εξηγούν «ανακοίνωσε τον Μάρτιο του 2014 το ‘’κοινωνικό μέρισμα’’, ύψους 450 εκατ. ευρώ, το οποίο αντλήθηκε, δήθεν, από μέρος του πλεονάσματος του 2013. Με αυτόν τον τρόπο, εγγράφοντας δηλαδή τη δαπάνη στον προϋπολογισμό του 2014, η κυβέρνηση ΝΔ - ΠΑΣΟΚ έριξε στα βράχια τον στόχο για πρωτογενές πλεόνασμα το 2014 ύψους 1,5%. Τελικά ο λογαριασμός έγραψε πλεόνασμα μόνο 0,4% δημιουργώντας δημοσιονομικό κενό κοντά στο 1 δισ. ευρώ».
Όπως σχολιάζουν κύκλοι της κυβέρνησης, δεν επρόκειτο στην πραγματικότητα για κάποια αστοχία της τότε κυβέρνησης αλλά για στρατηγική επιλογή, αφού υπό το βάρος της κοινωνικής κατακραυγής, που επιβεβαιώθηκε και στις ευρωεκλογές τρεις μήνες αργότερα, Σαμαράς και Βενιζέλος, είχαν αποφασίσει να εγκαινιάσουν μία μακρά προεκλογική περίοδο και να ναρκοθετήσουν το δρόμο για την επερχόμενη κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ.
«Αντ' αυτού», λένε στο Μαξίμου, «η σημερινή κυβέρνηση προχώρησε στην διανομή της υπεραπόδοσης των εσόδων του 2016 με κοινωνικά κριτήρια. Η δαπάνη αυτή δεν προέρχεται από το πρωτογενές πλεόνασμα αλλά από την υπεραπόδοση, που εγγράφεται στον προϋπολογισμό του ιδίου έτους χωρίς να διακινδυνεύεται η επίτευξη του στόχου για το πρωτογενές πλεόνασμα που έχει συμφωνηθεί με τους θεσμούς για το 2016 (+0,5%)». «Είναι στην απόλυτη ευχέρεια της ελληνικής κυβέρνησης να κατανείμει τις δαπάνες της κατά τον τρόπο τον οποίο θεωρεί εκείνη πιο αποτελεσματικό και ορθό κοινωνικά, αρκεί να επιτυγχάνεται ο συμφωνημένος στόχος. Η Ελλάδα δεν είναι αποικία», επαναλαμβάνουν.
Τέλος το Μαξίμου καλεί την αξιωματική αντιπολίτευση να αφήσει την αφωνία για το μείζον θέμα των εργασιακών που βρίσκεται υπό διαπραγμάτευση και αφού τόσο νοιάζεται για όσους έχουν υποστεί βαριά πλήγματα από την κρίση, να απαντήσει επιτέλους στους πολίτες: αποτελεί ‘’ιδεοληπτική εμμονή της αριστεράς’’ η αποκατάσταση των συλλογικών διαπραγματεύσεων;
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων