12:36 | 12/12/16
Εξηγήσεις για την κοινή επίσκεψη βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ, των ΑΝΕΛ και της Χ.Α. στο Καστελόριζο έδωσε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας μετά το σάλο που προκλήθηκε. Τι είπε για την Τουρκία, τη στρατιωτική θητεία και το προσφυγικό
Στην εκπομπή του Δήμου Βερύκιου και του Σπύρου Λάμπρου στο ραδιοφωνικό σταθμό Alpha 989 μίλησε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας, Δημήτρης Βίτσας σχολιάζοντας μια σειρά από σημαντικά ζητήματα, όπως είναι η προκλητικότητα της Τουρκίας στο Αιγαίο σε συνάρτηση με τις εξοπλιστικές κινήσεις της χώρας μας, θέματα που αφορούν τους στρατεύσιμους, και φυσικά το σημαντικό θέμα του μεταναστευτικών ροών, καθώς ο ίδιος είναι επικεφαλής του συντονιστικού οργάνου για το προσφυγικό. Δεν γινόταν όμως να μην ερωτηθεί και για την κοινή εμφάνιση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ και των ΑΝΕΛ σε ακριτικά νησιά παρουσία και βουλευτών της Χρυσής Αυγής.Κληθείς να σχολιάσει την άποψη Παρασκευόπουλου για αυτούς που καίνε την ελληνική σημαία ο κος Βίτσας είπε πως «το κεντρικό ζήτημα είναι η κοινωνική και πολιτική αποδοκιμασία τέτοιων φαινομένων. Δεν νικάς ζητήματα μόνο με την απειλή. Το θέμα είναι πώς εμπεδώνεις το ζήτημα του σεβασμού».
Για την ΧΑ είπε ξεκάθαρα ότι «είναι φασιστική οργάνωση και σε ένα σοβαρό επίπεδο είναι και εγκληματική, αυτά πια είναι γνωστά. Είναι γνωστοί στη χώρα, ποιοι παλεύουν για την πατρίδα και ποιοι βάζουν πρώτα το κομματικό συμφέρον».
Πήγαμε με την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας και όχι με τη Χ.Α.
Για την μετάβαση στο Καστελόριζο με βουλευτές της ΧΑ ο κος Βίτσας απάντησε ότι «δεν πήγαμε με τον Καμμένο και τη ΧΑ στο Καστελλόριζο. Πήγαμε με την Επιτροπή Εξωτερικών και Άμυνας. Δεν έχω μιλήσει για αυτό το ζήτημα και έτσι θα επιμείνω. Δεν θα τσαλαπατήσω τα γεγονότα αλλά θα περιμένω καρτερικά να ολοκληρωθεί αυτό. Δεν υπάρχει κομματική και ιδεολογική γραμμή που να καθορίζει την κάθε πράξη αλλά είναι πολύ άδικο για τους 5 βουλευτές της επιτροπής και τους βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ να υφίστανται τέτοια κατηγορία». υπογράμμισε.Δεν έχω φόβο ότι θα κάνει κάτι η Τουρκία
«Δεν έχω φόβο ότι θα κάνει κάτι η Τουρκία αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι δεν είμαστε σε εγρήγορση. Όταν όμως γίνονται αερομαχίες, το «ατύχημα» ελλοχεύει», ο αναπληρωτής Υπουργός Εθνικής Άμυνας Δημήτρης Βίτσας, σε συνέχεια των δηλώσεων του ΥΠΕΘΑ Πάνου Καμμένου.Παράλληλα, εξήρε την εμπειρία και την ικανότητα των Ελλήνων πιλότων λέγοντας ωστόσο ότι «είναι και μια προειδοποίηση ότι τα «παιχνιδάκια» δεν καταλήγουν πάντα καλά».
Ο αναπληρωτής υπουργός αναφέρθηκε στο ζήτημα της αναβάθμισης μαχητικών και μεταγωγικών δυνάμεων της αεροπορίας και του ναυτικού και στην αναβάθμιση του στόλου των F16.
«Αναζητούμε τρόπους να δούμε πώς μπορούμε να αγοράσουμε F35 και να τα εντάξουμε στον στόλο», είπε ο κ. Βίτσας σημειώνοντας πως «έχουμε έναν πάρα πολύ καλό εκσυγχρονισμένο στόλο υποβρυχίων και πυραυλακάτων». «Εμείς, με το 50% παρακάτω του προϋπολογισμού του υπουργείου, έχουμε κάνει περισσότερα από το ’10, είμαστε σε μια πολύ καλή κατάσταση και πηγαίνουμε προς το άριστο», είπε χαρακτηριστικά.
Παράλληλα, ο κ. Βίτσας αναφέρθηκε στο τόξο σταθερότητας της χώρας μας με Ισραήλ, Αίγυπτο, Λίβανο, Ιορδανία και Κύπρο, το οποίο επιζητεί την ειρήνη αλλά είναι και έτοιμο να αλληλοβοηθηθεί και να αποτρέψει οτιδήποτε συμβεί.
Για τη στράτευση στα 18 ο κος Βίτσας είπε ότι «δεν είναι αναγκαίο αυτή τη στιγμή. Έχουμε κανονική προσέλευση όταν τους καλεί η πατρίδα. Εθελοντική προσέλευση δεν έχουμε ιδιαίτερα».
Ανέφερε επίσης ότι εξετάζονται τρόποι «πώς κατά τη διάρκεια της θητείας εκτός από την εκπαίδευση θα κερδίζουν (οι στρατευμένοι) και πράγματα που αφορούν γενικά στη ζωή τους. Ο Υπουργός ανακοίνωσε και στη Βουλή το πρόγραμμα με τη microsoft ώστε να μπορεί κανείς να μαθαίνει και να παίρνει πιστοποίηση για τον χειρισμό των υπολογιστών. Να μαθαίνουν πράγματα στο στρατό που θα τους χρειαστούν σε όλη τους τη ζωή. Δεν θα γίνουν και όλοι δικηγόροι».
Παλεύουμε ώστε να ισχύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά επεξεργαζόμαστε κάθε πιθανή λύση για ό,τι άλλο
Για το προσφυγικό τόνισε ότι «επικεφαλής στο συντονιστικό είναι το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής. Εμείς βοηθάμε με κάθε τρόπο ώστε η διαχείριση του προσφυγικού και μεταναστευτικού ζητήματος να γίνει στη βάση των διεθνών συνθηκών και της συνθήκης της Γενεύης».
Για τα χρήματα που χορήγησε η ΕΕ ο κος Βίτσας είπε ότι «η έκτακτη επιχορήγηση από την ΕΕ για το προσφυγικό και μεταναστευτικό κατευθύνθηκε στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και πέρασε τα 86 εκ για το 2016 και ήδη υποβάλλεται και η αίτηση για το ‘17 γιατί το υπουργείο είχε ευθύνη να κλείσει τα Hotspots και τα κέντρα φιλοξενίας εσωτερικά στη χώρα. Και άλλα υπουργεία πήραν χρήματα, το Υγείας και το Προστασίας του Πολίτη. Από το ‘17 θα αρχίσει και έχει γίνει συνολική προετοιμασία της τακτικής επιχορήγησης για τα ζητήματα του προσφυγικού.
Εγκαίρως το υπουργείο Μεταναστευτικής Πολιτικής είχε προειδοποιήσει για την αναγκαιότητα να γίνουν ένα hotspot και κέντρο κράτησης σε κάθε ένα από τα νησιά και υπήρχε αντίδραση από τους τοπικούς θεσμούς και μια σειρά παρεξηγήσεων από τη μεριά τους. Έλεγαν «πάρτε τους πρόσφυγες και μετανάστες από εδώ» αλλά αυτό θα παραβίαζε τη συμφωνία.
Τώρα από τη μία μεριά γίνεται προσπάθεια για κατάλληλες δομές ώστε να μην υπάρχουν πολλαπλά hotspots στα νησιά, δεν θα κάνουμε εμείς τα νησιά hotspots και να προχωρήσουν οι διαδικασίες ασύλου ώστε αυτοί που είναι να έρθουν στην Ελλάδα να έρθουν και όσοι είναι να επιστρέψουν στην Τουρκία να επιστρέψουν και έχει και ευθύνη η ΕΕ και γι’ αυτό χρειάζεται και το κέντρο κράτησης.
Τέλος, για τις αυξητικές τάσεις των μεταναστευτικών ροών τις τελευταίες μέρες ο κ.Βίτσας είπε " Είναι θέμα που παρακολουθούμε στενά και παλεύουμε ώστε να ισχύσει η συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας αλλά επεξεργαζόμαστε κάθε πιθανή λύση για ό,τι άλλο".
Σχετικές ετικέτες:ΑΝΕΛΔημήτρης ΒίτσαςΚαστελόριζοΠάνος ΚαμμένοςΠολιτικήΣΥΡΙΖΑΧρυσή Αυγή
Σχετικά άρθρα