09:59 | 7/12/16
«Αν οι πρόσφυγες τακτοποιηθούν σε σπίτια, σε βάθος χρόνου η πολιτισμένη Ευρώπη θα μας το αναγνωρίσει» λέει ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων
Στις συμπληγάδες των τραγικών οικονομικών αποτελεσμάτων των τελευταίων ετών και των αποκαρδιωτικών προβλέψεων για την ερχόμενη και πιθανά τις επόμενες περιόδους μπαίνουν πολλές μικρής κλίμακας τουριστικές επιχειρήσεις.
Η ανοιχτή πρόσκληση της Ύπατης Αρμοστείας για τη σύναψη μακροχρόνιων συμβολαίων για τη στέγαση προσφύγων έχει δελεάσει αρκετές τουριστικές επιχειρήσεις μικρής κλίμακας στο νησί, κάποιες από τις οποίες μάλιστα διαδραματίζουν πρωταγωνιστικό ρόλο στην τουριστική οικονομία εδώ και χρόνια, κι αν δεν υπήρχαν προϋποθέσεις χιλιομετρικής απόστασης από το κέντρο ενδέχεται ήδη να είχαν πέσει υπογραφές αναφέρει ο politischios.gr.
Τον τόνο της σταδιακής υποχρεωτικής στροφής των συγκεκριμένων επιχειρήσεων έδωσε η καθαρά ανθρωπιστική κίνηση του προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου, Γιώργου Μισετζή, να φιλοξενήσει αφιλοκερδώς δυο οικογένειες Σύρων προσφύγων στην ξενοδοχειακή μονάδα που διαθέτει στα Αυγώνυμα. Το αίτημα του στον Πολιτιστικό Σύλλογο του χωριού να διαθέσει τη δημοτική κουζίνα για να μαγειρεύουν οι πρόσφυγες έδωσε δημοσιότητα στην υπόθεση, καθώς η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου απέρριψε την πρόταση. Η αρνητική απάντηση δεν εμπόδισε τον Γ. Μισετζή να συνεχίσει την προσπάθεια του και χθες το απόγευμα επρόκειτο να εγκατασταθεί στα Αυγώνυμα η μία από τις δυο οικογένειες. «Βάσιμα ελπίζω ότι το πολύ σε 10 ημέρες τα Αυγώνυμα θα την έχει αγκαλιάσει», υποστηρίζει.
Εμβληματική απόφαση
Η πρόθεση φιλοξενίας των οικογενειών προσφύγων από το Γ. Μισετζή πήρε μεγάλη διάσταση από την ιδιότητα του ως προέδρου της Ένωσης Ξενοδόχων Χίου. Η Ένωση σε πρόσφατη συνεδρίαση της διοίκησης της είχε προτείνει στα μέλη της να μην δεχτούν την ουσιαστική μετάλλαξη των υπηρεσιών που προσφέρουν, ωστόσο η απόφαση της δεν ήταν δεσμευτική για κανένα από τα μέλη.
«Τη νέα σεζόν δεν περιμένουμε τίποτα. Όσο πιο σύντομα λάβουμε τις αποφάσεις μας τόσο το καλύτερο», εξηγεί ο Γ. Μισετζής, ο οποίος μάλλον θα εξέταζε το ενδεχόμενο εκμίσθωσης κάποιων δωματίων, αν η Ύπατη Αρμοστεία του χτυπούσε την πόρτα, δίχως αυτό πάντως να είναι το κίνητρο που τον καθοδηγεί στην απόφαση. «Αν οι πρόσφυγες τακτοποιηθούν σε σπίτια, σε βάθος χρόνου η πολιτισμένη Ευρώπη θα μας το αναγνωρίσει», συμπληρώνει.
Δεν έχουν επιλογή
Σε παρόμοια μοίρα με τον πρόεδρο της Ένωσης Ξενοδόχων είναι κι άλλες ξενοδοχειακές μονάδες ή καταλύματα. Υποψία κρατήσεων για την επόμενη περίοδο ούτε καν υπάρχει, οπότε το δίλημμα είναι κλείνουν οι επιχειρήσεις ή αποδέχονται την πρόταση της Ύπατης Αρμοστείας. Και οι δυο επιλογές απομακρύνουν από το στόχο στρατηγικής στροφής στον ήπιο τουρισμό. Τουριστική δραστηριότητα με κλειστές επιχειρήσεις δεν υφίσταται αλλά και τουρισμός με τα φώτα της δημοσιότητας μονίμως πάνω σου για το προσφυγικό θα καθυστερήσει να ανθίσει.
Απορρίπτει την πρόταση ο Όμιλος
Αταλάντευτος στον προσανατολισμό να απευθυνθεί στην τουριστική αγορά παραμένει ο Όμιλος Φεγγουδάκη. Δεν εξετάζει την πιθανότητα εκχώρησης ούτε των ξενοδοχείων χαμηλότερης κατηγορίας, επιθυμώντας να εξαιρεθεί από την ταύτιση με το προσφυγικό συνολικά η ζώνη του Καρφά. Πρόθεση του Αντ. Φεγγουδάκη είναι να επιμείνει στην προσπάθεια επιβίωσης μέσω του τουρισμού, ακόμα και υπό αυτές τις εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες.
Σε κάθε περίπτωση πάντως η επίδραση του προσφυγικού στην τουριστική φυσιογνωμία του νησιού γίνεται όλο και εντονότερη και δεν αποκλείεται να μεταλλάξει οριστικά και για κάποια χρόνια αυτό που μέχρι σήμερα ορίζεται ως «χιακός τουρισμός».
(Φωτογραφία αρχείου)
Σχετικές ετικέτες:ΕλλάδαμετανάστεςπρόσφυγεςπροσφυγικόΧίος
Σχετικά άρθρα