14:08 | 24/1/17
Κάποιοι ισχυρίζονται ότι δεν έχουν τρακτέρ για να συμμετάσχουν
Συζητήσεις, γενικές συνελεύσεις, ζυμώσεις συνθέτουν την κατάσταση που επικρατεί αυτήν την
ώρα στον πρωτογενή τομέα, ενόψει των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί. Μάλιστα, οι καιρικές συνθήκες αποτελούν μείζονος σημασίας παράγοντα για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.
ώρα στον πρωτογενή τομέα, ενόψει των κινητοποιήσεων που έχουν εξαγγελθεί. Μάλιστα, οι καιρικές συνθήκες αποτελούν μείζονος σημασίας παράγοντα για τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα.
Στο μεταξύ, μεγάλη μερίδα των αγροτών, φαίνεται να γυρνούν την πλάτη στην προοπτική να στηθούν πολλά μπλόκα σε κομβικά σημεία διαφόρων περιοχών ανά την Ελλάδα και προσανατολίζονται σε λιγότερα και πιο ισχυρά, που θα ασκούν έντονη πίεση στην κυβέρνηση, όπως αναφέρουν. Υπάρχουν, δε, και εκείνοι, που ελλείψει δύναμης σε μηχανήματα -τρακτέρ κυρίως- προσανατολίζονται σε συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας.
Έτσι, μπορεί μεν στην πλειονότητά τους οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα να είναι ιδιαίτερα ανήσυχοι για την επιβίωση των εκμεταλλεύσεών τους με την ισχύ των μέτρων που ψηφίστηκαν, ωστόσο φαίνεται -επί του παρόντος τουλάχιστον- να είναι διστακτικοί ως προς τις κινητοποιήσεις, αφού και οικονομικά ζητήματα τους δυσκολεύουν να βγάλουν τα τρακτερ στους δρόμους. Υπογραμμίζεται πάντως, ότι οι συντασσόμενοι με την Πανελλαδική Επιτροπή Μπλόκων Ελλάδας έχουν ήδη ξεκινήσει να στήνουν μπλόκα σε διάφορα σημεία της χώρας και όπως ανέφεραν βασικά στελέχη της «η δική μας προσπάθεια θα λειτουργήσει ως ντόμινο και για όλους τους άλλους που ακόμη τηρούν στάση αναμονής».
Προς δυναμικές κινητοποιήσεις η Κεντρική Μακεδονία
Μπορεί πολλοί να αμφισβητούσαν τη συγκρότησή της, αλλά η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας δημιουργήθηκε και αυτό που ξεκαθάρισαν στο ΑΠΕ-ΜΠΕ πολλοί εκ των συμμετεχόντων είναι πως η προσπάθεια που επιχειρείται δεν ενέχει «κομματική χροιά». Μάλιστα σημειώνουν ότι στα ήδη ψηφισμένα μέτρα της κυβέρνησης, αγρότες και κτηνοτρόφοι της Κεντρικής Μακεδονίας έχουν προτάσεις που μπορούν να τους διευκολύνουν και να οδηγήσουν στην εξασφάλιση της επιβίωσης και γιατί όχι στην «περαιτέρω ανάπτυξή τους».
Οι συμμετέχοντες στη συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας συναντώνται στις 18.00 σήμερα, προκειμένου να θέσουν ένα σαφές χρονοδιάγραμμα για τις επόμενες κινήσεις τους, τόσο σε επίπεδο ημερομηνιών, όσο και για το πού θα στηθούν μπλόκα. Χαλάστρα, Μάλγαρα, Αλεξάνδρεια, Πέλλα, Χαλκιδική, Χαλκηδόνα και Κιλκίς είναι οι βασικοί πυρήνες της προσπάθειας που επιχειρείται, ενώ όπως επαναλαμβάνουν «στόχος μας είναι να έρθουμε σε συνεννόηση με όλους τους ανθρώπους του πρωτογενούς τομέα της ευρύτερης περιοχής, όπου και αν ανήκουν κομματικά, όπου και εντάσσονταν στις περσινές κινητοποιήσεις». Στα αιτήματά της, η συντονιστική επιτροπή Κεντρικής Μακεδονίας, προτάσσει τα ασφαλιστικό, φορολογικό και κόστος παραγωγής.
Γενική συνέλευση, σήμερα στις 19:00 το απόγευμα στην Επανομή, έχουν προγραμματίσει οι αγρότες της Ανατολικής Θεσσαλονίκης με στόχο να καθορίσουν τη μορφή των κινητοποιήσεών τους, ξεκαθαρίζοντας ότι δεν έχουν πρόθεση να έρθουν σε σύγκρουση με άλλους επαγγελματίες ή πολίτες.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο αγρότης Βασίλης Μαυροσκάς, επισήμανε ότι οι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα της Επανομής αποφάσισαν σε προηγούμενη συνάντηση τους να κινηθούν αυτόνομα, στήνοντας το μπλόκο τους πιθανόν στα πράσινα φανάρια (διασταύρωση πριν το αεροδρόμιο «Μακεδονία»). Βέβαια, όπως διευκρίνισε, η σημερινή γενική συνέλευση είναι αυτή που τελικά θα καθορίσει το πως ακριβώς θα κινηθούν οι αγρότες της ανατολικής Θεσσαλονίκης.
Τα τρακτέρ τους έχουν παρατάξει στον κόμβο της Κουλούρας Ημαθίας -που βρίσκεται στην Εγνατία οδό, στο τμήμα Θεσσαλονίκης-Βέροιας και δεν εμποδίζουν τη διέλευση των οχημάτων. «Δουλεύουμε ώστε μέχρι την προσεχή Πέμπτη να έχουμε στήσει ένα αρκετά δυνατό μπλόκο», επισήμανε μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο γενικός γραμματέας του Αγροτικού Συλλόγου Βέροιας, Θόδωρας Παπακωνσταντίνου, προσθέτοντας ότι «ο καιρός είναι ένα θέμα, αλλά η αγανάκτηση των ανθρώπων του πρωτογενούς τομέα καταγράφεται μεγάλη και στο πλαίσιο αυτό προσβλέπουμε σε μεγάλη προσέλευση».
Τονίζεται ότι στις Σέρρες από τη Δευτέρα οι αγρότες κατεβάζουν τρακτέρ στις πλατείες των χωριών τους, ενώ επισημαίνεται ότι οι συμμετέχοντες στη συνάντηση της Κατερίνης, που έγινε ύστερα από πρόσκληση της Πανελλήνιας Συντονιστικής Επιτροπής Αγροτών, Κτηνοτρόφων και Αλιέων, αναμένεται να μαζευτούν ξανά πιθανόν το τρέχον Σαββατοκύριακο για να συζητήσουν τα αποτελέσματα των γενικών συνελεύσεων που κάνουν ή θα κάνουν την τρέχουσα εβδομάδα.
Υπενθυμίζεται ότι οι περισσότεροι άνθρωποι του πρωτογενούς τομέα σε Ανατολική Μακεδονία και Θράκη, έχουν αποφασίσει να τηρήσουν στάση αναμονής, ενώ τις αμέσως επόμενες ημέρες θα πραγματοποιήσουν συνάντηση προκειμένου να σταθμίσουν την κατάσταση και να δουν πως θα κινηθούν. Πάντως, όπως ξεκαθαρίζουν «παρακολουθούν στενά τι γίνεται σε όλη την Ελλάδα σε επίπεδο κινητοποιήσεων».
Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Κτηνοτροφικού Συνεταιρισμού Καστοριάς των δημητριακών και κτηνοτροφικών προϊόντων του Νομού, Δημήτρη Μόσχο, την προσεχή Παρασκευή, στις 16.30, θα γίνει στο Αμύνταιο συγκέντρωση των αγροτών και κτηνοτρόφων, όπου θα παρευρίσκονται αγροτοσυνδικαλιστές της Πανελλαδικής Επιτροπής Μπλόκων Ελλάδας, μεταξύ των οποίων και ο Βαγγέλης Μπούτας. Το Σάββατο, 28 Ιανουαρίου 2017, στις 19.30 το βράδυ, θα συνεδριάσει η συντονιστική επιτροπή μπλόκων Δυτικής Μακεδονίας, με τη συμμετοχή και άλλων δυνάμεων στην περιοχή, προκειμένου να συναποφασιστεί και οργανωθεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στο αμέσως επόμενο διάστημα.
Σχετικές ετικέτες:αγρότεςαγροτικές κινητοποιήσειςΕλλάδαμπλόκατρακτέρ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων