Επικριτικός ο Κοντονής για την «εικόνα εμφυλίου» στη Δικαιοσύνη | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Επικριτικός ο Κοντονής για την «εικόνα εμφυλίου» στη Δικαιοσύνη

18:46 | 24/1/17
epikritikos-o-kontonhs-gia-thn-eikona-emfyliou-sth-dikaiosynh

Κριτική στην ενδοδικαστική κόντρα που έχει ξεσπάσει το τελευταίο διάστημα, με αφορμή το ενδεχόμενο αλλαγής των ορίων ηλικίας ορίων συνταξιοδότησης των ανωτάτων δικαστικών, άσκησε ο υπουργός Δικαιοσύνης, Σταύρος Κοντονής

«Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η δικαιοσύνη;» διερωτήθηκε ο υπουργός, μιλώντας στο Κόκκινο 105,5.

Αρχικά, ξεκαθάρισε τη θέση του, τονίζοντας πως το μόνο δεδομένο στην όλη προβληματική είναι η υπάρχουσα συνταγματική πρόβλεψη. «Πριν από περίπου τρεις μήνες είχα τοποθετηθεί για το θέμα και είχα πει ότι στο πλαίσιο του Συντάγματος δεν μπορεί να γίνει αλλαγή των ορίων συνταξιοδότησης των δικαστών, γιατί υπάρχει ρητή συνταγματική διάταξη. Η Ολομέλεια του Αρείου Πάγου μπορεί να συνεδριάζει και να κάνει προτάσεις ενόψει της αναθεώρησης του Συντάγματος, αλλά όσον αφορά το αν επιτρέπεται οποιαδήποτε αλλαγή έχω τοποθετηθεί με σαφήνεια και το κάνω και σήμερα για να μην υπάρχει καμιά αμφιβολία» τόνισε.

Και άσκησε κριτική για την εικόνα εμφυλίου που δίνει η Δικαιοσύνη το τελευταίο διάστημα. «Εκείνο που με ανησυχεί είναι η σφοδρότητα και η ταχύτητα με την οποία εκδίδονται ανακοινώσεις και βάλλουν οι δικαστές ο ένας εναντίον του άλλου. Δίνεται μια εικόνα εμφυλίου, η οποία πλήττει το κύρος της Δικαιοσύνης και απογοητεύει το σύνολο των πολιτών και της κοινωνίας. Έχω κάνει κατ’ επανάληψη δημόσιες εκκλήσεις να υπάρξει αυτοσυγκράτηση και να λυθούν αυτά τα ζητήματα εντός των θεσμικών οργάνων της Δικαιοσύνης και της Πολιτείας» είπε και πρόσθεσε:

«Εκείνο που θέλω να τονίσω είναι το εξής: Αυτά είναι τα προβλήματα που αντιμετωπίζει σήμερα η δικαιοσύνη και αναλώνονται σε ανακοινώσεις επί ανακοινώσεων δικαστές και ενώσεις; Διότι αυτή τη στιγμή, η κυβέρνηση προσπαθεί να αντιμετωπίσει χρόνια προβλήματα της Δικαιοσύνης τα οποία έχουν φτάσει σε σημείο ο πολίτης να μην απευθύνεται πλέον στη Δικαιοσύνη, γιατί δεν βρίσκει το δίκιο του. Καταθέτει μια αγωγή και εκδικάζεται μετά από επτά χρόνια.

» Αυτά είναι τα πολύ σημαντικά προβλήματα, τα οποία πρέπει να λύσουμε και με τα οποία δε βλέπω να ασχολείται ιδιαίτερα κανείς. Διερωτώμαι ποιες είναι οι πρωτοβουλίες που έπρεπε να αναλαμβάνουν οι ενώσεις και οι δικαστές για την επίλυση αυτών των προβλημάτων και δυστυχώς δεν τις βλέπουμε. Είναι λοιπόν απολύτως αρνητική όλη αυτή η εικόνα και είναι απαράδεκτο το γεγονός ότι ενώ η κυβέρνηση με σαφήνεια έχει τοποθετηθεί, καλείται από ορισμένες ενώσεις να επανατοποθετηθεί.

» Επίσης είναι προβληματικό, το να καλείται ο υπουργός Δικαιοσύνης από ενώσεις δικαστών να παρέμβει και να εμποδίσει αυτή την ολομέλεια του Αρείου Πάγου. Θα ήταν παρέμβαση βίαιη και απαράδεκτη στο έργο της δικαιοσύνης. Η Δικαιοσύνη θα κάνει αυτό που είναι να κάνει και από κει και πέρα η κυβέρνηση έχει τοποθετηθεί, ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του ορίου, αφού το Σύνταγμα περιέχει ρητή διάταξη. Χρειάζεται αυτοσυγκράτηση. Νομικές απόψεις μπορεί να εκφράσει ο καθένας, έχουν το βάρος τους, αλλά το ζήτημα είναι ότι δεν μπορεί να υπάρξει αλλαγή του ορίου».

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών