Ευρωπαϊκές επαφές Τσίπρα για το Κυπριακό | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Ευρωπαϊκές επαφές Τσίπρα για το Κυπριακό

12:27 | 3/1/17
eyrwpaikes-epafes-tsipra-gia-to-kypriako

Με Μέι, Μέρκελ, Ολάντ και Γιούνκερ θα επικοινωνήσει ο Τσίπρας εν όψει της πολυμερούς στη Γενεύη, καθώς Μ.Βρετανία, Γερμανία και Γαλλία έχουν ειδικό βάρος και η Αθήνα θεωρεί κρίσιμη τη συμμετοχή της ΕΕ στη διάσκεψη

Τηλεφωνικές επικοινωνίες με τέσσερις ηγέτες των μεγάλων ευρωπαϊκών χωρών και της ΕΕ, αναμένεται να έχει σύμφωνα με πληροφορίες, τις επόμενες ημέρες, αν όχι ώρες, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας, για το Κυπριακό, εν όψει της πολυμερούς διάσκεψης στη Γενεύη στις 12 Ιανουαρίου, στην οποία η Αθήνα επιθυμεί την ενεργή εμπλοκή του ευρωπαϊκού παράγοντα.

Ο κ.Τσίπρας θα επικοινωνήσει ειδικότερα με τον πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρόεδρο της Γαλλίας Φρανσουά Ολάντ, την πρωθυπουργό του Ηνωμένου Βασιλείου Τερέζα Μέι και τη Γερμανίδα καγκελάριο 'Αγκελα Μέρκελ, συνεχίζοντας την πολιτική ανοιχτών διαύλων για το Κυπριακό, με την αμερικανική ηγεσία, τον Πρόεδρο της Ρωσίας Βλαντίμιρ Πούτιν και Ευρωπαίους ηγέτες.

Εκτός του ότι κάθε μία από τις τρεις αυτές χώρες έχει ειδικό βάρος, αποτελεί σταθερή θέση της Αθήνας αλλά και της ΕΕ ότι είναι εκ των ων ουκ άνευ η συμμετοχή της τελευταίας (της ΕΕ δηλαδή) στην πολυμερή Διάσκεψη της Γενεύης στις 12 Ιανουαρίου, σημείωνε κυβερνητική πηγή σε συνομιλία με το ΑΠΕ -ΜΠΕ. Άλλωστε, προσέθετε η ίδια πηγή με νόημα, η Κυπριακή Δημοκρατία αποτελεί κράτος -μέλος της ΕΕ, επιπλέον το Κυπριακό αποτελεί κεντρικό ζήτημα στις ευρω-τουρκικές σχέσεις.

Επιχείρημα άλλωστε για την απομάκρυνση των στρατευμάτων κατοχής αποτελεί το γεγονός ότι η ΕΕ δεν μπορεί να δεχθεί στρατό κατοχής σε μία χώρα μέλος της.

Ο ευρωπαϊκός παράγων συνεπώς θεωρείται κρίσιμος για την άσκηση πίεσης προς την Τουρκία, η οποία ανεξάρτητα από τη στάση του Ακιντζί, βάζει τα δικά της εμπόδια.

Πριν την πολυμερή Διάσκεψη της 12ης Ιανουαρίου, κρίσιμο χαρακτηρίζεται το ραντεβού του υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά με τον νέο Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, όπου εκεί θα συζητηθούν τόσο θέματα ουσίας όσο και διαδικαστικά ζητήματα.

Υπενθυμίζεται ότι τη Δευτέρα, ο πρωθυπουργός θα ενημερώσει διαδοχικά τους πολιτικούς αρχηγούς, κατά σειρά κοινοβουλευτικής ισχύος. Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, εν συνεχεία με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στις 12.00 το μεσημέρι, με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στις 14:00, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη στις 17:00, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στις 19:30 και, τέλος, μία ώρα μετά, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο.

Η κυβέρνηση αναμένει, σε γενικές γραμμές, τη διαπίστωση συναινετικού κλίματος στο Κυπριακό. Έχει προηγηθεί, άλλωστε, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε εποικοδομητικός και θετικός διάλογος.

Ενώ απομένουν όμως λίγες ημέρες για την έναρξη των διαπραγματεύσεων στις 9 του μήνα στη Γενεύη, αλλά και της πολυμερούς στις 12 Ιανουαρίου δεν έχει γίνει ξεκάθαρο αν θα πραγματοποιηθεί το ραντεβού του πρωθυπουργού με τον Ταγίπ Ερντογάν. Κανείς δεν γνωρίζει αν ο Τούρκος πρόεδρος επιθυμεί, μέσω του Κυπριακού να κερδίσει τη «συμπάθεια» της Ευρώπης σε μια περίοδο έντονης αστάθειας και αβεβαιότητας στην Τουρκία ή αν θέλει να «κλείσει το μάτι» για άλλη μια φορά στα εθνικιστικά ρεύματα στο εσωτερικό του. Δεν αποκλείεται η Άγκυρα να θελήσει να βάλει από το «παράθυρο» στη Γενεύη μια λύση που θα περιλαμβάνει «πακέτο» με το Κυπριακό μια σειρά από Ελληνοτουρκικά ζητήματα.

Το «παιχνίδι των καθυστερήσεων» δείχνει να συνεχίζεται από την πλευρά του Ερντογάν και κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει αν τις παραμονές της πολυμερούς διάσκεψης θα πραγματοποιηθεί τελικά το τετ α τετ που έχει ζητήσει η Αθήνα και έχει θέσει ως βάση για την επιτυχή κατάληξη της πολυμερούς. Σε Αθήνα και Λευκωσία υπάρχουν φόβοι πως θα ξεκινήσει ένα νέο blame game για το ποια πλευρά θα έχει την ευθύνη για το ενδεχόμενο αποτυχίας των συζητήσεων στη Γενεύη.

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών