Κοτζιάς: Όχι σε εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή τουρκικού στρατού | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Κοτζιάς: Όχι σε εγγυήσεις, παρεμβατικά δικαιώματα και παραμονή τουρκικού στρατού

15:06 | 7/1/17
kotzias-oxi-se-eggyhseis-parembatika-dikaiwmata-kai-paramonh-tourkikou-stratou

Δεν φτάσαμε σε «πλησιέστερη σκέψη» με τον Τσαβούσογλου

Το Κυπριακό κυριάρχησε στη χθεσινή συνάντηση που είχαν στην έδρα του ΟΗΕ, ο Ελληνας υπουργός Εξωτερικών, Νίκος Κοτζιάς,
με τον ΓΓ του διεθνούς οργανισμού, Αντόνιο Γκουτέρες. Παρόντες στη συνάντηση – που διήρκεσε 50 λεπτά - ήταν επίσης, ο ειδικός σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ, για την Κύπρο, Έσπεν Μπαρθ Έιντε, αλλά και ο ειδικός μεσολαβητής για την διαφορά Ελλάδας-Σκοπίων, Μάθιου Νίμιτς, καθώς συζητήθηκε επίσης το θέμα της ονομασίας και η πορεία των διαπραγματεύσεων. Νωρίτερα ο κ. Κοτζιάς είχε συνάντηση με τον Μάθιου Νίμιτς, ενώ το πρωί είχε πρόγευμα εργασίας με τον Τούρκο ομόλογό του, Μεβλούτ Τσαβούσογλου.

Στο ερώτημα για τη στάση της Τουρκίας στα ζητήματα ασφάλειας, εν όψει και της διάσκεψης της Γενεύης, ο κ. Κοτζιάς είπε ότι είναι ένα θέμα που θα πρέπει να αποφασίσει ο ίδιος ο πρόεδρος Ερντογάν πως θα το χειριστεί. «Αυτό που συμφωνήσαμε με τον συνάδελφό μου Μεβλούτ Τσαβούσογλου είναι ότι θα πρέπει να κάνουμε ακόμη πολλές περισσότερες σκέψεις, γιατί δεν πλησιάσαμε σε κάποια προσέγγιση στη διάρκεια της συζήτησης. Επίσης θα πρέπει να αναζητηθούν και τα κριτήρια με τα οποία αντιμετωπίζονται τέτοιου είδους θέματα» Ο Νίκος Κοτζιάς τόνισε ότι η Ελλάδα πάντα στήριξε και στηρίζει την Κύπρο μέχρι τέλους, με κριτήριο το συμφέρον της ίδιας της Κύπρου και του κυπριακού λαού.

Αναλυτικά η δήλωση Υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά σε δημοσιογράφους μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στη Νέα Υόρκη:

«Η μονοήμερη επίσκεψή μου στη Νέα Υόρκη μπορεί να θεωρηθεί πολύπλευρα πετυχημένη. Έγιναν σειρά από συναντήσεις, τόσο με ελληνοαμερικανικές και κυπροαμερικανικές οργανώσεις όσο και με το εβραϊκό λόμπι.

Η συνάντηση μου με τον Mevlüt Çavuşoğlu έγινε σήμερα το πρωί, όπου συζητήσαμε τις ελληνοτουρκικές σχέσεις και τα ζητήματα της Κύπρου, χωρίς να μπορέσουμε να φτάσουμε έστω και σε μια πλησιέστερη σκέψη πάνω σε αυτά τα θέματα.

Συνάντησα τον πρόεδρο της Γενικής Συνέλευσης του ΟΗΕ και αργότερα τον Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, όπου συζητήσαμε κύρια το Κυπριακό και τις ελληνικές απόψεις και θέσεις γιατί πρέπει να καταργηθεί το σύστημα των εγγυήσεων, να μην υπάρχουν παρεμβατικά δικαιώματα για οποιαδήποτε χώρα πάνω στην Κύπρο και να απομακρυνθούν τα ξένα στρατεύματα, πριν απ’ όλα τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα.

Επίσης, είδα μεγάλο κομμάτι από το επιτελείο της νέας κυβέρνησης του προέδρου Τραμπ. Συναντήθηκα με τον Σύμβουλο Εθνικής Ασφαλείας, τον κ. Flynn και την αναπληρώτριά του. Είδα τον Προσωπάρχη του Προέδρου καθώς και σειρά από Ελληνοαμερικάνους που βρίσκονται κοντά στο επιτελείο του».

Τη Δευτέρα οι ανακοινώσεις για παρουσία ΓΓ ΟΗΕ στη Γενεύη

Την Δευτέρα θα γίνουν οι ανακοινώσεις για την παρουσία του ΓΓ του ΟΗΕ στη Γενεύη, ανέφερε ο εκπρόσωπός του, Στεφάν Ντουζαρίκ, απαντώντας σε σχετική ερώτηση δημοσιογράφου. «Νομίζω θα είναι εκεί για να προεδρεύσει της διάσκεψης. Θα υπάρξουν ορισμένες επίσημες ανακοινώσεις, πιθανόν τη Δευτέρα», είπε ο εκπρόσωπος του ΓΓ.

Ο κ. Ντουζαρίκ χαρακτήρισε «πολύ αποφασιστική» την παρούσα φάση των ειρηνευτικών συνομιλιών για το Κυπριακό.

«Είναι η πρώτη φορά που βλέπουμε διαπραγματεύσεις στα κεφάλαια ασφάλειας και εγγυήσεων, τα οποία θα εξεταστούν με την επιπρόσθετη συμμετοχή των εγγυητριών δυνάμεων. Μέσω του έργου του κ. Έιντε και την υποστήριξή του, τα ίδια τα μέρη έκαναν μεγάλα άλματα. Αυτό το σημείο είναι για να είμαστε υποστηρκτικοί στη διαδικασία και να δούμε πως τα μέρη μπορούν τελικά να γεφυρώσουν τα τελευταία κενά».

Σύμφωνα με πηγή των Ηνωμένων Εθνών, ο κ. Γκουτιέρες πρόκειται να μεταβεί στη Γενεύη το βράδυ της Τετάρτης 10 Ιανουαρίου και μέχρι στιγμής δεν υπάρχουν στο πρόγραμμά του συναντήσεις με τους ηγέτες προ της έναρξης της διάσκεψης.

Τη Δευτέρα η έκθεση για την ΟΥΝΦΙΚΥΠ

Τη Δευτέρα τελικά θα κυκλοφορήσει επίσημα η έκθεση του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ, για την ειρηνευτική δύναμη των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, ενόψει της ανανέωσης της θητείας της από το Συμβούλιο Ασφαλείας, στις 26 Ιανουαρίου. Σύμφωνα με πληροφορίες, η Γραμματεία επέλεξε να μην δώσει αυτή τη φορά ανεπίσημο κείμενο στα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας, όπως συνηθιζόταν, προς αποφυγή αντιδράσεων όπως τον περασμένο Ιούλιο.

Τη Δευτέρα με τους πολιτικούς αρχηγούς, την Τρίτη στο Προεδρικό Μέγαρο ο Αλ. Τσίπρας

Οι εξελίξεις στον Κυπριακό είναι το θέμα της συνάντησης που θα έχουν στο Προεδρικό Μέγαρο ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος και ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Ο Πρόεδρος θα δεχθεί τον πρωθυπουργό, την Τρίτη 10 Ιανουαρίου, στη 1 μετά το μεσημέρι. Υπενθυμίζεται ότι μία ημέρα πριν, ο πρωθυπουργός θα έχει σειρά διαδοχικών, κατ' ιδίαν συναντήσεων με τους αρχηγούς των πολιτικών κομμάτων.

Συγκεκριμένα, στις 10 το πρωί, ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας θα συναντηθεί κατ' ιδίαν με τον πρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκο Μητσοτάκη, εν συνεχεία με την επικεφαλής της Δημοκρατικής Συμπαράταξης και πρόεδρο του ΠΑΣΟΚ Φώφη Γεννηματά στις 12.00 το μεσημέρι, με τον γενικό γραμματέα του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα στις 14:00, με τον επικεφαλής του Ποταμιού Σταύρο Θεοδωράκη στις 17:00, με τον πρόεδρο της Ένωσης Κεντρώων Βασίλη Λεβέντη στις 19:30 και, τέλος, μία ώρα μετά, με τον πρόεδρο των Ανεξάρτητων Ελλήνων Πάνο Καμμένο. Η κυβέρνηση αναμένει, σε γενικές γραμμές, τη διαπίστωση συναινετικού κλίματος στο Κυπριακό. Έχει προηγηθεί, άλλωστε, η συνεδρίαση του Εθνικού Συμβουλίου Εξωτερικής Πολιτικής, υπό τον υπουργό Εξωτερικών Νίκο Κοτζιά, όπου, σύμφωνα με πληροφορίες, έγινε εποικοδομητικός και θετικός διάλογος.

Τα μηνύματα της Ελλάδας ενόψει Γενεύης

Την ίδια στιγμή, λίγες ημέρες απομένουν ως την πολυμερή Διάσκεψη, και οι τακτικές κινήσεις όλων των πλευρών είναι στο αποκορύφωμά τους. «Δεν πρόκειται να αντιμετωπίσουμε την τουρκική στάση υποχωρώντας από τις αρχές μας» αλλά ούτε και να ακολουθήσουμε την τουρκική λογική «καλλιέργειας και αξιοποίησης του εθνικισμού για εσωτερική κατανάλωση», είναι το μήνυμα που έστειλε την περασμένη Τετάρτη κυβερνητική πηγή, μέσω του ΑΠΕ -ΜΠΕ. Προσέγγιση (αυτή της καλλιέργειας του εθνικισμού) που «πλήρωσε η χώρα», προσθέτει η ίδια πηγή, υπονοώντας στη διαχείριση του ονοματολογικού στις αρχές της δεκαετίας του '90.

Η Ελλάδα -σε σταθερό συντονισμό με την Κυπριακή Δημοκρατία - είναι, σύμφωνα με την ίδια πηγή, προσηλωμένη στην επίτευξη μιας δίκαιης, βιώσιμης, λύσης, βασισμένης στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, με κατάργηση των εγγυήσεων και την αποχώρηση των στρατευμάτων κατοχής. «Δεν προχωράμε με αυταπάτες, δεδομένης και της διαχρονικής τουρκικής στάσης στο Κυπριακό αλλά και των πρόσφατων εξελίξεων στη χώρα. Ωστόσο, δεν μπαίνουμε στις συνομιλίες με λογική διαχείρισης blame game» διευκρινίζει η κυβερνητική πηγή στο ΑΠΕ -ΜΠΕ.

«Θα παραμείνουμε σταθερά στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων για την πτυχή της ασφάλειας και των εγγυήσεων, στην οποία εμπλεκόμαστε, για όσο χρόνο χρειαστεί» είναι το μήνυμα που στέλνει η Αθήνα. Στο πλαίσιο αυτό, ιδιαίτερα σημαντική κρίνεται από την ελληνική πλευρά η σταθερή θέση του ΟΗΕ ότι πρέπει να κατοχυρωθεί η δυνατότητα διακοπής και επανέναρξης της πολυμερούς Διάσκεψης, εάν χρειαστεί να διαρκέσουν περισσότερο οι διαπραγματεύσεις.

Τέλος, στο …μόνιμο, το τελευταίο διάστημα, δημοσιογραφικό ερώτημα, αν πρόκειται να υπάρξει συνάντηση του Έλληνα πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα με τον Τούρκο Πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, η ίδια πηγή απάντησε: «Έχουν καλλιεργηθεί- ιδιαίτερα στο πλαίσιο διαχείρισης του προσφυγικού- δίαυλοι σταθερής επικοινωνίας των δύο ηγετών, που θα αξιοποιηθούν τις επόμενες ημέρες. Είναι θετικό ότι υπήρξε, επιτέλους, εκκίνηση των διμερών διαβουλεύσεων για τα ζητήματα ασφάλειας, όπως είχε προτείνει η ελληνική πλευρά εδώ και καιρό. Μένει να διαπιστωθεί αν οι διαβουλεύσεις θα οδηγήσουν στην πραγματοποίηση της συνάντησης Τσίπρα -Ερντογάν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών