13:55 | 13/1/17
H συνέχιση του προγράμματος χωρίς χρηματοδότηση από το Ταμείο θα μπορούσε να δώσει διέξοδο, απαντά ή Αθήνα στο Γερμανό υπουργό Οικονομικών
Οι δηλώσεις του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Βολφγκανγκ Σόιμπλε είχαν ως στόχο την πίεση για την παραμονή του ΔΝΤ στην πραγματικότητα, όμως από την Αθήνα απαντούν: Μπορουμε και χωρίς το Ταμείο."Η πιθανότητα συνέχισης του προγράμματος χωρίς το ΔΝΤ ή με παρουσία του χωρίς χρηματοδότηση, και άρα χωρίς κεντρικό ρόλο, είναι μία εξέλιξη που μπορεί να αποτελέσει διέξοδο στο δομικό πρόβλημα ασυμφωνίας μεταξύ των θεσμών που αποτελεί διαρκή τροχοπέδη για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χωρίς νέα μέτρα και την επιτυχή ολοκλήρωση του ελληνικού προγράμματος", ανέφεραν ειδικότερα κυβερνητικές πηγές.
"Η άποψη ότι η Ευρώπη έχει θεσμικό πλαίσιο υποστήριξης από μόνη της, δεν είναι καινούρια. Κερδίζει διαρκώς έδαφος σε ευρωπαϊκούς θεσμούς και από την ελληνική πλευρά είναι εν τέλει καλοδεχούμενη, αρκεί οι πρωτοβουλίες και οι αποφάσεις να παρθούν γρήγορα", προσέθεταν οι ίδιες πηγές.
Ο κ.Σοιμπλε βέβαια ουσιαστικά μίλησε για επαναδιαπραγμάτευση από την αρχή σε περίπτωση αποχώρησης του ΔΝΤ απειλώντας έτσι εμμέσως πλην σαφώς την Αθήνα. Ή ελληνική πλευρά όμως πετάει πίσω το μπαλάκι, προτείνοντας να κλείσει ή αξιολόγηση χωρίς το ΔΝΤ και φυσικά χωρίς νέα μέτρα, εκτιμώντας ότι εάν το ρόλο του Ταμείου αναλάμβανε ο ESM δε θα μπορούσαν να κρυφτούν πίσω από το ΔΝΤ οι ακραίες απαιτήσεις του Βερολίνου.
Τι ακριβώς είπε ο Σόιμπλε
«Η Ελλάδα επέλεξε έναν μακρύ και επίπονο δρόμο. Το 2015 αποφάσισε να συνεχίσει να ανταποκρίνεται στις υποχρεώσεις της ως μέλος της ευρωζώνης και να απορρίψει την εναλλακτική λύση που ήταν η αποχώρηση από το ευρώ. Τώρα εμείς πρέπει από την πλευρά μας να επιμείνουμε στην εφαρμογή των συμπεφωνημένων. Διαφορετικά το ευρώ δεν θα αντέξει στο χρόνο με την υπάρχουσα δομή. Εκτός αυτού θα ενταθούν, με απρόβλεπτες επιπτώσεις, οι αντιστάσεις κατά του ευρώ στο εσωτερικό μιας σειράς από χώρες της ευρωζώνης» αναφέρει ο κ. Σόιμπλε.«Σε περίπτωση που το Ταμείο αποχωρήσει, τότε οι Ευρωπαίοι ενδέχεται να καταλήξουν σε μια δική τους λύση εντός του ευρωπαϊκού νομισματικού συστήματος, όπως είχαμε προτείνει ήδη στην αρχή της ελληνικής κρίσης, η τότε υπουργός Οικονομικών της Γαλλίας Κριστίν Λαγκάρντ και εγώ. Σε αυτή την περίπτωση όμως θα πρέπει οι Ευρωπαίοι να επιβάλλουν όσα συμφωνήθηκαν σαφώς πιο αποτελεσματικά» υπογραμμίζει ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών και διευκρινίζει:
«Το τωρινό πρόγραμμα προϋποθέτει τη συμμετοχή του ΔΝΤ. Αν συνεχίσουμε μόνοι μας τότε θα πρέπει να διασφαλίσουμε καλύτερα τα συμπεφωνημένα. Τον ρόλο αυτό μπορούμε να τον αναθέσουμε στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (ESM). Σε αυτή την περίπτωση ωστόσο έχουμε να κάνουμε με εντελώς νέα δεδομένα και θα έπρεπε να διασφαλίσουμε προηγουμένως την έγκριση της γερμανικής βουλής».
Μάνος Χωριανόπουλος
Σχετικές ετικέτες:Βόλφγκανγκ ΣόιμπλεΓερμανίαΔΝΤΠολιτικήΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων