Όλοι 'δείχνουν' μέτρα | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Όλοι 'δείχνουν' μέτρα

08:54 | 20/1/17
oloi-deixnoyn-metra

Τελεσίγραφο από Γερμανία, Ολλανδία προς την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση - Οι δύο χώρες απαιτούν την παρουσία του ΔΝΤ αρνούνται όμως να ολοκληρώσουν την λύση για την ελάφρυνση του χρέους

Ανεξάρτητα από την οξύτητα των χθεσινών δηλώσεων Σόιμπλε, κοινή συνισταμένη Γερμανίας , Ολλανδίας αλλά και των Ευρωπαϊκών θεσμών, είναι ότι η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα είναι απαραίτητη και ότι για να γίνει αυτό η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει άμεσα μέτρα που μπορεί να φτάσουν τα 4,5 δις ευρώ.

Συμμετοχή του ΔΝΤ αλλιώς διακοπή του προγράμματος είναι το τελεσίγραφο που θέτουν ανοιχτά πλέον Γερμανία, Ολλανδία προς την Ελλάδα για να ολοκληρωθεί η δεύτερη αξιολόγηση.

Ο Γερμανός υπουργός οικονομικών πήρε χθες πίσω το ενδεχόμενο που είχε αφήσει ο ίδιος ανοιχτό για ένα αμιγώς ευρωπαϊκό πρόγραμμα σε περίπτωση οριστικής άρνησης του ΔΝΤ. Χθες είπε ότι χωρίς το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο σταματά το σημερινό πρόγραμμα και ο ίδιος δεν προτίθεται να εισηγηθεί ένα επόμενο.

Στο ίδιο μήκος κύματος και η Ολλανδία έχει διαμηνύσει τόσο σε επίπεδο ηγετών όσο και σε επίπεδο υπουργών ότι χωρίς το ταμείο στο πρόγραμμα δεν μπορεί να εγκρίνει επόμενη δόση για την Ελλάδα ακόμη και αν καταφέρει με κάποιο τρόπο να κλείσει η δεύτερη αξιολόγηση.

Οι δύο χώρες απαιτούν την παρουσία του ταμείου αρνούνται όμως να ολοκληρώσουν την λύση για την ελάφρυνση του χρέους και να συζητήσουν έστω για πιο ρεαλιστικούς δημοσιονομικούς στόχους . Και οι δύο αυτές χώρες είχαν συνυπογράψει το κείμενο του τελευταίου Eurogroup με το οποίο επέβαλαν στην Ελλάδα την επέκταση του δημοσιονομικού κόφτη και αποτύπωση νέων μέτρων δημοσιονομικής πολιτικής με τα οποία η Ελλάδα θα υποστηρίξει στο μεσοπρόθεσμο στόχο για πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για άγνωστο χρονικό διάστημα.

Μόλις όμως η Ελλάδα προήλθε προσφέροντας όσα ζητούσαν οι Ευρωπαίοι υπουργοί οικονομικών το σενάριο άλλαξε και πλέον προτεραιότητα έχει η συμμετοχή του ΔΝΤ με το λογαριασμό να έχει αποδέκτη μόνο την Αθήνα.

Μέτρα βλέπει ο πλέον φιλικός από τους δανειστές, η Ευρωπαϊκή Επιτροπή . Κοινοτικός αξιωματούχος προσπαθούσε χθες να «χρυσώσει το χάπι» . Τόνιζε ότι πλέον η συμμετοχή του ΔΝΤ είναι απαραίτητη και ότι η Ελλάδα θα πρέπει να νομοθετήσει έστω και κάποια από τα μέτρα που ζητά το ταμείο από τώρα . Εκτιμούσε πάντως ότι η εκτίμηση ότι το ύψος των μέτρων θα φτάνει τα 4,5 δις ευρώ είναι υπερβολική και ότι τα μέτρα που θα απαιτηθούν θα είναι πολύ λιγότερα.

Η ΕΚΤ δεν εμπλέκεται στις συζητήσεις για τα δημοσιονομικά μεγέθη και συνεχίζει να ζητά ελάφρυνση του χρέους. Ο Ευρωπαϊκός μηχανισμός σταθερότητας προσπαθεί να σταθεί στην μέση των παραπάνω εκτιμήσεων και κάνει την εκτίμηση ότι η Ελλάδα μπορεί με τα υφιστάμενα μέτρα να πετύχει πρωτογενή πλεονάσματα 3,5% του ΑΕΠ για ένα διάστημα τριών έως και πέντε ετών Ταυτίζεται όμως με Γερμανία στο ότι το ΔΝΤ θα πρέπει να έχει ενεργό παρουσία στο ελληνικό πρόγραμμα.

Το ΔΝΤ

Το ΔΝΤ έχοντας εκ των πραγμάτων το πάνω χέρι απλώς περιμένει να ικανοποιηθούν οι απαιτήσεις τους . Από τους ευρωπαίους ζητά την ελάφρυνση του χρέους έστω και σε περιγραφή ώστε να μπορεί να κάνει μια έκθεση βιωσιμότητας που να κρίνει το ελληνικό χρέος βιώσιμο.

Στο θέμα των δημοσιονομικών στόχων το ΔΝΤ πιστεύει ότι με βάση τα μέτρα που έχει ήδη υιοθετήσει η Ελλάδα δεν μπορεί να πετύχει πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ούτε και το 2018 και θεωρεί ότι βιώσιμος στόχος για την Ελλάδα θα είναι πρωτογενή πλεονάσματα όχι πάνω από 1,5% του ΑΕΠ . Με βάση αυτό ζητά την άμεση νομοθέτηση μέτρων που αφορούν την φορολογία και το ασφαλιστικό τα οποία έχει επαναλάβει πολλές φορές ώστε να καλυφθεί η διαφορά μεταξύ των δικών του προβλέψεων και των στόχων που θέτουν ευρωπαίοι και τους έχει αποδεχθεί η Ελλάδα Ο ίδιος ο αναπληρωτής υπουργός οικονομικών κ. Γιώργος Χουλιαράκης έχει κάνει την εκτίμηση ότι για πετύχουμε καθαρή δημοσιονομική απόδοση 2% του ΑΕΠ η Ελλάδα θα πρέπει να πάρει μέτρα 2,5 % του ΑΕΠ δηλαδή 4,5 δις ευρώ.

Το επόμενο διάστημα το Ταμείο αναμένεται να ξεδιπλώσει και τις επιμέρους απαιτήσεις του με την δημοσιοποίηση της έκθεσης της αξιολόγησης του άρθρου IV και ίσως και μια αναθεωρημένη έκθεση βιωσιμότητας του χρέους.

Τάσος Δασόπουλος

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών