11:36 | 11/1/17
Αν ο Άρειος Πάγος πει «όχι» ο υπουργός Δικαιοσύνης δεν μπορεί να πει το αντίθετο
Στον Άρειο Πάγο κρίνεται σήμερα η τύχη δυο ακόμα Τούρκων που
έφτασαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
έφτασαν στην Ελλάδα το περασμένο καλοκαίρι μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.
Οι τουρκικές αρχές ζητούν την έκδοση τους, όπως και των υπολοίπων έξι συναδέλφων τους, προκειμένου να δικαστούν για τα αδικήματα της παράβασης του Τουρκικού Συντάγματος με βία και καταναγκασμό, της απόπειρας ανθρωποκτονίας κατά του προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας, του εγκλήματος κατά του νομοθετικού οργάνου και κατά της κυβέρνησης και κατά της διακεκριμένης αρπαγής (ελικοπτέρου), από κοινού από περισσότερα από ένα άτομα και με όπλο κατά τις νυκτερινές ώρες.
Ο Άρειος Πάγος με τρεις διαφορετικές συνθέσεις καλείται να αποφασίσει αν θα ανάψει το «πράσινο φως» για την έκδοση των 8 Τούρκων στη γείτονα με τους ίδιους να υποστηρίζουν ότι στην Τουρκία υπάρχει παραβίαση και των πλέον στοιχειωδών δικαιωμάτων των κατηγορουμένων, πως γίνονται βασανιστήρια σε ύποπτους και άτομα που συλλαμβάνονται ότι δεν υπάρχει καμία εγγύηση ότι θα τύχουν δίκαιης δίκης.
Χθες, συζητήθηκε στο Ανώτατο Δικαστήριο το αίτημα των τουρκικών αρχών για την έκδοση δυο αξιωματικών και η αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Βασιλική Θεοδώρου τάχθηκε υπέρ της μη έκδοσης των δύο.
Η ανώτατη εισαγγελική λειτουργός πρότεινε κατ' αρχήν την απόρριψη του αιτήματος των τουρκικών αρχών τονίζοντας μεταξύ άλλων, ότι δεν είναι συγκεκριμένο και σαφές, ενώ για την ουσία των κατηγοριών που αποδίδουν οι τουρκικές αρχές, η κ. Θεοδώρου ανέφερε ότι τα στοιχεία που έχουν σταλεί πάσχουν από γενικότερες και αοριστία.
Η αντεισαγγελέας πρόσθεσε ότι ακόμη και αν το αίτημα των τουρκικών αρχών γίνει δεκτό, πρέπει επί της ουσίας να απορριφθεί καθώς, όπως ανέφερε υπάρχουν σοβαρότατα στοιχεία που συνηγορούν ότι οι εκζητούμενοι δεν πρόκειται να τύχουν δίκαιης δίκης στη γείτονα, ενώ ο κίνδυνος να υποστούν βασανιστήρια και εξευτελισμούς είναι άμεσος αφού δεν αποκλείεται ακόμα και να τεθεί σε κίνδυνο η ζωή τους λόγω της ενδεχόμενης πιθανότητας να επανέλθει η θανατική ποινή στην Τουρκία.
Το Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου θα συνεδριάσει και πάλι την ερχόμενη Παρασκευή προκειμένου να εξετάσει το αίτημα έκδοσης για ακόμα τέσσερις Τούρκους.
Αξίζει να σημειωθεί ότι στην περίπτωση που ο Άρειος Πάγος πει «όχι» στην έκδοση, ο υπουργός Δικαιοσύνης που έχει και τον τελευταίο λόγο δεν μπορεί να πει το αντίθετο. Αν όμως το Ανώτατο Δικαστήριο πει «ναι» στην έκδοση, τότε ο υπουργός μπορεί να την αρνηθεί.
Σχετικές ετικέτες:Άρειος ΠάγοςΚοινωνίαπραξικόπημα στη ΤουρκίαΤούρκοι στρατιωτικοί
Σχετικά άρθρα