Βίτσας: Οι γερμανικές οφειλές δεν συμψηφίζονται (βιντεο) | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Βίτσας: Οι γερμανικές οφειλές δεν συμψηφίζονται (βιντεο)

18:05 | 29/1/17
vitsas-oi-germanikes-ofeiles-den-sympshfizontai

“Έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς για τις γερμανικές αποζημιώσεις” είπε από την Θεσσαλονίκη ο αν. υπουργός Εθνικής Άμυνας

Εκπροσωπώντας την κυβέρνηση στις εκδηλώσεις μνήμης των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων
και ηρώων του Ολοκαυτώματος, που πραγματοποιήθηκαν στη Θεσσαλονίκη, ο κ. Βίτσας έθεσε εκ νέου το θέμα των Γερμανικών αποζημιώσεων.

Όπως είπε “έχουμε ανοιχτούς λογαριασμούς, με  τις γερμανικές οφειλές. Η κυβέρνησή μας είναι αυτή, που για πρώτη φορά, έβαλε το θέμα στο τραπέζι με τόσο σαφή τρόπο και προσωπικά ο ίδιος ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας. Οι γερμανικές οφειλές προς την Ελλάδα, είναι ένα αυθύπαρκτο θέμα που άνοιξε την ημέρα της αποχώρησης των κατοχικών δυνάμεων από τη χώρα μας, συνεχίζει να υπάρχει και δεν επιδέχεται συμψηφισμούς. Στα ζητήματα αυτά δεν υπάρχει παραγραφή. Είναι μια εκκρεμότητα, που η τακτοποίησή της, πρέπει να ενδιαφέρει και την ίδια τη γερμανική κυβέρνηση, ως στοιχείο συνεισφοράς σε μια δημοκρατική και ειρηνική Ευρώπη” και συμπλήρωσε: “Μέσα σ’ αυτή την εκκρεμότητα, αλλά και αυθύπαρκτο, παραμένει το ζήτημα των αποζημιώσεων των Ελλήνων Εβραίων όπως περιγράφεται στο πόρισμα της Ελληνικής Βουλής το καλοκαίρι του 2016”.



Ο κ. Βίτσας είπε ακόμη ότι ζούμε σε μια περίπλοκη και αντιφατική εποχή. Σε ένα σταυροδρόμι της ιστορία, με παλιές αντιθέσεις να αναβιώνουν. “Η δημοκρατία ενάντια στο φασισμό, το κοινωνικό συμφέρον ενάντια στο συμφέρον του μεγάλου κεφαλαίου, η πολιτική και κοινωνική δράση ενάντια στην ιδιώτευση και την ατομική συμφεροντολογική αλαζονεία, ο πατριωτισμός και ο πατριωτικός διεθνισμός ενάντια στον ρατσιστικό εθνικισμό. Είναι η περίοδος που καθένας και καθεμία διαλέγει πλευρά.

Και η δική μας πλευρά δεν θα μπορούσε παρά να είναι η δημοκρατία, η κοινωνία, η αλληλεγγύη, οι ανθρώπινες αξίες. Οφείλουμε σήμερα να λειτουργούμε με γνώμονα το μετασχηματισμό της ιστορίας σε εθνική αυτογνωσία ώστε να μην επιτρέψουμε την επανεμφάνιση του φρικτού προσώπου του ναζισμού και των διαφόρων μορφωμάτων του. Πρόκληση στην οποία πρέπει να απαντήσει σήμερα και η ίδια η Ευρώπη. Η θυσία των Ελλήνων Εβραίων μαρτύρων και ηρώων του ολοκαυτώματος αποτελεί σύμβολο ελευθερίας και ειρήνης, που θα εξακολουθεί να στέλνει μηνύματα ειρήνης και συναδέλφωσης των λαών σε όλο τον κόσμο”.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών