17:23 | 22/2/17
Επαφές με αξιωματούχους στο Βερολίνο είχε ο Επίτροπος Μετανάστευσης. Τι τόνισε στους συνομιλητές του για την αποτελεσματικότερη αντιμετώπιση του μεταναστευτικού
«Στην εσωτερική και εξωτερική διάσταση της μετανάστευσης, στην ασφάλεια και τη διαχείριση των συνόρων, επικεντρώθηκαν οι συζητήσεις», που είχε ο Επίτροπος Μετανάστευσης, Δ. Αβραμόπουλος. με τον υπουργό Εσωτερικών της Γερμανίας Τόμας ντε Μεζιέρ, κατά την επίσκεψη που πραγματοποιεί ο Επίτροπος στο Βερολίνο.Ο κ. Αβραμόπουλος συμμετείχε μαζί με τον γερμανό υπουργό Εσωτερικών στο 20ο Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Συνέδριο και στη συνέχεια είχαν κατ' ιδίαν συνάντηση.
Χθες, επίσης συναντήθηκε ο κ. Αβραμόπουλος με τον Προϊστάμενο της Καγκελαρίας και υπουργό Ειδικών Καθηκόντων Πέτερ Αλτμάγερ και απηύθυνε ομιλία για τη μεταναστευτική πολιτική της ΕΕ στο ίδρυμα Konrad-Adenauer. Επισκέφθηκε επίσης το σημείο όπου πραγματοποιήθηκε η τρομοκρατική επίθεση στο Βερολίνο, για να απέτισε φόρο τιμής στα θύματα.
Τους προσεχείς μήνες πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Δουβλίνου«Συμφωνήσαμε ότι τους προσεχείς μήνες πρέπει να προχωρήσουν οι διαπραγματεύσεις για την αναθεώρηση του Δουβλίνου, στη βάση των αρχών της αλληλεγγύης και της δίκαιης κατανομής της ευθύνης μεταξύ των Κρατών Μελών», είπε ο κ. Αβραμόπουλος, προσθέτοντας ότι «η αναθεώρηση του Δουβλίνου αποτελεί μέρος των ευρύτερων προσπαθειών μας να αναπτύξουμε ένα ολοκληρωμένο και αποτελεσματικό σύστημα ασύλου. Προσβλέπω σε συμφωνία, το συντομότερο δυνατό».
Για την αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού χρειάζεται συντονισμένη προσέγγιση με τις τρίτες χώρες προέλευσης και διέλευσης, σημείωσε, υπογραμμίζοντας την καθοριστική σημασία της συνεργασίας με τη Λιβύη, με την Τυνησία, την Αλγερία, την Αίγυπτο και το Μαρόκο, όχι μόνο για να μειωθεί η πίεση στα σύνορα της Λιβύης, αλλά και για να αποτραπεί μια πιθανή μετατόπιση των μεταναστευτικών ροών.
Μιλώντας στο 20ο Ευρωπαϊκό Αστυνομικό Συνέδριο, τόνισε την ανάγκη να βελτιωθεί η διαχείριση των εξωτερικών συνόρων της ΕΕ και παρέθεσε τις δράσεις που έχουν ήδη αναληφθεί προς αυτή την κατεύθυνση.
Χαρακτήρισε «ορόσημο» τη δημιουργία της Ευρωπαϊκής Συνοριοακτοφυλακής. Αλλά πρόσθεσε ότι «χρειάζεται καλύτερη πληροφόρηση». Στην κατεύθυνση αυτή ανέφερε ότι:
-«Θα ξεκινήσουν συστηματικοί έλεγχοι για όλους όσοι διασχίζουν τα εξωτερικά μας σύνορα είτε πρόκειται για Ευρωπαίους πολίτες, είτε για ξένους υπηκόους».
-Προτείναμε «την αναθεώρηση του Συστήματος Πληροφοριών της Σένγκεν», ώστε να μην χάνεται καμιά κρίσιμη πληροφορία που αφορά σε πιθανούς υπόπτους για τρομοκρατία ή παράτυπους μετανάστες που διασχίζουν τα σύνορά μας.
-Προτείναμε το σύστημα εισόδου/εξόδου (Entry/Exit), το οποίο θα βελτιώσει τους συνοριακούς ελέγχους για τους πολίτες τρίτων χωρών που ταξιδεύουν στην Ευρωπαϊκή Ένωση, καθώς και το ευρωπαϊκό σύστημα πληροφοριών και άδειας ταξιδίου (ETIAS) με το οποίο θα έχουμε τη δυνατότητα να διεξάγουμε πρόσθετους ελέγχους, σε μη Ευρωπαίους ταξιδιώτες, που δεν έχουν υποχρέωση θεώρησης.
-Εφαρμόζουμε με ταχείς ρυθμούς την ευρωπαϊκή οδηγία PNR στο πλαίσιο της κοινής μας δράση για την αναγνώριση πιθανών απειλών για την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Η διαχείριση των πληροφοριών παραμένει περίπλοκη και κατακερματισμένηΩστόσο διαπίστωσε ότι «η διαχείριση των πληροφοριών παραμένει περίπλοκη και κατακερματισμένη» και ότι «δεν πραγματοποιείται ανταλλαγή σημαντικών πληροφοριών».
Ο Ελληνας Επίτροπος έκανε ιδιαίτερη αναφορά για τη συνεργασία με τις ΗΠΑ: «Η μάχη κατά της τρομοκρατίας είναι κοινή για την Ευρώπη και τις ΗΠΑ. Πρέπει να συνεργαστούμε με τις ΗΠΑ για να αντιμετωπίσουμε αυτή την απειλή. Συνεχίζουμε να μοιραζόμαστε με τους Αμερικανούς εταίρους μας τις ίδιες απόψεις για την πρόκληση αυτή».
Μίλησε επίσης για το Ευρωπαϊκό Κέντρο Αντιμετώπισης της Τρομοκρατίας της Europol, λέγοντας ότι «έχει ήδη αποδειχθεί η επιχειρησιακή προστιθέμενη αξία του» και ότι η λειτουργία του «θα γίνει ακόμα πιο αποτελεσματική, εφόσον τα κράτη μέλη ανταλλάσσουν περισσότερες πληροφορίες και διαθέτουν περισσότερους εμπειρογνώμονες».
Αναφέρθηκε επίσης στη σημασία του διαδικτύου, τονίζοντας ότι έχει εξελιχθεί σε ένα «κρίσιμο πεδίο μάχης».
«Η συνεργασία μας με τις μεγαλύτερες διαδικτυακές εταιρείες στο πλαίσιο του Ευρωπαϊκού Διαδικτυακού Φόρουμ επικεντρώνεται στην αφαίρεση τρομοκρατικού υλικού από το Διαδίκτυο και τη προώθηση θετικών μηνυμάτων. Για τον λόγο αυτό, τον επόμενο μήνα, θα ταξιδέψω στις ΗΠΑ και θα έχω συναντήσεις με τις εταιρείες αυτές για τη συνέχιση της αποτελεσματικής συνεργασίας μας», είπε χαρακτηριστικά.
Σχετικές ετικέτες:Δημήτρης ΑβραμόπουλοςΠολιτικήπρόσφυγεςπροσφυγικό
Σχετικά άρθρα