Δριμύ κατηγορώ Τσακαλώτου Στουρνάρα κατά ΔΝΤ | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για κινητά, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για υπολογιστές με ένα
κλικ εδώ

Δριμύ κατηγορώ Τσακαλώτου Στουρνάρα κατά ΔΝΤ

23:11 | 7/2/17
drimu-kathgorw-tsakalwtoy-stoyrnara-kata-dnt

Στο φως το δριμύ κατηγορώ του υπουργού Οικονομικών και του διοικητή της Τράπεζας της Ελλάδας προς το Διενθές Νομισματικό Ταμείο

Οι επιστολές τους και τα αναλυτικά σημεία της επιχειρηματολογίας τους κατά των νέων μέτρων που ζητά το Ταμείο

Πυρ ομαδόν κατά των νέων μέτρων που ζητά ο ΔΝΤ σε φορολογικό συντάξεις αλλά και την γενικότερη στάση του Ταμείου και στο δεύτερο αλλά και το τρίτο πρόγραμμα προσαρμογής της Ελληνικής οικονομίας εξαπολύουν ο υπουργός οικονομικών κ Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας κ. Γιάννης Στουρνάρας.

Εκτός από τις ανοιχτές διαφωνίες οι οποίες εκφράστηκαν ανάμεσα στις Ευρωπαϊκές χώρες σχετικά με το κλείσιμο της δεύτερης αξιολόγησης κατά την συνεδρίαση του ΔΣ του ΔΝΤ τη Δευτέρα το τόνο έδωσε η παρουσίαση του εκπροσώπου της Ελλάδας κ. Ψαλιδόπουλου.

Ο εκπρόσωπος της Ελλάδας με διπλωματική γλώσσα υπενθύμιζε την καλύτερη του αναμενόμενου επίδοση της ελληνικής οικονομίας κάνοντας έκκληση προς το ταμείου να αναθεωρήσει την στάση του απέναντι στο ελληνικό πρόγραμμα.

Πραγματικό «κατηγορώ» όμως για τις λάθος προβλέψεις – εκτιμήσεις, την εμμονή σε σκληρά μέτρα και την σκόπιμη αγνόηση των πραγματικών δεδομένων της ελληνικής οικονομίας για το 2015 και το 2016 περιείχαν οι επιστολές του υπουργού Οικονομικών κ. Ευκλείδη Τσακαλώτου και του διοικητή της ΤτΕ κ Γιάννη Στουρνάρα για το παρελθόν και το παρόν του ΔΝΤ στα ελληνικά προγράμματα προσαρμογής.

Τα τέσσερα σημεία της επιστολής Τσακαλώτου

Ειδικότερα ο υπουργός Οικονομικών κ. Ευκλείδης Τσακαλώτος στην επιστολή που μετέφερε ο Έλληνας εκπρόσωπος του Ταμείου αποδομεί τα συμπεράσματα της έκθεσης σε τέσσερα σημεία.

Συγκεκριμένα:

1) Παρατηρεί ότι με βάση την έκθεση βιωσιμότητας του χρέους που εκδόθηκε τον περασμένο Μάιο, πριν υιοθετηθούν οι μεταρρυθμίσεις σε ασφαλιστικό και φορολογία το Ταμείο προέβλεπε μέσο ρυθμό ανάπτυξης της οικονομίας 1,25% του ΑΕΠ. Στην τελευταία έκθεση του Ταμείου μετά την εφαρμογή των αλλαγών η πρόβλεψη για τον μέσο ρυθμό ανάπτυξης μειώθηκε στο 1% του ΑΕΠ. Με αυτήν την λογική ο υπουργός θεωρεί «οξύμωρο» το γεγονός ότι το Ταμείο επιμένει σε νέες και «βαθύτερες» μεταρρυθμίσεις.

2) Σημειώνει ότι παρά την υπεραπόδοση της οικονομίας και για το 2015 και κυρίως για το 2016 όταν έναντι στόχους για πρωτογενές πλεόνασμα 0,5% του ΑΕΠ υπολογίζεται τώρα κοντά στο 2% του ΑΕΠ, το Ταμείο επιμένει στην απαισιόδοξη πρόβλεψή του ότι με τα υπάρχοντα μέτρα η οικονομία δεν μπορεί να ξεπεράσει πρωτογενή πλεονάσματα πάνω από 1,5% του ΑΕΠ. Υπογραμμίζει επίσης το γεγονός ότι η έκθεση βιωσιμότητας του χρέους βασίζεται σε παρωχημένα στοιχεία τα οποία θα πρέπει να αναθεωρηθούν λαμβάνοντας υπ' όψιν τις καλύτερες του αναμενόμενου επιδόσεις της ελληνικής οικονομίας ή αίροντας την αμφισβήτηση ότι δεν μπορεί να παράξει υψηλά πρωτογενή πλεονάσματα.

3) Σχετικά με την πρόταση του ταμείου για μια εκ νέου εξισορρόπηση των φορολογικών βαρών κατηγορεί το Ταμείου ότι συνέκρινε λάθος στοιχεία και κατέληξε σε λάθος συμπεράσματα.
Συγκεκριμένα τονίζει ότι ενώ και το Ταμείο συμφωνεί ότι η διεύρυνση της φορολογικής βάσης θα πρέπει να είναι αποτέλεσμα αύξησης της συμμόρφωσης και όχι μέσω της περαιτέρω μείωσης της έκπτωσης φόρου το ταμείο ζητά μείωση του αφορολόγητου.

 Τονίζει μάλιστα ότι για τα συμπεράσματά του, το ΔΝΤ συγκρίνει το συνολικό δηλωθέν εισόδημα στην Ελλάδα με τις έρευνες οικογενειακών προϋπολογισμών σε άλλες χώρες. Η λάθος σύγκριση που χρησιμοποιείται χωρίς την κατάλληλη προσαρμογή, παράγει παραπλανητικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα σημειώνει ότι συγκρίνει την φορολογία άλλων χωρών με την φορολογία που επιβάλλεται στην Ελλάδα μόνο για τα ζευγάρια και τα ζευγάρια με παιδιά αφήνοντας τους ανύπαντρους και ανήλικα παιδιά τα οποία έχουν κάποιου είδους περιουσία και άρα πληρώνουν φόρους.  Ενδεικτικά, ο αριθμός των φορολογικών δηλώσεων το 2016 ήταν πάνω από 6 εκατομμύρια ευρώ, που αντιστοιχεί σε έναν πληθυσμό

10,8 εκατομμύρια, πολύ λιγότερα από ό,τι ο μέσος αριθμός των νοικοκυριών. Τονίζει επίσης ότι οι υπολογισμοί του ΔΝΤ λαμβάνουν υπ'όψιν μόνο το φόρο εισοδήματος και όχι τους υπόλοιπους φόρους που επιβάλλονται στους Έλληνες πολίτες.

4) Σε ότι αφορά τη μείωση των παλιών συντάξεων που ζητά το Ταμείο στην έκθεσή του τονίζει ότι για τα συμπεράσματα του ΔΝΤ δεν περιλαμβάνεται η διόρθωση που επέρχεται με τον νέο ασφαλιστικό.

Επίσης τονίζει ότι συνυπολογίζει για την Ελλάδα την εκ του νόμου συνεισφορά του κράτους στο ασφαλιστικού μαζί με τις δαπάνες των ταμείων από τα οποία βγάζει ένα τεράστιο έλλειμμα για ασφαλιστικό σύστημα, ενώ για τις άλλες χώρες το έλλειμμα του ασφαλιστικού συστήματος προκύπτει από την αφαίρεση μόνο των δαπανών των ταμείων για συντάξεις από τις εισπραττόμενες εισφορές.

Τα "πυρά" Στουρνάρα

Ο διοικητής της Τράπεζας της Ελλάδας στη δική του επιστολή που είχε επισυνάψει με την εισήγηση υπερασπίζεται την ανακεφαλαιοποίηση του 2015 ξεκαθαρίζοντας ότι η εκτίμηση του Ταμείου για την ανάγκη πρόσθετων κεφαλαίων βασίζεται στις απαισιόδοξες εκτιμήσεις του Ταμείου για την οικονομία και την πορεία των ελληνικών τραπεζών.

 Ο κ. Στουρνάρας επισημαίνει με την σειρά του το γεγονός ότι το ταμείου έχει αγνοήσει την υπεραπόδοση της οικονομίας και το 2015 και το 2016 εμμένοντας στις απαισιόδοξες προβλέψεις και για το ρυθμό ανάπτυξης και για το χρέος αλλά και για τον τραπεζικό τομέα.

Ο Διοικητής της ΤτΕ κάνει αυστηρή κριτική και στην έκθεση για την ex post αξιολόγηση του δεύτερου προγράμματος προσαρμογής του ταμείου με την Ελλάδα επισημαίνοντας τέσσερα σημεία:

- Το ΔΝΤ είναι ο δανειστής που ζητούσε συνεχώς νέες παραμετρικές αλλαγές στο πρόγραμμα της Ελλάδας για να ανακαλύψει τελικά ότι είχε κάνει λάθος στους πολλαπλασιαστές για την ανάπτυξη
- Το ΔΝΤ είναι ο κύριος υπεύθυνος που δεν μπορούσε να κλείσει η Πέμπτη αξιολόγηση του προγράμματος το 2013 με αποτέλεσμα την καθυστέρηση της ανάπτυξης της οικονομίας
- Το ΔΝΤ είναι αυτό που υπερεκτίμησε τις κεφαλαιακές ανάγκες των ελληνικών τραπεζών κατά την ανακεφαλαιοποίηση των Τραπεζών του 2012 και υποτίμησε την επιπτώσεις στην οικονομίας για την κάλυψη των αναγκών αυτών αγνοώντας τις αντίστοιχες παρατηρήσεις της ΕΚΤ και της Τράπεζας της Ελλάδας

Το ΔΝΤ είναι αυτό που αγνοούσε τις εκθέσεις του ΟΟΣΑ οι οποίες έβγαζαν πρωταθλητή μεταρρυθμίσεων την Ελλάδα ζητώντας όλο και περισσότερα μέτρα.

Η επιστολή του κ. Στουρνάρα καταλήγει διαψεύδοντας τον ισχυρισμό του Ταμείου ότι οι ελληνικές αρχές προτίμησαν τα εμπροσθοβαρή οικονομικά μέτρα στα προγράμματα προσαρμογής κατηγορώντας το Ταμείο ότι αγνόησε βασικούς παράγοντες που θα καθορίζουν όπως τα κυκλικά προσαρμοσμένα πρωτογενή ελλείμματα βυθίζοντας τελικά την οικονομία σε μακροχρόνια ύφεση.

Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων

Σχόλια αναγνωστών