19:55 | 28/2/17
Κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών επισήμανε ότι τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν όχι όταν βγουν τα αποτελέσματα για το πρωτογενές του 2019, αλλά με την πρόβλεψη - Επιβεβαίωσε ότι εξετάζεται καταρχήν πρόγραμμα για τη δημιουργία 100.000 θέσεων εργασίας
Η επίτευξη του στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ ακόμη και ως πρόβλεψη θα κρίνει την εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων τόνισε πριν από λίγο κορυφαία πηγή του υπουργείου Οικονομικών."Τα θετικά μέτρα θα εφαρμοστούν όχι όταν βγουν τα αποτελέσματα για το πρωτογενές πλεόνασμα του 2019. Ακόμη και με πρόβλεψη που θα γίνει με μια μέθοδο, την οποία συζητάμε, αν επιβεβαιωθεί ότι πετυχαίνουν το στόχο τότε θετικά και αρνητικά μέτρα θα εφαρμοστούν ταυτόχρονα" είπε χαρακτηριστικά, τονίζοντας ότι αν η Ελλάδα υπερβεί το στόχο του πλεονάσματος, θα έχει το δικαίωμα για πρόσθετα θετικά μέτρα. Η μόνη περίπτωση να υπάρξουν πρόσθετα αρνητικά μέτρα είναι η Ελλάδα να μην πετύχει πλεόνασμα 3,5% του ΑΕΠ.
Σε ότι αφορά το μείγμα των θετικών μέτρων η ίδια πηγή τόνισε ότι "ένα από τα μέτρα θα είναι το πρόγραμμα για δημιουργία 100.000 νέων θέσεων εργασιας. Αλλά συζητούνται και άλλα". Πρόσθεσε επίσης ότι μετά την τελευταία συνεδρίαση του Eurogroup δεν τίθεται πλέον θέμα επέκτασης του δημοσιονομικού κόφτη.
Στο μεταξύ όλοι αναμένουν την στάση του ΔΝΤ απέναντι στα στοιχεία για την πορεία και την εξέλιξη της οικονομίας για το 2017 και το 2018 τα οποία παρουσιάζουν το απόγευμα ο υπουργός Οικονομικών Ευκλείδης Τσακαλώτος και ο αναπληρωτής του Γιώργος Χουλιαράκης, γεγονός που θα καθορίσει την βάση τόσο για τα μέτρα όσο και για τα αντίμετρα που θα εφαρμοστούν από το 2019.
Η συνάντηση που ξεκινά στις 7:30 το απόγευμα θα έχει την «ανασκόπηση» των θεμάτων της δεύτερης αξιολόγησης με στόχο να τεθεί ένα χρονοδιάγραμμα της διαπραγμάτευσης . Ωστόσο είναι βέβαιο ότι το βάρος θα πέσει στα δημοσιονομικά που θα συζητηθούν αμέσως μετά και θα αφορούν το δημοσιονομικό κενό του 700 εκ ευρώ, το οποίο διαπιστώνουν οι θεσμοί για το 2018 και το οποίο θα πρέπει να κλείσει στο πλαίσιο της δεύτερης αξιολόγησης.
Στο σημείο αυτό το οικονομικό επιτελείο θα πρέπει να πείσει με στοιχεία ότι τα πρόσθετα μέτρα (που σε πρώτο υπολογισμό φτάνουν τα 3,6 δις ευρώ), τα οποία ζητά το ΔΝΤ από το 2019, δεν χρειάζονται ή είναι πολύ λιγότερα από όσο υπολογίζονται. Θα πρέπει να υπάρξουν αξιόπιστες προβλέψεις ότι η καλή πορεία των εσόδων του 2016 θα συνεχιστεί και τα επόμενα χρόνια, με την βοήθεια και των μη παραμετρικών μέτρων (αύξηση φορολογικής συμμόρφωσης, καταπολέμηση φοροδιαφυγής). Στόχος του οικονομικού επιτελείου είναι να πείσει ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στην επίτευξη πρωτογενούς πλεονάσματος 3,5% του ΑΕΠ και το 2018 και το 2019.
Η θέση των θεσμών και ειδικά του ΔΝΤ σε αυτά τα νέα στοιχεία που θα παρουσιάσει η ελληνική διαπραγματευτική ομάδας, θα καθορίσει και το χρόνο αλλά και την ένταση που θα γίνουν οι νσυναντήσεις για τα νέα μέτρα, δηλαδή τη μείωση του αφορολόγητου και την προσωπική διαφορά των παλιών συντάξεων.
(Πηγή φωτογραφίας: Sooc.gr)
Σχετικές ετικέτες:ελληνική οικονομίαΟικονομίαΣΥΡΙΖΑ
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων