22:24 | 23/2/17
«Δεν ντρέπομαι να πω ότι αδιαφόρησα γιατί δεν καταλάβαινα τι συμβαίνει»
Έκπληκτοι οι διερχόμενοι από την πλατεία της Δημοτικής Αγοράς των Χανίων το βράδυ της Πέμπτης,
είδαν μια ομάδα νέων ανθρώπων, να στέκεται καταμεσής του δρόμου και αγκαλιασμένοι σε κύκλο να φωνάζουν κάποιες λέξεις.
είδαν μια ομάδα νέων ανθρώπων, να στέκεται καταμεσής του δρόμου και αγκαλιασμένοι σε κύκλο να φωνάζουν κάποιες λέξεις.
Ήταν μια ομάδα από το ΚΕΘΕΑ Αριάδνη που συμμετείχαν στο δρώμενο που είχε στόχο να ευαισθητοποιήσει στο θέμα της απεξάρτησης από κάθε είδους ουσίες.
Να καταλάβουν οι χρήστες και κυρίως οι οικογένειές τους πως κανείς μόνος του δεν μπορεί να «ξεφύγει», αλλά χρειάζεται η θετική ενέργεια και η αλληλοβοήθεια όλων.
Μαζί τους στην εκδήλωση και μια Χανιώτισσα μητέρα. Η Δέσποινα, η οποία – μαζί με την 29χρονη κόρη της – συμμετέχουν τα τελευταία τέσσερα χρόνια στο ΚΕΘΕΑ.
Τα λόγια της μητέρας για το πώς αντιλήφθηκε πως η κόρη της ενώ ήταν στην εφηβεία, έκανε χρήση ναρκωτικών, για τα λάθη που έκανε, και για τον μοναδικό δρόμο που υπάρχει, συγκλονίζουν:
«Αρχικά αντιλήφθηκα το αλκοόλ. Οι άλλες ουσίες ήρθαν πιο μετά. Δεν ντρέπομαι να πω ότι αδιαφόρησα γιατί δεν καταλάβαινα τι συμβαίνει», είπε η Χανιώτισσα ενώ συνεχίζοντας την από ψυχής εξομολόγηση ανέφερε: «Το πιο βασικό είναι ότι άλλαξαν οι συμπεριφορές του παιδιού. Ήταν επιθετική, κλεισμένη στον εαυτό της, σταμάτησε το σχολείο και άλλες δραστηριότητες. Αυτά ήταν σημάδια ότι κάτι δεν πάει καλά. Προσπαθούσα μόνη μου αλλά δεν μπορείς μόνος σου. Χρειάζεσαι μια συγκεκριμένη πορεία που το είδα μέσα στο ΚΕΘΕΑ».
Όμως τι ήταν αυτό που η κα Δέσποινα «είδε» μέσα στο ΚΕΘΕΑ στο οποίο πήγε μαζί με την κόρη της όταν εκείνη ζήτησε την βοήθειά της; «Ψάχνω τις ευθύνες μου και τα τυχόν λάθη μου, που σίγουρα υπάρχουν. Κάθε παιδί έχει τις ευαισθησίες του και λαμβάνει κάποια πράγματα διαφορετικά στην οικογένεια. Οπότε εκεί χρειάζονται ιδιαίτεροι χειρισμοί. Κάτι το οποίο δεν ήξερα πώς να το κάνω. Εθελοτυφλούσα. Στο ΚΕΘΕΑ ψάχνω και εγώ να βρω τον εαυτό μου, με δραστηριότητες, να βγαίνω έξω χωρίς να ντρέπομαι και να δημιουργώ…».
Σε ότι αφορά στις δυσκολίες που υπάρχουν στην πορεία της απεξάρτησης η κα Δέσποινα λέει: «Δυσκολίες υπάρχουν πάντα, ειδικά για τον άνθρωπο που έκανε χρήση και κάνει έναν μεγάλο αγώνα να ξεφύγει. Αλλά η στήριξη της οικογένειας είναι πάρα πολύ σημαντική. Όποιος γονιός το αντιληφθεί και πέσουν οι εγωισμοί και οι ντροπές, όσο πιο γρήγορα γίνει αυτό, όσο πιο γρήγορα παραδεχθείς πως το σπίτι σου καίγεται και δεν λειτουργούσε τίποτε καλά, ανοίγεσαι στο ΚΕΘΕΑ μέσα από τις ομάδες όπου υπάρχει αλληλοβοήθεια….»
Όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά
Η φράση αυτή είναι και το κλειδί για την δύσκολη πορεία στην απεξάρτηση, όπως αναφέρουν πρώην χρήστες οι οποίοι συμμετέχουν στο ΚΕΘΕΑ Αριάδνη.
Ο Μανώλης έκανε χρήση ηρωίνης για 9 χρόνια και τα τελευταία 2,5 χρόνια απέχει συμμετέχοντας στην ομάδα του ΚΕΘΕΑ.
«Όλοι μαζί και ο καθένας, κάνουμε καθαρή προσπάθεια, στηρίζουμε ο ένας τον άλλο, στεκόμαστε στην κοινωνία όπως όλοι και διεκδικούμε τα δικαιώματά μας, ενώ πριν δεν είχαμε στόμα να μιλήσουμε».
Ο Μανώλης για τους χρήστες ουσιών λέει: «Το παν είναι να ζητήσουν βοήθεια, είτε από το ΚΕΘΕΑ, είτε από τον διπλανό τους».
Τρία χρόνια, σχεδόν «καθαρός», δηλώνει ο Σήφης, ο οποίος εξομολογείται: «Είχα χάσει πολλά χρόνια από την ζωή μου. Μόλις ήρθα άλλαξαν πάρα πολλά. Αυτό που θέλω να πω στους χρήστες είναι να έρθουν να μας χτυπήσουν την πόρτα. Από την πρώτη ημέρα θα γίνουν άλλοι άνθρωποι. Βλέπεις την ζωή διαφορετικά».
Όπως είπε ο υπεύθυνος της μονάδας συμβουλευτικής του ΚΕΘΕΑ στα Χανιά κ. Γιώργος Γαβριλάκης, σε μηνιαία βάση η μονάδα υποστηρίζει πάνω από 200 άτομα.
Από αυτούς περίπου 140 είναι άμεσα εξαρτημένοι και 70-80 είναι γονείς.
«Επικεντρωνόμαστε στις θετικές ιδιότητες και στις θετικές αξίες του ανθρώπου και όλοι μαζί μπορούμε να καταφέρουμε πολλά πράγματα» είναι το κλειδί για τον δρόμο στην απεξάρτηση.
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων