19:35 | 21/2/17
Η ελληνική κυβέρνηση θα καθορίσει ποια θα είναι τα αντισταθμιστικά μέτρα που θα προνομοθετήσει, υποστήριξε ο ο πρόεδρος του Eurogroup, την Τρίτη, από τις Βρυξέλλες
Όπως είπε, εναπόκειται πρώτα στην ελληνική κυβέρνηση να αποφασίσει πώς θα χρησιμοποιήσει το όποιο δημοσιονομικό περιθώριο και στη συνέχεια να συζητήσει με τους θεσμούς το πακέτο των θετικών μέτρων.Σε ό,τι αφορά το χρονοδιάγραμμα, επανέλαβε πως δεν υπάρχει κάποια επείγουσα ανάγκη αυτή τη στιγμή καθώς η Ελλάδα δεν αντιμετωπίζει πρόβλημα ρευστότητας.
Κλείνοντας, ανέφερε πως, προκειμένου να σχεδιαστούν λεπτομερώς οι «μεγάλες μεταρρυθμίσεις» στον τομέα της φορολογίας, των συντάξεων και της αγοράς εργασίας, απαιτείται «πολλή δουλειά» σε τεχνικό επίπεδο στην Αθήνα.
«Να κάνει πίσω το Βερολίνο στις παράλογες απαιτήσεις για τα πλεονάσματα»
Καθοριστικό βήμα για την ολοκλήρωση της αξιολόγησης χαρακτηρίζει την αρχική συμφωνία σε πολιτικό επίπεδο που επετεύχθη στο Eurogroup της 20ης Φεβρουαρίου μεταξύ των ελληνικών αρχών και των θεσμών, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος. Ο Δημήτρης Τζανακόπουλος άσκησε κριτική στη γερμανική κυβέρνηση ζητώντας από το Βερολίνο να κάνει πίσω στις παράλογες απαιτήσεις που έχει για τα πλεονάσματα μετά το πέρας του προγράμματος.Μιλώντας στους πολιτικούς συντάκτες, ο κ. Τζανακόπουλος ανέφερε πως μετά την καταρχήν συμφωνία στο Eurogroup με την οποία επιστρέφουν τα τεχνικά κλιμάκια στην Αθήνα μετά την Καθαρά Δευτέρα προκειμένου να ολοκληρωθεί η τεχνική συμφωνία, «εισερχόμαστε σε μια εξίσου κρίσιμη φάση της διαπραγμάτευσης: αυτή για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος και για τα πρωτογενή πλεονάσματα».
Όπως επισήμανε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, όλες οι πλευρές συμφώνησαν με υποχωρήσεις, καλώντας τη Γερμανία να «βαδίσει και εκείνη στο δρόμο του ρεαλισμού».
Σε αυτό το πλαίσιο, όπως είπε, «αναμένουμε και από το γερμανικό ΥΠΟΙΚ να κάνει πίσω από την παράλογη απαίτηση για πρωτογενή πλεονάσματα ύψους 3,5% για μια δεκαετία» και να υιοθετήσει μια εποικοδομητική στάση ώστε να συμφωνηθεί η μεσοπρόθεσμη ελάφρυνση του ελληνικού χρέους.
Ο κ. Τζανακόπουλος διευκρίνισε πως στόχος της κυβέρνησης παραμένει μία συνολική συμφωνία ώστε το 2018 η χώρα να αναχρηματοδοτεί το χρέος της χωρίς στήριξη από τον επίσημο τομέα. Επίσης, ο τόνισε τη σημαντικότητα της επανεφαρμογής των συλλογικών διαπραγματεύσεων για την αγορά εργασίας.
Εν συνεχεία, εξαπέλυσε «βολές» κατά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, η οποία σύμφωνα με τον κ. Τζανακόπουλο ακολουθεί μία «παράδοξη γραμμή αμφισβήτησης της πραγματικότητας», αφού «βρίσκεται σε πολιτική αμηχανία και στρατηγικό αδιέξοδο μετά την έκβαση του Eurogroup».
Επιπρόσθετα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος ήταν κατηγορηματικός στο ότι δεν τίθεται πλέον λόγος για νομοθέτηση υπό αίρεση αλλά πρόκειται ξεκάθαρα για μέτρα και αντίμετρα. Όπως είπε, η συζήτηση για προνομοθέτηση υπό αίρεση δεν βρίσκεται στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων μεταξύ θεσμών και ελληνικής κυβέρνησης.
«Υπάρχουν μέτρα και αντίμετρα που θα ισχύσουν από την 1-1-2019» είπε χαρακτηριστικά επισημαίνοντας πως ανεξαρτήτως λογικής του δημοσιονομικού διορθωτή τα μέτρα αυτά, όπως η μείωση του αφορολογήτου, και τα αντίμετρά τους που θα έχουν ουσιαστικά μηδενικό δημοσιονομικό αντίκτυπο θα ισχύσουν κανονικά από την 1η Ιανουαρίου του 2019. Επ' αυτού, ξεκαθάρισε πως δεν είναι προαπαιτούμενο η υπεραπόδοση των μέτρων για την εφαρμογή των αντισταθμιστικών μέτρων.
Ο υπουργός Επικρατείας απέφυγε να δώσει τεχνικές λεπτομέρειες για το προσχέδιο της πολιτικής συμφωνίας που επετεύχθη χθες, ωστόσο σταχειοθέτησε τα κύρια σημεία της από εδώ και πέρα διαπραγματευτικής πορείας, λέγοντας ότι πρώτο βήμα είναι η ολοκλήρωση της αξιολόγησης, στη συνέχεια θα ακολουθήσουν τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για την ελάφρυνση του χρέους, έπειτα η τα πλεονάσματα για το μεσοπρόθεσμο πρόγραμμα και τέλος η ένταξη στο QE. Πάντως, επισήμανε ότι στόχος της κυβέρνησης παραμένει η «συμφωνία - πακέτο».
Σχετικά άρθρα
Ροή ειδήσεων