11:03 | 27/2/17
Πόσο μακριά μπορεί να πάει η συνεργασία ΣΥΡΙΖΑ – ΑΝΕΛ;
Μπορεί από το Μέγαρο Μαξίμου να επιχείρησαν να υποβαθμίσουν από την πρώτη στιγμή τα πυρά του Νίκου Φίλη προςτους ΑΝΕΛ και τα ανοίγματα στο ΠΑΣΟΚ και την κεντροαριστερά, όμως είναι γεγονός ότι οι παρεμβάσεις του προκάλεσαν έντονο προβληματισμό και συζητήσεις.
Σε ένδειξη καλής θέλησης ο ίδιος αποφάσισε να «παγώσει», προς το παρόν τουλάχιστον, την ερώτηση που ετοίμαζε για τα εξοπλιστικά και τον Πάνο Καμμένο. Πέρα από τη διαρροή του σχεδίου που ενόχλησε, μετά από εισηγήσεις που δέχτηκε επέλεξε να μην δυναμιτίσει περαιτέρω το κλίμα ενόψει και των κρίσιμων συζητήσεων με τους θεσμούς για την αξιολόγηση. Όπως είναι σε θέση να γνωρίζει το NEWS 247 ο πρώην υπουργός Παιδείας με σημείωμα του προς την κοινοβουλευτική ομάδα του ΣΥΡΙΖΑ υπογράμμισε πως «η ατμόσφαιρα που δημιουργήθηκε κατόπιν της απαράδεκτης διαρροής στον τύπο σχεδίου ερώτησης προς τον υπουργό Εθνικής Άμυνας για τα εξοπλιστικά της αεροπορίας, δεν μας τιμά ως ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ. Η αδυναμία μας να περιφρουρήσουμε στοιχειώδεις διαδικασίες, που είναι απαραίτητες για την ανεμπόδιστη άσκηση των κοινοβουλευτικών καθηκόντων μας, οδηγεί, εκ του αποτελέσματος, στην προληπτική άσκηση λογοκρισίας και ακυρώνει το ρόλο των βουλευτών».
Το τελευταίο διάστημα ο κ. Φίλης φέρεται να έχει πραγματοποιήσει αρκετές συζητήσεις με στελέχη της κίνησης των «53+», ωστόσο ο ίδιος διατηρεί τη δική του αυτόνομη πορεία μέσα στον ΣΥΡΙΖΑ. Η κατεύθυνση που δίνεται είναι πως η συζήτηση για το ΠΑΣΟΚ μπορεί να μην αφορά την τωρινή συγκυρία, όμως θα μπορούσε να ξεκινήσει με αφορμή πιθανότατα την επαναφορά της απλής αναλογικής.
Πως βλέπουν, όμως βουλευτές και στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ ένα πιθανό άνοιγμα στο ΠΑΣΟΚ;
· Συνομιλώντας το NEWS 247 με μεγάλο αριθμό βουλευτών όλη την προηγούμενη εβδομάδα είναι σαφές πως η πλειοψηφία θεωρεί τη συζήτηση που άνοιξε ο Νίκος Φίλης άκαιρη κάνοντας λόγο για «μεγάλη αξιακή διαφορά» με το ΠΑΣΟΚ εκτιμώντας πως «δεν είναι έτοιμο το έδαφος για συνεργασία». Με τοποθετήσεις τους πολλοί κορυφαίοι υπουργοί, όπως ο Δημήτρης Τζανακόπουλος και η Όλγα Γεροβασίλη έχουν ταχθεί σε αυτή την τάση υπογραμμίζοντας την προγραμματική συμφωνία 4ετίας που υπάρχει με τους ΑΝΕΛ.· Για εν δυνάμει συνεργασία σε μεσοπρόθεσμο επίπεδο μιλούν αρκετά στελέχη, όπως ο βουλευτής, προερχόμενος από τους Οικολόγους Πράσινους, Γιώργος Δημαράς. Η συγκεκριμένη μερίδα στελεχών εκτιμούν πως θα μπορούσε να υπάρχει μια προοπτική συνεργασίας και βλέπουν ως καλή αφετηρία ακόμα και τις επόμενες αυτοδιοικητικές εκλογές. Έμμεσο άνοιγμα θεωρούν πως ήταν η ψήφιση της απλής αναλογικής το καλοκαίρι του 2016 χωρίς, όμως ανταπόκριση από τη Χαριλάου Τρικούπη.
· Η γενική κατεύθυνση του Νίκου Φίλη πως «η σοσιαλδημοκρατία είναι προτιμότερη από τη λαϊκή δεξιά», φαίνεται πως αγγίζει αρκετά κορυφαία μέλη του κόμματος και βουλευτές. Θεωρούν εμπόδιο στον ΠΑΣΟΚ την παρουσία των Βενιζέλου – Λοβέρδου, που έχουν επιλέξει έναν νεοφιλελεύθερο δρόμο κοντά στη ΝΔ. Επισημαίνουν τα θετικά σημάδια από την ευρωπαϊκή σοσιαλδημοκρατία, που όμως δεν ακολουθούνται από τις επιλογές της εγχώριας κεντροαριστεράς. Σε αυτή τη γραμμή φέρονται να είναι οι επί σειρά ετών σύντροφοί του πρώην υπουργού Παιδείας στον «Ρήγα Φεραίο» Νίκος Βούτσης, Πάνος Σκουρλέτης και Χριστόφορος Βερναρδάκης. Κοντά στις απόψεις του Νίκου Φίλη, με βάση και δημόσιες τοποθετήσεις του, είναι ο βουλευτής Τρικάλων του ΣΥΡΙΖΑ Σάκης Παπαδόπουλος.
Ενιαία γραμμή για το ζήτημα δεν έχουν ούτε οι ΠΑΣΟΚογενείς του ΣΥΡΙΖΑ, ούτε και οι «53+». Βουλευτής προερχόμενος από τη Χαριλάου Τρικούπη χαρακτήριζε στο NEWS 247 τη συγκεκριμένη συζήτηση «ξαναζεσταμένο φαγητό», ενώ σε διαφορετική γραμμή κινούνται άλλα στελέχη που υποστηρίζουν πως οι δίαυλοι πρέπει να παραμείνουν ανοιχτοί. Η εσωκομματική αντιπολίτευση των «53+» προκρίνει σε κάθε περίπτωση τον αριστερό προσανατολισμό του κόμματος σε σχέση με τη νέα συμφωνία που προωθείται για το κλείσιμο της αξιολόγησης.
Στις πρόσφατες τοπικές νομαρχιακές εσωκομματικές εκλογές οι «53+» κατέγραψαν σημαντική αύξηση των δυνάμεών τους κερδίζοντας την πλειοψηφία σε Αθήνα και Πειραιά.
Αντώνης Αντζολέτος
Σχετικά άρθρα