Παρουσία Τσίπρα - Βούτση το νέο βιβλίο του Νίκου Παρασκευόπουλου | Greek-iNews


Έχετε φορτώσει την έκδοση για υπολογιστές, για καλύτερη εμπειρία χρήσης μεταβείτε στην έκδοση για κινητά με ένα
κλικ εδώ

Παρουσία Τσίπρα - Βούτση το νέο βιβλίο του Νίκου Παρασκευόπουλου

22:22 | 10/2/17
paroysia-tsipra-voutsh-to-neo-vivlio-toy-nikoy-paraskeyopoyloy

“Οι μέλισσες και οι λύκοι” είναι ο τίτλος του νέου βιβλίου του πρώην υπουργού Δικαιοσύνης με τον Αλέξη Τσίπρα να εμφανίζεται αισιόδοξος και να χαμογελά για το ορόσημο της 20ης Φεβρουαρίου

Με χαμόγελα και με ιδιαίτερη αισιοδοξία έφτασε ο πρωθυπουργός στο Μουσείο της Ακρόπολης όπου το βράδυ της Παρασκευής, πραγματοποιήθηκε η παρουσίαση του νέου βιβλίου του Νίκου Παρασκευόπουλου, που φέρει τον τίτλο “Οι μέλισσες και οι λύκοι”.

Ο κ. Τσίπρας, ερωτήθηκε από τους δημοσιογράφους, αν είναι αισιόδοξος από την εξέλιξη των διαβουλεύσεων και εκείνος “απάντησε” με ένα χαμόγελο χωρίς να κάνει κάποιο σχόλιο.

paroysia-tsipra-voutsh-to-neo-vivlio-toy-nikoy-paraskeyopoyloy
Ο κ. Παρασκευόπουλος κλείνοντας την εκδήλωση εξήγησε ότι στις οκτώ μελέτες της ιστορίας του Δικαίου, που περιλαμβάνει το βιβλίο, τον ώθησε καταρχήν αυτή η ίδια η έννοια της Δημοκρατίας. Σημείωσε ότι η κυρίαρχη πρόσληψη της ιστορίας της αρχαίας αθηναϊκής Δημοκρατίας είναι κριτική: Μέχρι τον 17ο αιώνα η κριτική αφορά στην κατηγορία της οχλοκρατίας και από εκεί και μετά την υποτίμηση της γυναίκας και των δούλων. “Η μελέτη μου έδειξε ότι δεν είναι έτσι ακριβώς”, τόνισε και πρόσθεσε ότι στην εποχή της κρίσης, όπου οι πολλοί ανήκουν στην κατηγορία των μη εχόντων , οι θεσμοί της Δημοκρατίας όπως η ψήφος, που δίνουν φωνή στους πολλούς, είναι αναγκαίοι περισσότερο από ποτέ με τα ουσιαστικά τους χαρακτηριστικά.

paroysia-tsipra-voutsh-to-neo-vivlio-toy-nikoy-paraskeyopoyloy
Αναφέρθηκε επίσης στην κρατούσα αντίληψη ότι το Δίκαιο το καλλιέργησαν κυρίως οι Ρωμαίοι και υπενθύμισε την έννοια της επιείκειας που είναι ελληνικό μόρφωμα, αλλά και ότι η εξατομίκευση της ενοχής και οι βαθμοί της (πχ δόλος κλπ) αποτυπώνεται πρώτη φορά στον κόσμο στο ελληνικό δίκαιο.

Σημείωσε δε ότι το Σύνταγμα της Ελλάδας υπαινικτικά αναφέρεται σήμερα στο μέτρο της επιείκειας και ίσως μπορεί να το κάνει πιο ρητά, πρόσθεσε αναφερόμενος εμμέσως στην επικείμενη συνταγματική αναθεώρηση, ώστε όπως είπε να μας θυμίζει πως όταν ο νόμος δυσλειτουργεί μπορεί να βρεθεί λύση.

Κατά την παρουσίαση, ο συγγραφέας του βιβλίου σημείωσε μεταξύ άλλων πως αν και ο πρόεδρος της Βουλής Νίκος Βούτσης δεν έχει την ηλικία μέντορα, για εκείνον είναι ο μέντοράς του, ενώ ευχαρίστησε τον Νίκο Πανταζόπουλο και τον Αριστόβουλο Μάνεση.

paroysia-tsipra-voutsh-to-neo-vivlio-toy-nikoy-paraskeyopoyloy
Για τον Φώτη Κουβέλη υπογράμμισε ότι ξεχωρίζει για το ήθος του, έχοντας υπηρετήσει τη Δικαιοσύνη ως δικηγόρος, ως βουλευτής, ως νομοθέτης και ως υπουργός.

Ο κ. Παρασκευόπουλος ευχαρίστησε την οικογένειά του και ειδικά για την σύζυγό του Ιφιγένεια είπε πως τα ΜΜΕ την αναφέρουν ως σύντροφο, λόγω συμφώνου συμβίωσης, “αλλά πιστέψτε με είναι σύζυγος” ανέφερε με νόημα.

paroysia-tsipra-voutsh-to-neo-vivlio-toy-nikoy-paraskeyopoyloy
Για το βιβλίο που περιλαμβάνει οκτώ μελέτες της ιστορίας του ελληνικού δικαίου, μίλησαν ο Φώτης Κουβέλης, η Ομότιμη Καθηγήτρια της Νομικής Σχολής του ΕΚΠΑ, Ιουλία Βελισσαροπούλου-Καράκωστα και ο Ομότιμος Καθηγητής του Ε.Μ.Π. και Βουλευτής, Αριστείδης Μπαλτάς. Τη συζήτηση συντόνισε ο Γιώργος Παπαναστασίου, Αναπληρωτής Καθηγητής του Τμήματος Φιλολογίας του Α.Π.Θ. και Διευθυντής του Ινστιτούτου Νεοελληνικών Σπουδών, ενώ το παρών έδωσαν ο Αλ.Χαριτσης, ο Παν. Κουρουμπλής, η Σία Αναγνωστοπούλου, ο Θ.Δρίτσας και Χαράλαμπος Αθανασίου από τη ΝΔ.

Βίκυ Σαμαρά

Σχετικά άρθρα

Σχόλια αναγνωστών